planina
U VAZDUHU · svet

Već neko vreme, Norveška planira da Finskoj pokloni planinu za stogodišnjicu nezavisnosti. Ovo istovremeno znači i pomeranje granica, a istovremeno znači i da bi planinski vrh, koji je poklon od Norveške, postao najviši planinski vrh Finske.

Pomeranje granice bi bilo za 31 metar u Norvešku teritoriju, ali stanovnicima se ta ideja itekako sviđa, a samo nekoliko političara koči ovu ideju jer smatraju da postoje ustavne regulative kao prepreka. Ideja inače datira još iz 1972. godine i razmatra se već neko vreme. A stogodišnjica nezavisnoti Finske je u decembru ove godine, i Norvežani smatraju da bi ovo bio veoma lep poklon. Finska je prvo bila pod vlašću Švedske 700 godina, zatim pod vlašću Rusije, a 1917. godine su Finci iskoristili revoluciju u Rusiji i izborili nezavisnost, čak postoji i film koji se zove Battle for Birthday Mountain.

Svein Oddvar Leiros, gradonačelnik opštine Kåfjord gde se planina nalazi podržava ideju i kaže: „Ovo bi mogao biti dobar primer svim državama koje se bore oko nacionalnih granica“. Ovaj gest je zaista vredan divljenja, i premijer Norveške vidi ideju kao jasan znak dobrih odnosa Norveške i Finske, mada dodaje da je ideja suprotna članu 1 Ustava Kraljevine Norveške gde se navodi da je teritorija Kraljevine Norveške „nedeljiva i neotuđiva“. Mada je ideja naišla na odbijanje 2016. godine, i u filmu se to i kaže, Geirr Harsson, čovek od kog je ideja i potekla se nada da će dokumetarac stvoriti još veću podršku naroda i Vlada neće moći da ignoriše ove želje.

cover Sedam čudnih činjenica o useljenju predsednika u Belu kuću švedska Treehotel: Hotel na drvetu u Švedskoj kjoto Kjoto je savršen pod snegom indija Meštanke su plele džemepre za slonove da ih zaštite od niskih temepratura · · · ·