noć knjige
KULTURA · knjige

Posle velikog uspeha koju je Noć knjige ostvarila u junu ove godine, i ovog decembra, po jedanaesti put, biće organizovana regionalna manifestacija koja promoviše kulturu čitanja. Organizatori ovog svojevrsnog festivala knjige su izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi.

Noć knjige održaće se u petak, 12. decembra, od 17 do 24 sata u svim knjižarama Delfi i klubovima čitalaca koji se nalaze u Beogradu i u još 22 grada u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Pripremljen je bogat program u kojem će učestvovati više od 30 eminentnih srpskih pisaca, mnogi muzičari, glumci, biblioteke, pozorišta, filmski distributeri, sportski i fitnes centri koji će skrenuti pažnju na vrednost čitanja i druženja s knjigom. Na bogatom „meniju knjige“ svim književnim sladokuscima biće ponuđeno druženje s autorima, predstavljanje knjiga i javno čitanje.

Laguna je na svoja izdanja obezbedila popuste od 25 do 40 odsto, a popust 50 drugih domaćih izdavača iznosi 20 odsto. Novitet je da će gift program takođe biti na popustu od 10 odsto, a popust na strana izdanja – knjige na engleskom, francuskom i mađarskom, biće 20 odsto.

„Svi zainteresovani moći će da pošalju SMS na broj 5757 i tako pomognu deci ili da svoj doprinos ubace u specijalno dizajnirane kutije koje će te noći biti postavljene u knjižarama Delfi“, rekao je glumac Sergej Trifunović ispred Fondacije „Podrži život“. A primer je dao direktor Lagune koji je na licu mesta poslao SMS, što su učinili i prisutni novinari.

U manifestaciji učestvuju i brojne biblioteke koje su omogućile popuste na godišnje članarine, u akciju su se uključili i filmski distributeri i pozorišta, a organizatori najavljuju i gostovanja 30 pisaca, kao i nove naslove Sofi Kinsele, Jua Nesbea, Srećka Horvata i Slavoja Žižeka, Aleksandra Saše Ignjatovića

Za one koji nisu u mogućnosti da posete neku od knjižara ili klubova čitalaca, Radio Laguna će direktno prenositi atmosferu, a omogućena je i onlajn kupovina na sajtu www.delfi.rs, gde će važiti isti popusti.

Direktor Lagune je današnju konferenciju za novinare završio pravom poslasticom najavivši da će gost naredne „Noći knjige“ biti nobelovac Mario Vargas Ljosa, čije romane Laguna izdaje.

Dvojni knjiški prikaz Dvojni prikaz: Haruki Murakami „Kafka na obali mora“/Dejvid Levitan „Svakog dana“ Automatski nacrt PJ Harvey objavljuje knjigu poezije Poslednja reč Hanif Kurejši Roman „Poslednja reč“ Hanifa Kurejšija u knjižarama Trileri u nizu Preporuka za čitanje: Krimići u nizu · ·