Taksista fotograf
fotografija

Sada već davne 1980. godine, fotograf Ryan Weiderman preselio se iz Kalifornije u Njujork, tražeći slavu i inspiraciju za ono čime se bavio.

Naravno, vrlo brzo je shvatio da će pored umetničkog rada morati da se bavi i nečim malo manje uzvišenim, pa je odlučio da vozi taksi…

Ryanov komšija je vozio taksi, tako da je lako uspeo da dobije posao zahvaljujući kojem bi plaćao kiriju, ali i koji mu je pomogao da iz sasvim nove perspektive posmatra i svoju umetnost i fotografiju uopšte. Preko trideset godina Wiedeman je nastavio da radi kao taksista pola radnog vremena, a zahvaljujući tome i da fotografiše svoje „mušterije“ zapravo one spremne da probaju nešto novo- vožnju i fotografisanje u jednom!

Umetnik kaže da je već nakon nedelju dana bavljenja taksiranjem video snažan potencijal u onome čime se bavi, jer su ljudi uvek drugačiji, ulazili u njegov auto, a to je ono o čemu mašta svaki umetnik vizuelnog profila. Neke od njegovih mušterija bile su prilično inspirisane da poziraju, kada bi ih Ryan zamolio za tako nešto, ali bilo je i onih koji nisu želei da se fotografišu.

Vikendima od 5 popodne do 5 ujutro bilo je najbolje raditi, i posao taksiste, a kao što ćete videti u našoj galeriji i posao fotografa.

Ryan Weideman - fotografije iz njujorškog taksijaOtvori galeriju
James Dean Ove fotografije su napravljene samo par dana pre njihove smrti grad u barici naslovna Grad u barici: Fotografije nastale posle kiše World Press Photo World Press Photo 2017: Tužne sudbine izbeglica, ubistvo ambasadora i usamljena panda Londonsko leto ljubavi Nekad i sad: Leto ljubavi u Londonu · · ·