Migracija gnuova u Serengetiju (izvor tanzaniaonfoot.com)
U VAZDUHU · urban flash

Putovanja na koja se, s vremena na vreme, odvaže ptice, sisari, ribe, reptili, insekti i druga živa bića učinila su naša turistička obigravanja planete prilično smešnim. Bez aviona, informacionih tehnologija i hotela za odmor, životinje svake godine crpe neverovatnu snagu da bi stigle do cilja koji im je priroda zacrtala.

Velike migracije oduzimaju dah iz više razloga. Životinja koja se upušta u megalomansku avanturu može, na primer, biti toliko krhka da bi, bez dokaza, bilo teško poverovati u njenu istrajnost. Leptir monarh lagan je poput pera i živi kratko, ali ga to ne sprečava da jednom godišnje pokuša da pređe ogromnu razdaljinu od severa Sjedinjenih američkih država, do toplog Meksika. Naučnici još uvek ne mogu da odgovore kako velike populacije monarh leptira ostaju na željenoj trasi, jer se u toku migracije promene čak četiri generacije ovih insekata.

U koji god ugao planete da pogledate, videćete spektakularne prizore života koji se odvažio da kilometrima prkosi bez pasoša i kontrole. Arktička čigra, ptica slična galebu, orijentiše se bolje od bilo kog navigacionog uređaja. Svake godine ona putuje od severnih polarnih oblasti do južnih oko Antarktika, odakle ponovo kreće ka suprotnom polu planete. Najkraća razdaljina koju može preći između ovih ivica sveta iznosi neverovatnih 19.000 kilometara.

Arktičke čigre su poput većine drugih životinja, koje su primorane da se sele zbog nedostatka hrane ili važnog mesta za razmnožavanje. Tako se na hiljade zlatnih raža udružuje dvaput godišnje, kada iz Meksičkog zaliva kreće u potragu za stotinama kilometara udaljenim hranilištima. S druge strane, gladni afrički gnuovi su u stalnoj potrazi za boljim pašnjacima i u njihovom slučaju teško je govoriti o migraciji kao pojedinačnom fenomenu. Ako bi trebalo odabrati datum kada krda gnuova kreću na put, onda bi januar bio idealan kandidat. Ovi papkari miruju samo tokom tog meseca, kada donose mlade na svet.

Okupljanja miliona pripadnika jedne vrste flaminga na nekoliko afričkih jezera radi razmnožavanja, putovanja lososa od mora do reke radi mrešćenja ili pojava crvenih kraba na obalama Božićnog ostrva nisu ništa manje magični događaji. Čak i minijaturna, hrčku slična bića poput leminga, u velikim grupama prelaze litice i vodene površine da bi pronašla lepše mesto za život, dok bezbroj meduza pažljivo menja lokaciju u malom jezeru Eil Malk na ostrvu arhipelaga Palau. Da vam ne bismo i dalje opisivali nešto što bi trebalo vizuelno doživeti, zavirite u foto-galeriju i pogledajte prelepe prizore najvećih, najistrajnijih i najhrabrijih putnika u životinjskom carstvu.

Američki beli ibis udružuje se u velike kolonije tokom proleća (izvor earthporm.com)Otvori galeriju
životinje Psi i mačke su sa različitih planeta? Toshi Salvino -ona je živa lutka Ona je živa lutka Gospođe iz Toleda na moru Imaju li naše želje i snovi rok trajanja? venčanice Venčanice širom sveta · · ·