Abba
KULTURA · muzika

Pre nego što vas ovog vikenda nasmeju ili rasplaču rezultati, jubilarne 60. pesme Evrovizije, možda ne bi bilo loše da se prisetimo kakvi su se sve biseri nizali na ovoj do ove godine isključivo evropskoj manifestaciji, a od ove udruženo sa Australijom, koja je, složićete se, nešto dalje od evropskog kontinenta.

U subotu u 21 čas počinje finalno veče Pesme Evrovizije gde će se takmičiti čak 27 zemalja, a da su pravila dobre pesme za ovakvu vrstu takmičenja još uvek prava misterija, shvatićete kada čujete i vidite šta se sve tokom godina i decenija predstavljalo na Evroviziji. I ne zaboravite, ma kako izgledalo, učesnici bi obično trebalo da na najbolji mogući način predstave svoju zemlju, a kako ko razume ovaj zadatak vreme je da proverimo…

Španija 2008.

Njihov predstavnik je bio šok za mnoge gledaoce koji su očekivali samo još jednu dosadnu pesmu o ljubavi i miru u svetu. Umesto toga dobili su Rodolfoa Chikilicuatrea, koji je prosto idealan za neki film Johna Watersa, ali ne i za ovo ušminkano srednjoklasno nadmetanje.

Velika Britanija 2003.

Možda niste znali, ali svojevremeno je pesma Cry baby ostala bez poena, dakle nisu dobili baš ni jedan, pa čak ni od suseda koji bi voleli da sa ovom državom ostanu u dobrim odnosima. Priča se da su Jemini bili ozbiljno poraženi i po povratku u Englesku bili sinonim nacionalne sramote, a oni su kažu bili očajni, jer im na bini nisu radili monitori.

Holandija 1975.

Složićemo se da se svake godine na ovom prestižnom takmičenju pojavljuje sve više budalastih tekstova, uopštenih fraza i sintagmi koje pevane na lošem engleskom umeju da zvuče još jeftinije. Međutim, ne dajte da vas zavara ova šarmantna hipi družina iz davne 1975, tekst njihove pesme ide ovako – There will be no sorrow when you sing tomorrow, and you walk along with your ding-a-dong.

Rusija 2012.

Raspevane babuške? Peku hleb na festivalskoj bini? Nije šala, ako ste propustili ruske predstavnice na pesmi Evrovizije pre tri godine nismo sigurni kako da vam objasnimo kako je to izgledalo u ključnom času – kao da je neko na ozbiljnim drogama počeo da čita istovremeno Ivicu i Maricu i Crvenkapu, recimo…

Finska 2006.

Metal bend Lordi sa pesmom Hard Rock Hallelujah, verovatno je učinio da se čitava tri prva reda publike dobrano preznoje, a verovatno su neke „ladne trajne“ od šoka, zauvek morale da napuste salu. Kod njih istina nije bilo falširanja, bili su kostimirani, pesma je bila takva da se tekst lako može razumeti, a i engleski je bio dosta pristojan – šta je zafalilo, ostaće misterija!

I na kraju da pokažemo šta je to Evropa izgubila, a šta dobila tokom nekoliko decenija, koliko uostalom i traje Evrovizija? Ono što je ova manifestacija nekada predstavljala danas je samo daleki san, koji je sasvim nedostižan, jer su ugled, poštovanje, a pre svega pristojnost i kultura odavno napuštena ostrva. Da se podsetite jednog davno prošlog vremena, i jedne Fride i jedne Agnethe!

Indila u Kombank Areni INDILA u Kombank Areni – vodimo jednog srećnog čitaoca na koncert david letterman Legendarni muzički momenti kod Lettermana philip-glass Klavirska muzika Filipa Glasa večeras u Kolarcu u okviru Ring Ring festivala Avion za turneje grupe Led Zeppelin Život u izobilju – grupa Led Zeppelin na turneji privatnim avionom