Rob Mulholland
KULTURA · art

Ovaj škotski umetnik autor je niza veoma interesantnih projekata u čijoj se osnovi nalaze figure koje se stapaju u svoje okruženje, a kako sam Mulholland kaže, to je zato što je prostor u kom se nalazimo neodvojiv od nas samih.

Iako se čini da ove statue samo pasivno upijaju svet oko sebe, one se mogu takođe posmatrati i kao njegovi svedoci; osim toga, one nesumnjivo svedoče i o prolaznosti. Rob Mulholland za pravljenje ovih skulptura koristi materijal zvani perspex, neku vrstu akrilnog stakla koje nije sasvim ravno, te ni odraz sveta nikada nije sasvim identičan. Premda umetnik najčešće pravi figure čija silueta nedvosmisleno podseća na ljudsku, u projektu zanimljivo nazvanom Sada me vidiš, sada me ne vidiš (engl. Now you see me, now you don’t) Mulholland se bavi i životinjama koje, čini se, nestaju u svom šumskom prebivalištu. Sve ove skulpture predstavljaju svojevrsnu vizuelnu tvrdnju o ne-prostoru koja je veoma interesantna, a ono što je krucijalno za autorove radove jeste okruženje u koje on odluči da ih smesti. U objašnjenju projekta Vestige, Mulholland tvrdi da je vrlo važan aspekt njegove umetnosti upravo suština onoga što predstavljamo kao individue u odnosu sa drugim ljudima i u odnosu sa sopstvenim okruženjem. U našoj galeriji možete pogledati primere ovih figura rađenih u okviru različitih projekata između 2007 i 2013. godine, a koje su na autorovom sajtu objedinjene kao reflektujući radovi.

 

Nevidljive skulpture Roba Mulhollanda Otvori galeriju
Otvaranje izložbe Beogradski susreti Otvaranje izložbe grafika sa 7. Međunarodne grafičke radionice BEOGRADSKI SUSRETI 2013 Muzej 14 muzeja koje možete pratiti na Instagramu 1000 Tattoos Taschen objavio knjigu o istoriji tetoviranja „1000 Tattoos“ plesni spektakl
Una Saga Serbica Una Saga Serbica sutra u Novom Sadu · · · ·