Nick Cave
KULTURA · muzika

Sutra uveče u Kombank areni imaćemo priliku da ponovo čujemo Nicka Cavea u Beogradu, koji je na istom mestu pre devet godina priredio pravi spektakl. Ne možemo da ignorišemo da su se okolnosti u Caveovom životu dramatično promenile u odnosu na turneju povodom albuma „Dig Lazarus Dig“, koga smatraju povratkom na njegove garažne i razuzdane korene.

Nick Cave je trenutno na turneji povodom albuma Skeleton Tree, izdanja koje je objavljeno nakon smrti njegovog sina, što i bez direktnog pominjanja ovog tragičnog događaja, daje dominantan ton ovoj ploči. ­Glasine koje prate ovu turneju govore da bez obzira što na koncertima izvodi 6 ili 7 numera sa aktuelnog albuma, furiozne atmosfere ne nedostaje i svi koji su kupili kartu mogu da očekuju sjajno iskustvo.

Ako ste među tim srećnicima, pretpostavljamo da puno toga znate o veoma dugoj i plodnoj karijeri ovog muzičara – da pored muzike piše knjige i scenarija, da je svakog dana radi u svojoj „kancelariji“ po osam sati, slušali ste njegove druge projekte (The Birthday Party, Grinderman) i znate da je bio u vezi s PJ Harvey. Ipak, pokušali smo da vas iznenadimo informacijama koje nisu možda opšte poznate.

Cave je odbio nominaciju za MTV nagradu

Kada je objavio Murder Ballads 1996, na kome se nalaze čuveni dueti s Kylie Minogue i PJ Harvey, Cave je bio nominovan za MTV nagradu u kategoriji „Najbolji muški izvođač“. Tim povodom Cave je MTV-u poslao pismo u kome se zahvaljuje za čast koju su mu ukazali, ali da smatra da njegova muzika ne treba da bude deo bilo kakvog takmičenje, jer bi „muza mogla da ga napusti“ ako bi bila nagrađena.

Živeo u Sao Paolu početkom devedestih

Caveova „Berlinska“ faza je opšte mesto u karijeri ovog muzičara, prva četiri albuma s postavom The Bad Seeds snimljena su u čuvenom Hansa studiju u ovom gradu, a taj deo Caveovog života ovekovečen je u filmu Nebo nad Berlinom reditelja Wima Wendersa. Međutim, manje je poznato da je Cave živeo u najvećeg brazilskom gradu početkom devedestih sa svojom devojkom Viviane Carneiro i tu mu je rođen prvi sin Luke. Većinu pesama za album Henry’s Dream Cave je napisao u Brazilu, a video spot za pesmu Do You Love Me, s albuma Let Love in je snimljen u Sao Paolu.

Napisao uvod za „Jevanđelje po Marku“

Retko ko će nazvati Cavea pravim Hrišćaninom, ali njegovog karakterističnog izraza ne bi ni bilo da on nije opsednut Starim zavetom. Njega interesuju priče o pravedničkom besu, osveti i nasilju. Iako je Stari zavet „prava Biblija“ za njega, po savetu jednog vikara pročitao je Jevanđelje po Marku, a kasnije i uvod za novo izdanje koji možete pročitati ovde.

Nastavak Gladijatora

Navodno je glumac i zemljak Russel Crowe zamolio Cavea da napiše nastavak filma Gladijator, što je muzičar prihvatio bez obzira što glavni lik iz ovog filma umire na kraju. Crowe i reditelj Ridley Scott su bili oduševljeni Caveovom vizijom, ali nisu uspeli da pronađu novac za taj film. Caveovu filmsku estetiku možete osetiti u filmovima Proposition i Lawless.

Pesma O, Children se čuje u filmu Harry Potter and the Deathly Hallows pt. 1

Cave je tokom godina smekšao, zato ne čudi da se jedna njegova pesma čuje u popularnom filmu o najpoznatijem dečaku čarobnjaku.

22382196_1939292886344310_5037496732640807189_ocover Škrtice u Domu omladine Chk Chk Chk !!! (Chk Chk Chk) po prvi put u Beogradu 14. novembra Fujiya & Miyagi Fujiya & Miyagi u klubu Elektropionir David-Bowie_1505374566cover1 Muzička recenzija: David Bowie „A New Career In A New Town“ (Mascom) · ·