Naslovna fotografija - Leo Varadkar, premijer Irske (foto izvor extra.ie)
U VAZDUHU · retrovizor

Uobičajena seksualnost ne ističe se u politici. Nemoguće je pronaći muškarce ili žene heteroseksualne orijentacije koji su pompezno okarakterisani kao „strejt političari“. Samo se pri opisima uticajnih LGBT ljudi njihova seksualnost obično ističe više od umeća i profesionalne biografije.

Ponekad se to radi maliciozno, a ponekad u znak podrške. Jer, dolaskom na važan položaj, povećava se vidljivost seksualnih manjina i pokazuje da se one ravnopravno uključuju u donošenje odluka u društvu, čiji su deo. Tako se vest da je Ana Brnabić postala premijer vlade u našoj zemlji prenela širom sveta. Ali, mi nismo ni prvi, ni jedini. Četiri evropske države preduhitrile su nas i postavile svoje „gej političare“ na jednu od najvažnijih pozicija u društvu. Ovo su premijeri koji su probili led pre Ane…

Jóhanna Sigurðardóttir

Ni u jednoj državi na svetu žene nisu ravnopravne s muškarcima koliko su to na Islandu. Ova ostrvska zemlja imala je prvu predsednicu na svetu i prvu istopolno orijentisanu premijerku. Vigdís Finnbogadóttir bila je predsednica od 1980. do 1996. godine, dok je Jóhanna Sigurðardóttir ponela titulu premijerke 2009, kad je Island bio u veoma teškoj ekonomskoj situaciji. Višedecenijsku političku karijeru Jóhanna je ostavila je iza sebe 2013. godine i penzionisala se posle uspešnog premijerskog mandata. U braku je sa Jónínom Leósdóttir, književnicom i dramaturškinjom. Ima dva sina i jednog pastorka.

Elio di Rupo

Belgija je pošla stopama Islanda kada je Elio di Rupo postao premijer ove zemlje 2011. godine. Kao sin siromašnih italijanskih imigranata, di Rupo je bolju budućnost gradio obrazovanjem i političkim aktivnostima. Doktorirao je hemiju i postao član socijalističke partije tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Na njenom čelu bio je od 1999. do stupanja na mesto premijera, sa kog je sišao 2014 godine. Otkrio je da je gej kada je u medijskom duelu upitan da li je homoseksualac. Tada je rekao – „Jesam. Pa šta?“. Sebe opisuje kao racionalistu, ateistu i masona. Tečno govori italijanski, francuski i engleski.

Xavier Bettel

Pre nego što će postati premijer Luksemburga 2013. godine, Xavier Bettel je služio kao gradonačelnik istoimenog grada ove male zemlje. Član je demokratske partije, studirao je pravo u Francuskoj i Solunu, a tokom četiri godine vodio je i popularni tok-šou na privatnoj televiziji. U braku je s arhitektom Gauthierom Destenayom, s kojim se venčao posle petogodišnje veze, kada je 2015. u Luksemburgu omogućeno sklapanje istopolnih brakova.

Leo Varadkar

Šezdeset odsto stranačkih delegata izabralo je Lea Varadkara za novog premijera Irske 14. juna ove godine. Leov otac je bio Indijac, a majka mu je Irkinja. Diplomirao je medicinu. Stranci Fine Gael pridružio se kao srednjoškolac i ostao joj veran do danas, kada je, s trideset osam godina, postao najmlađi premijer u istoriji Irske. Otkrio je da je homoseksualac pre dve godine u radio emisiji, kada je rekao: ,,To nije nešto što me definiše. Ja nisam političar polu-indijac, ili doktor političar, ili gej političar. To je samo deo mene, ne definiše me i predstavlja deo mog karaktera, pretpostavljam“. Leov partner Matthew Barrett takođe je studirao medicinu i radi kao doktor u Dablinu.

Umetnik Mauro Gatti pretvorio je dve najčešće psovke u umetnička dela (izvor boredpanda.com) Zašto psujem, a nisam Vedrana Rudan Evolucija (foto izvor: suwalls.com) Peticija protiv evolucije: Ko je bre nastao od majmuna? Tarantino (foto izvor: cultture.com) Kad god se naši političari pozabave kulturom jedan Tarantino umre Ema Votson i feminizam (foto izvor wallpapercave.com) Sme li feministkinja da pokaže grudi? · · · · ·