page-posteri
PULS GRADA · dizajn

Bil Gold, jedan od najboljih dizajnera filmskih plakata u istoriji sedme umetnosti, preminuo je u 97. godini života. On je rođen 1921. godine u Njujorku, a svoj prvi poznati filmski poster napravio je 1941. godine za film „Yankee Doodle Dandy“. Već naredne godine dobio je zadatak da dizajnira poster za film „Kazablanka“ i od tada nije prestajao sa radom do 2011. i svog poslednjeg filmskog postera za „J. Edgar“.

Tokom duge karijere, Bil Gold je imao čast da sarađuje sa takvim imenima režije kao što su Stenli Kjubrik, Alfred Hičkok, Ridli Skot, Elija Kazan i Klint Istvud.

U jednom intervjuu za Njujork Tajms on je objasnio šta misli o umetnosti dizajniranja filmskih postera: „Nikad mi se nije dopadalo šta rade MGM, Paramount i drugi filmski studiji u Holivudu. Uvek sam zamerao autorima postera za njihove filmove što su u prvi plan stavljali glave glavnih likova i to je bilo sve od njihovog koncepta. Kada sam ja počeo da se bavim ovim poslom, svesno sam doneo odluku da neću raditi na taj način već ću se potruditi da svaki filmski poster ima svoju priču.“

Pogledajte u našoj galeriji kako izgledaju neki od najpoznatijih filmskih postera (The Excorcist, The Sting, Marathon Man, Casablanca…) ovog talentovanog grafičkog dizajnera.

Plakat za film „Casablanca“Otvori galeriju
the-animal-chair-collection-maximo-riera-1-cover Luksuzne stolice inspirisane životinjama page-minimalizam Kreativni primeri minimalističkog dizajna page-cover Iskrene verzije poznatih logotipa Major_Historical_Events_Illustrated_With_Cover Nesvakidašnje ilustracije istorijskih događaja · ·