34536tgh
životna sredina

U jednom od najnovijih poteza usmerenog ka smanjivanju efekta globalnog zagrevanja i klimatskih promena, Norveška je zvanično zabranila deforestaciju (krčenje šuma). To nije prvi potez ove zemlje, ali jeste jedan bitan kojim treba da se vode i drugi kako bi se zajedno ograničilo globalno zagrevanje.

Na nedavnom izveštaju objavljenom u Južnoj Koreji navodi se da globalno zagrevanje raste ogromnim tempom koji se mora usporiti pod hitno kako ne bi došlo do nepopravljivih posledica. To zahteva velike promene u raznim oblastima, a jedna od njih mogla bi da bude baš deforestacija. Norveška je nakon godina truda došla do zvanične zabrane svih proizvoda koji doprinose deforestaciji. Mnoge privatne kompanije već su primenile tu praksu, ali nakon ove odluke to će se odnositi na apsolutno sve državne nabavke.

Pored toga, Norveška je uložila novac u nekoliko veoma bitnih ekoloških projekata širom sveta, poput zaštite šuma u Gvajani i sprečavanje deforestacije u Amazonu. Značaj ovih projekata i nove odluke ogleda se u važnosti očuvanja svetskih šuma. One su pluća Zemlje koja obezbeđuju kiseonik i iz atmosfere uklanjaju ugljen-dioksid. Ne samo da mnogi ljudi od njih zavise za hranu i piće, već njihovo krčenje umnogome doprinosi povećanju efekta staklene bašte. To dalje znači klimatske promene i remećenje prirodnog ciklusa naše planete.


Green Fest voloneri 2017 Otvoren volonterski program za deveti „Green fest“ Flowers_trees_shaded_streets10 Najlepše ulice u senci cveća i drveća Plastic free July Plastic Free July – aktuelan ekološki izazov charles-koh-607576-unsplash-696x464 Starbucks uvodi neočekivanu novinu od jeseni · · · ·