Afrodita Botičeli
U VAZDUHU · urban flash

Ukoliko ste nizak muškarac, nedovoljno razvijene muskulature, na sve to još i mršav, s još mršavijim računom u banci, ili ukoliko ste žena koja ima neproporcionalnu građu tela, asimetrične crte lica i problematičnu kožu i ne možete nikako da pronađete srodnu dušu, životnog saputnika, zapravo ne možete da pronađete čak ni seksualnog partera za neku kratkoročnu vezu vikendom posle nekoliko pića, opustite se i ništa ne brinite.

Evoluciona psihologija nudi mudre naučne odgovore zbog čega se to dešava i utešno vas uverava da niste usamljeni u tome. Identične probleme su imali i svi naši preci tokom milion godina čovekove evolucije. Specifične preferencije prema partnerima određenih karakteristika postoje upravo zbog toga što su nam tokom evolucijske prošlosti omogućavale preživljavanje i reprodukciju. Igor Kardum je redovni profesor na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i autor je odlične knjige Evolucija i ljudsko ponašanje. Ako ste do sada verovali da su naše preferencije prilikom izbora partnera oblikovali holivudski filmovi iz šezdesetih godina dvadesetog veka, francuski modni kreatori ili nedelja mode u Milanu, ova zabavna i poučna knjiga će vas totalno razuveriti.

Svakako je najstarija preferencija žena prema muškarcima koji mogu da im obezbede resurse. Dobijeni rezultati u jednom velikom međukulturalnom istraživanju, koje je obuhvatilo ispitanike iz 37 zemalja, pokazuju da je ženama finansijska perspektiva partnera neuporedivo važnija nego muškarcima. S tim u vezi je i preferencija prema višem socijalnom statusu i boljoj poziciji u društvu, jer bolji položaj omogućava veću dostupnost resursima. U zapadnim društvima savremenim ženama je izuzetno bitno partnerovo obrazovanje i zanimanje. Brojna istraživanja pokazuju da će žene pre izabrati ambiciozne partnere, koji imaju jasne i dugoročne ciljeve u vezi s planiranjem karijere. Evoluciona psihologija ovde nudi vrlo jednostavno objašnjenje – žene nisu koristoljubivi, proračunati paraziti, već biološki opravdano biraju partnere koj će moći i u budućnosti da se staraju o potomstvu.

Žene biraju starije muškarce kod kojih je veća verovatnoća da već poseduju određene resurse, ali poželjna razlika je do četiri godine. Neće im se svideti znatno stariji muškarac, što je s aspekta evolucione psihologije očekivano i opravdano. Neće izabrati ni očevog ni dedinog vršnjaka, već nešto starijeg partnera, koji je ne bi prerano napustio. Kao i naši pećinski preci, uostalom kao i većina ženki u životinjskom svetu, žene će pre izabrati krupnijeg, višeg i snažnijeg muškarca, koji može lako da zaštiti sebe, nju i potomstvo. Rezultat toga je da će ženama seksualno privlačniji biti atletski građeni muškarci. Istraživanja pokazuju da viši muškarci tokom života imaju veći broj seksualnih partnerki.

S druge strane, muškarci više vole mlađe žene zato što je mladost povezana s većom reproduktivnom vrednošću. Za razliku od žena, muškarci imaju veći reproduktivni kapacitet, a mogu i da ga povećaju u kratkotrajnim vezama s većim brojem žena. Mlađi muškarci biraju starije devojke. Ovde se misli na adolescente, a ne na tridesetogodišnjake koji još uvek žive u toplom, porodičnom domu i o kojima se najbolje staraju njihove mame. Naravno da ni u ovom slučaju na njihov izbor nisu uticale pornografske seksualne fantazije, već starije devojke imaju veću reproduktivnu sposobnost od njihovih vršnjakinja.

Evolucioni psiholozi smatraju da je i poimanje lepote vrsta adaptacije, koja se takođe oblikovala tokom miliona godina ljudske evolucije. Glatka i neoštećena koža, sjajna kosa, bistre oči, mišićna zategnutost i adekvatna distribucija telesne mase su pokazatelji dobrog zdravlja i mladosti. Zato su kod muškaraca prirodnom selekcijom oblikovane preferencije prema ženama koje imaju takva obeležja. Danas se mladost i lepota smatraju univerzalno privlačnim obeležjima. Postoje velike međukulturalne razlike u preferencijama muškaraca prema debljim ili mršavijim ženama, ali je zanimljivo da je preferencija prema određenom odnosu između obima struka i bokova univerzalna. Ona je u vezi s lučenjem estrogena u pubertetu, kada kod devojčica dolazi do nakupljanja masnoća na bokovima i na taj način tela počinju da im se razlikuju od tela dečaka.

Postoji indeks koji meri odnos između obima struka i obima bokova i zanimljivo je da se njegova poželjna vrednost podudara s boljim zdravstvenim stanjem žena. Godinama se povećavala preferencija prema mršavijim ženama, ali je ostala i dalje ona prema ženama koje su “lomne u struku”. Žene koje imaju višu vrednost ovog indeksa, kod kojih je manja razlika između obima struka i obima bokova, sklonije su povišenom nivou testosterona, reproduktivnim poteškoćam, dijabetesu, bolestima srca i karcinomu jajnika. Ovaj ideal lepog i poželjnog ženskog tela je samo još jedan pokazatelj kako se tokom evolucije razvijaju prirodne strategije prema određenim karakteristikama partnera, a koje imaju za cilj opstanak vrste.

ro Roditeljstvo, očekivanja i realnost ju Stvari čiju smo svrhu konačno otkrili uz Ružne navike koje mogu dovesti do razvoda zt Šta nas nervira kad odemo na piće? · · ·