green-shopping-trolleys--timo-kuusela-flickr-
U VAZDUHU · svet

Australijski supermarketi postali su mesto nervoze i sukoba iz jednog potpuno neverovatnog razloga – zabrane upotreba plastičnih kesa. Situacija je toliko eskalirala da kupci ne samo da se žale na prodavce na društvenim mrežama, već i ne prezaju od verbalnih sukoba sa radnicima i optuživanja za krađu.

Od 1. jula, Kvinslend i Zapadna Australija pridružili su se Australijskoj prestoničkoj teritoriji, Južnoj Australiji i Tasmaniji u potpunoj zabrani plastičnih kesa. Dva najveća lanca supermarketa su ih uklonila i uvela posebne kese za više upotreba umesto njih. A onda je usledio bes kupaca, iako te nove vrste kesa koštaju samo 15 centi.

Kupci smatraju da je to sve samo zavera ovih lanaca da im uzmu više para, a ne pokušaj smanjenja zagađenja okoline. Oni koji najviše stradaju u celoj priči su prodavci, na koje se kupci obrušavaju i koje verbalno maltretiraju već neko vreme. Kaže se da je čak 43% prodavaca imalo neprijatne situacije sa kupcima od početka jula, a jednu radnicu je kupac čak uhvatio za grlo, preteći joj.

Sve ovo je dovelo do toga da sindikati radnika upozoravaju ljude na ponašanje i pozivaju na mir i bolju organizaciju prilikom kupovine. Zabrana kesa je usledila zbog toga što su Ujedinjene Nacije pozvale na kompletno izbacivanje jednokratnih kesa iz upotrebe do 2022. godine, sa ciljem smanjenja plastike koja dospeva u svetske okeane. Već oko 60 zemalja sveta je uvelo slične zabrane.

tallin-889879_960_720 5 stvari po kojima je Estonija ispred drugih zemalja paninibrasil-kb9C-U43510662752176cTE-1224x916@Corriere-Web-Sezioni Kreativnost siromašnog dečaka iz Brazila zadivila svet 5 Provedite noć pod zvezdama u Severnoj Irskoj collage Nestvarni prizori najlepših mesta na svetu · · ·