nocknjige2012.jpg
KULTURA · knjige

Ovogodišnja „Noć knjige“ održaće se u petak, 15. juna od 18h do 24h u osam gradova širom Srbije, a osim povoljnih cena knjiga zainteresovane očekuju i brojni zanimljivi sadržaji.

Ovogodišnja „Noć knjige“ održaće se u petak, 15. juna od 18h do 24h u osam gradova širom Srbije, a osim povoljnih cena knjiga zainteresovane očekuju i brojni zanimljivi sadržaji.

Noć knjige 15. junaimg-nocknjige2012.JPG

Direktor „Lagune“ Dejan Papić, pokretač ove manifestacije koja ima za cilj popularizaciju knjige i čitanja rekao je na konferenciji za novinare da su svi koji su se angažovali oko organizacije ponosni što je ona prerasla beogradske okvire i da se broj posetilaca knjižara iz goidne u godinu povećava.

Primera radi, prošle godine ovu manifestaciju posetilo je više od trideset hiljada ljudi. Papić se našalio da je to više kupaca za šest sati, koliko traje manifestacija, nego što tokom celoga dana ima posetilaca na Beogradskom sajmu knjiga.

On je poručio organizatorima Sajma da se ugledaju na Noć knjige, da ne naplaćuju skupe ulaznice jer bi tako kupaca bilo više. njegove želje su da „Noć knjige“ dostigne razmere „Noći muzeja“ jer knjiga to zaslužuje, a obe manifestacije promovišu kulturu.

Direktorka lanca knjižara „Delfi“ Vesna Mihajlović najavila je da će tokom noći čitaoci imati priliku da se u svim knjižarama sretnu sa „Laguninim“ piscima, ali najviše će ih boraviti neko vreme u Studentskom kulturnom centru i u knjižari u Knez Mihailovoj ulici.

Među piscima su autorke hitova poput Vesne Dedić, Jelene Bačić Alimpić, Mirjane Ðurđević, Ljubice Arsić kao i pisci od Vanje Bulića preko Jovana Ćirilova do Ljubivoja Ršumovića.

Mihajlović je najavila da se svim kupcima pruža prilika da učestvuju u nagradnom konkursu „Moje čitanje“ za najbolji prikaz kupljene knjige. Prikaz treba dostaviti do 15. jula u knjižaru gde je knjiga kupljena a stručni žiri će odabrati i saopštiti dobitnike do 19 jula.

Nagrade su polica za knjige „Jasena“ sa knjigama sa „Lagunine“ liste bestselera i dva ajpoda iz „iStyle“-a, koje će biti uručene u „Delfiju“ u SKC 23. jula. Najuspešniji i najzanimljiviji prikazi biće objavljeni na „Laguninom“ sajtu.

Marko Šelić, poznat kao Marčelo, pojavio se u funkciji urednika izdavača stripova „Veseli četvrtak“ koji su se priključili akciji da kupac knjige dobija neki od stripova.

Naravno, kupce knjiga očekuju popusti za sva „Lagunina“ izdanja pa one koji kupe dve knjige dobijaju 25 odsto, tri knjige 30 odsto a četiri ili više čak 40 odsto. mnogi poznati izdavači, njih 46, priključili su se akciji i odobravaju na svoja izdanja koja se prodaju u knjižarama „Delfi“ 20 odsto.

Direktorka marketinga „Lagune“ Ana Marković skrenula je pažnju na vredne poklone koji čekaju kupce na blagajnama knjižara. Oni koji kupe knjige u vrednosti koja premašuje 3.000 dinara dobiće kozmetičke preparate Avona ili Revlona kao i vina.

Uz svaki račun „Klub Satelit“ na Zlatiboru poklanja vaučer u vrednosti od 5.000 dinara koji važi do kraja godine.

Pod sloganom „Budni uz knjigu“ ovaj svojevrsni festival knjige održaće se na osam lokacija u Beogradu i još osam gradova u Srbiji: u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Čačku, Pančevu, Kraljevu i Sremskoj Mitrovici.

Knjige: Kroz glavu Knjige: Kroz glavu Ray-Bradbury.jpg Preminuo je Rej Bredberi BIOGRAFIJA STIVA DŽOBSA U KNJIŽARAMA KNJIGE: STIV DŽOBS nenad-velickovic.jpg NENAD VELIČKOVIĆ U GRADU