AVERTIGO
KULTURA · PLES

Beogradski festival igre počinje 15. marta predstavom “Veliki krotitelj” Dimitrisa Papajoanua, umetnika kome će u Beogradu biti uručeno priznanje “Jovan Ćirilov”. Zadužena za besedu u povodu zvaničnog otvaranja  festivala, i to 17. marta u Centru Sava, biće koreografkinja Noa Verthajm.

Svestrana umetnica, međunarodno priznata koreografkinja i igračica, Noa Verthajm je dobitnica brojnih nagrada, uključujući i Nagradu izraelskog Ministarstvakulture za postavku Vertigo 20 (2013). Rođena je u Americi, a odrasla u Izraelu, gde je počela da uči igru u Studiju Ester u Netanji. Iako je njen religijski odgoj odlagao početak igračke karijere, 1990. godine je završila studije na Akademiji za muziku i igru u Jerusalimu. Nastupala je sa Kompanijom Tamar, gde je upoznala Adija Ša’ala, pa su 1992. godine osnovali kompaniju Vertigo. Noa Verthajm radi i stvara u Vertigo studiju u Gerard Behar centru u Jerusalimu, kao i u svom studiju u Vertigo Eko-art selu, gde živi sa svojim partnerom Adijem Ša’alom i njihova tri sina, u zajednici koja podstiče društveno odgovornu umetnost.

Zanimljivo je da je Adi Ša’al bio jedan od najboljih pilota izraelske vojske, koji je patio od vrtoglavice. To je i razlog što je kompanija ponela ime Vertigo,  a ove godine obeležava 25 godina jedinstvene i inspirativne kreativnosti koja ujedinjuje umetnost, ljude i prirodu. Od svog osnivanja, trupa je obezbedila prisustvo i stekla odličnu reputaciju na izraelskoj savremenoj sceni, a zatim postala jedinstven ambasador izraelske umetnosti i kulture u svetu. U znak priznanja za svoja najznačajnijaostvarenja do sada, kompanija Vertigo je nedavno dobila titulu Vodeće kompanije umetničke igre od strane izraelskog Ministarstva kulture. Neprestano težeći ka tome da dopru do običnih ljudi i da ih okupljaju kroz kreativno izražavanje pokretom, Vertigo predstavlja igru kao način života dodatno rastežući granice ove umetnosti, kako bi se uspostavila društvena i ekološka svest i napravile kvalitativne razlike.

Vertigo će u Beogradu izvesti jedan od novih radova koreografkinje Noe Verthajm. Radi se o komadu Jedan, jedan i jedan, koji se bavi preispitivanjem unutrašnje želje pojedinca da bude celovit, dok se neprestano izlaže izazovu podeljene realnosti između društvene egzistencije i duhovnih dometa. Uz neverovatnu muziku, ova predstava još jednom potvrđuje energiju i domete današnje izraelske savremene igre i njenih talentovanih protagonista.

finger-kaleidoscope-2_cover Ovaj zabavni „ples“ prstima će vas hipnotisati banner-300x250 BUFFER: Dance-tech performans u Bitef teatru Polish Dance Theater Beogradski festival igre: Objavljen program festivala krcko_orascic1 Balet na ledu „Krcko Oraščić“ u Sava Centru · · · ·