Niv Bavarsky
KULTURA · art

Kao i svake godine, obično na samom kraju decembra, digitalna agencija Beutler Ink, koja se bavi ilustracijama, na sebe uzima težak zadatak da kroz pero unajmljenog umetnika redstavi godinu sa kojom se pozdravljamo. Baš kao što ste mogli da očekujete, iako smo toj surovoj 2016. rekli zbogom, želimo da je sumiramo, onako u koloru i u celini!

Svake godine drugi umetnik na sebe uzme težak i važan zadatak da prikaže kako nam je to izgledala godina koju sumiramo i privodimo kraju. Ova, tek završena, 2016. bila je tema i zadatak darovitog američkog umetnika Niva Bavarskya.

On je uspeo obuhvatiti 127 novosti u samo jednoj slici, koja po svojim karakteristikama najviše podseća na strip. U svom radu je kao u kakvoj informativnoj emisiji obuhvatio sve i svašta. Ipak, kako biste lakše raspoznavali delove slike koja u celini zaista izgleda impresivno, rešili smo da je podelimo u nekoliko kategorija i tako vam je predstavimo.

Pokojnici

Ako bismo preveli onu kinesku misao, koja je poznata i kao kletva, a koja glasi: Dabogda živeo u zanimljivim vremenima! Tako je bilo ove godine, ko se osetio makar jednom kao junak neke knjige ili filma o apokalipsi, nije mnogo pogrešio. Mnoge stvari su se promenile, ali ćemo 2016. svakako zapamtiti po brojnim smrtima slavnih ličnosti, za koje statistika kaže, da su u 2016. umirali više nego obično. Ma šta kažete!

Sportske vesti

Von Miller i Broncos su osvojili Super Bowl, LeBron James, Kyrie Irving i Cleveland Cavaliers su osvojili NBA prvenstvo, ali ovu 2016. pamtiće i Michael Phelps i mnogi drugi sportisti. Olimpijske igre u Riju će biti upamćene i kod nekih domaćih sportista, i hvala im na tome, iako ih Niv Bavarsky nije zabeležio!

Popularna kultura i zvezde društvenih mreža

Kim & Kanye su imali tešku godinu, Beyonce je objavila Lemonade, serija Westworld nas je zaintrigirala, Leonardo je konačno imao zlata vrednu ulogu u filmu The Revenant, zaljubili smo se u Eleven iz serije Stranger Things, razveli su se neki slavni parovi, poput Johnnya Deppa & Amber Heard, Taylor Swift & Calvina Harrisa, kao i slavni Brangelina par.

Leonardo DiCaprio je konačno osvojio Oskara, pa se i takva stvar morala naći na piktoresknom popisu najznačajnijih stvari koje su se bile u 2016. godini. Ako volite da se igrate traženja, pokušajte da ga nađete na grupnoj slici, a mi vam olakšavamo, makar malo posao…

Loše vesti

Njih je makar bilo u izobilju, ali šta je ono što je umetnik izdvojio kao najvažnije najbolje će biti da detaljno pregledate u crtežu koji sledi. Verujte, baš kao u pravom stripu, nećete znati gde pre da gledate, i svakog trenutka će vam nešto drugo privući pažnju.

Politička mapa

Sve se menja, sem kamenja. Nije istina, jer 2016. godine pobedio je Donald Tramp u predsedničkoj američkoj izbornoj trci. Šta će dalje biti pokazaće godina koja je pred nama, ali crtež ima svoje suptilne komentare.

selfi Umetnik koji razbija kulturu selfija uz pomoć ogledala U10 Bojana Stamenković cover Izložba „Ispod površine“ mlade umetnice Bojane Stamenković džins Ian Berry: Umetnost od teksasa žene Duhovite ilustracije o ženskoj privatnosti · ·