4_fitbit_5
U VAZDUHU · tech/web

Početak drugog kvartala, kada su se slegli utisci posle velikih zimskih sajmova i konferencija, premijera i drugih fešti, donosi novu energiju na tržište potrošačke elektronike. Izdvojili smo nekoliko zanimljivih noviteta koji bi lako mogli da postanu hit ove sezone

Tekst: Gradimir Joksimović

Ogledalce, ogledalce…

Sa prvim prolećnim danima sledi neizbežno jadikovanje zbog zimskih zaliha energije nagomilanih u masnim jastučićima na stomaku. Bez brige, tehnologija stiže u pomoć! Naked 3D Fitness Tracker je uređaj koji će zameniti omraženo ogledalo i nemilosrdnu vagu u vašem kupatilu i pomoći vam da doterate liniju na najbolji način, brzo i zdravo. Ovaj sistem omogućuje precizno praćenje ne samo osnovnih parametara (težina, visina, indeks telesne mase i slično), nego i procenta telesne masti, koji je najbolji pokazatelj našeg ukupnog zdravlja.

Komplet se sastoji od ogledala opremljenog Intelovim senzorima RealSense Depth i vage koja se preko Bluetooth konekcije povezuje sa odgovarajućom aplikacijom u pametnom telefonu. Ove tri komponente omogućuju skeniranje celog tela za samo 20 sekundi, što uključuje i „topla mesta”, odnosno zone u kojima se najviše razvijaju mišići tokom vežbanja. Cena: oko 400 dolara.

https://naked.fit

Virtuelna ili proširena realnost?

Microsoft je početkom godine najavio, a nedavno i lansirao Hololens, platformu za proširenu realnost (Augmented Reality, AR), koja se od virtuelne realnosti razlikuje po tome što uvodi kompjuterski generisane vizuale sa kojima korisnik može da stupi u interakciju u postojeće, realno okruženje. Microsoft tvrdi da je budućnost u hologramima, koji pružaju više mogućnosti za zabavu, učenje i stvaranje od  virtuelne realnosti.

Hololens naočari, nastale kao plod saradnje Microsofta i američke svemirske agencije NASA imaju tri procesora, od kojih je jedan zadužen za praćenje pokreta i govora i iscrtavanje holograma visoke rezolucije. Mogućnosti primene holograma su neslućene, od zabave, preko komunikacije (npr. razgovor sa hologramom sagovornika), do naučnih projekata. Za razliku od holograma, cena je poprilično „stvarna” i iznosi 3.000 dolara.

www.microsoft.com/microsoft-hololens

Bilo kuda, bioskop svuda

Avegant Glyph je neobično dizajniran i veoma zanimljiv multimedijalni uređaj koji se sastoji od slušalica sa ugrađenim ekranima koji mogu da se nose ispred očiju ili oko glave. Ovde nije u pitanju VR uređaj, već prenosivi displej koji može da se poveže sa bilo kojim video plejerom putem HDMI kabla.

Ono što ovaj sistem izdvaja od sličnih (uglavnom neuspešnih) ekrana „za na glavu” je nova tehnologija prikaza slike, koja se umesto na ekran, projektuje direktno na mrežnjaču korisnika, i to pomoću dva miliona mikroskopskih ogledala. Zvuči pomalo zastrašujuće, ali rezultat je impresivan:  korisnik ima utisak kao da je u bioskopu koji nudi najbolji mogući kvalitet slike i zvuka, a oni koji su ga probali tvrde da im posle Glypha svaki ekran izgleda bledo. Za ugođaj „džepnog bioskopa” potrebno je izdvojiti oko 700 dolara.

www.avegant.com

Svaki korak je važan

Kada je reč o „pametnim” uređajima za praćenje i analizu parametara tokom vežbanja i svakodnevnih aktivnosti, malo je onih koji su sasvim jednostavni za korišćenje, dovoljno kompaktni, pristupačni i stvarno upotrebljivi. Fitbit Charge HR je primer jednog takvog gedžeta, tanka i izuzetno praktična traka opremljena preciznim meračem brzine pulsa, pedometrom i malim, ali preglednim ekranom.

Uređaj je veoma jednostavan za upotrebu, opremljen je baterijom koja traje i do šest dana i preko intuitivnog veb interfejsa može jednostavno da se poveže sa popularnim fitnes platformama kao što su Runtastic, Runkeeper, Endomondo, Strava i drugi. Zaista koristan gedžet za svakodnevnu upotrebu. Cena: oko 20.000 dinara.

www.fitbit.com/eu/chargehr

Po meri korisnika

Tajvanska kompanija HTC predstavila je prošlog meseca HTC 10, svoj do sada najbolji pametni telefon, koji je posebno zanimljiv zato što je projektovan prema zahtevima korisnika. Na osnovu mišljenja, komentara, kritika i saveta svojih kupaca, HTC je napravio model koji uključuje kućište otporno na fizička oštećenja, vlagu i visoke temperature, kameru vrhunskih performansi (sa sistemom optičke stabilizacije slike i za glavnu i za prednju kameru), Hi-Fi zvučnike sa odvojenim pojačalima, najnovijim Snapdragon procesorom i SuperLCD ekranom od 5,2 inča.

Čini se da je HTC u ovaj model ugradio sve što bi se moglo očekivati od pametnog telefona. Ostaje da vidimo da li će i njegova cena biti u skladu sa našim (optimističnim) očekivanjima.

www.htc.com

Huawei Huawei P9: Iskustvo fotografisanja Leica kamerom Samsung Samsungov dokumenatarac o Olimpijskim igrama premijerno prikazan na filmskom festivalu Tribeka 2016 Naked Naked: Ogledalo u kome vidite mnogo više od svog odraza Teenage Rails Girls Beograd Teenage Rails Girls Beograd: Srednjoškolke koje vole web programiranje ·