Kadar iz filma "Rakka" (foto izvor taringa.net)
KULTURA · film/TV

Postoji bezbroj sjajnih filmova koje nikada nećemo pogledati. Holivudski studiji jednostavno nisu odobrili budžet da se oni snime. Nikada to neće ni uraditi. Producenti su probirljivi i trude se da filmovi budu pristupačni svima, jer se ogromne količine novca ulažu u njih. Na taj način umanjuje se rizik i očekuje povratak sredstava na bioskopskim blagajnama.

Reditelji, s druge strane, obično daju sve od sebe da njihov film bude autorski, hrabar ili politički obojen. Ideje konstantno propadaju u ovom večitom raskolu između filmadžija i glavešina studija. Zato rad u Holivudu za mnoge reditelje predstavlja san koji se često pretvori u noćnu moru. Nilu Blomkampu, autoru filmova District 9, Elysium i Chappie, trebao je predah od sistema. Da ne bi stalno prolazio kroz iste krugove pakla, osnovao je Oats Studios, malu fabriku eksperimentalnih filmova. Pod njenim krovom realizovao je kratke naučnofantastične ideje bez ikakvog ustezanja i kreirao uzbudljivi serijal Oats Studios – Volume 1.

Ljubitelji jedinstvenih filmova ne kriju radost. Oats Studios je njima na usluzi i daje sve od sebe da u ponudi uvek ima, kako poručuje u trejleru, more weird shit materijal. Volume 1 zasad čine filmovi Rakka, Firebase i God: Serengeti, tri od ukupno pet kratkih ostvarenja s kojim ćemo verovatno morati da se zadovoljimo dok ne nastupi faza Volume 2.

Rakka je rezultat Blomkampove saradnje sa glumicom Sigurni Viver, istinskom kraljicom Alien serijala, koja se ponovo latila oružja i lova na jezive vanzemaljce. Firebase je drugačiji i može se opisati kao neobična mešavina okultizma, horora i Vijetnamskog rata, dok God: Serengeti pokazuje duhovito i zastrašujuće lice Boga. Iako ovi filmovi imaju mana, Volume 1 bi lako mogao postati kultni serijal. Jedinstveni Blomkampov stil, u kombinaciji sa visoko podignutim standardima u kratkom metru, pokazao se više nego dovoljnim za uspeh eksperimentalne forme.

Najlepša stvar kod Blomkampovih rediteljskih ekscesa ogleda se u tome što je ostao dosledan početnoj antiholivudskoj ideji – filmovi su besplatni, tako da ih možete pogledati i u okviru ovog članka. Ko želi, i dalje može platiti gledanje na Steam servisu i podržati mladi studio, dok druga neobična mogućnost otvara vrata za kreativce: uz doplatu se, za pravljenje sopstvenog filma, mogu upotrebiti dizajn, modeli čudovišta i drugi alati koji su korišćeni tokom Oats Studios produkcije.

Blomkampov sledeći uvrnuti izdanak, film Zygote, na YouTube je aploudovan dvanaestog jula. Glavnu ulogu u njemu tumači Dakota Fening, a reditelj je obećanje da ćemo je videti u akciji sa sjajno osmišljenim monstrumom i ispunio. Posle toga, Holivud bi mogao promeniti mišljenje i zatražiti da se neki od Blomkampovih kratkih filmova pretvori u dugometražni.

To se već događalo ranije. District 9, čiji je nastavak u pripremi, zasnovan je, na primer, na kratkom filmu Alive in Joburg. A većina, od skoro tri miliona gledalaca filma Rakka, ne bi imala ništa protiv da Sigurni Viver sutra zapuca na gušterolike vanzemaljce i u bioskopu.

darkest_hour_cover Geri Oldman kao Vinston Čerčil u filmu „Darkest Hour“ Otvaranje 12. izdanja festivala_cover Festival Slobodna Zona: Konkurs za selektore 103_009r_-_h_2017_cover Stranger Things: Stigli su tizer i poster za drugu sezonu hbz-kit-auditions-index-1499777770 Kit Harington imitira kolege iz serije „Game of Thrones“ u urnebesnom videu · · · · ·