Dejan Atanacković
KULTURA

Kao i svakog 15. januara, tačno u 12h, trebalo je da bude objavljeno ime novog, 64. dobitnika NIN-ove nagrade. Većanje žirija je potrajalo, a time se i nestrpljenje među ljubiteljima književnosti, izdavačima ali i onima koji cene sud NIN-ove nagrade povećalo. Žiri u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik) je među pet romana iz finala odabralo knjigu „Luzitanija“.

Od devet naslova iz užeg izbora žiri je 8. januara odabrao pet romana za finale – Jovica Aćin i Dejan Atanacković su konkurisali svojim prvencima, Srđan Srdić je prethodnih godina dva puta bio u drugom krugu, Mira Otašević u finalu, dok je David Albahari već bio laureat. NIN-ovu nagradu delimično podržava Ministarstvo kulture i informisanja, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje su želele da ostanu anonimne kako bi u prvom planu ostali isključivo laureat i ugledno priznanje.

Srđan Srdić, Srebrna magla pada, izdavač Partizanska knjiga
David Albahari, Danas je sreda, izdavač Čarobna knjiga
Mira Otašević, Gorgone, izdavač Geopoetika
Dejan Atanacković, Luzitanija, izdavač Besna kobila
Jovica Aćin, Srodnici, izdavač Laguna

PhotoCopyrightsThomasKierok Makedonski pesnik Nikola Madžirov nastupa u UK Parabrod pagecover Slavni koji su nas napustili u 2017. Naslovna fotografija - kripta u Hramu Svetog Save (foto: Žarko Marić) Kripta u Hramu Svetog Save: 10 stvari koje možda niste znali o prelepom zdanju Wiener Walzer Bečki valcer na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine · ·