20180620_143646
KULTURA · art

Galerija Rima će u svom beogradskom prostoru u Pariskoj broj 8 tokom leta imati grupnu postavku dela moderne i savremene umetnosti. Postavka okuplja najznačajnije umetnike sa ovih prostora, a njen vremenski okvir obuhvata drugu polovinu XX i prve dve decenije XXI veka.

Predstavljeni su radovi: Marka Čelebonovića, Vladimira Veličkovića, Ljubice Cuce Sokić, Nedeljka Gvozdenovića, Đorđa Ivačkovića, Radomira Reljića, Aleksandra Tomaševića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Dušana Otaševića, Mrđana Bajića, Milana Blanuše, Ivana Šuletića, Tadije Janičića i Mihaela Milunovića.

Kako navode u Galeriji Rima, određena grupa umetnika čija se dela mogu videti u novoj stalnoj postavci ima posebne veze sa francuskom umetničkom scenom. Prvi među njima je Marko Čelebonović, čije je delo Kuća na moru iz 1960. godine nastalo u Sen Tropeu, mestu na Azurnoj obali koje zaokružuje jedan veoma važan period u njegovom stvaralaštvu. Izloženi su takođe njegovi radovi iz serije Pržno, iz 1964-65. godine, jedan od retkih primera pejzaža iz takozvane „bele faze” i jedan od najistančanijih primera Čelebonovićevog rada u pastelu.

Postavka Galerije Rima obuhvata i Crtež Vladimira Veličkovića iz 1964. godine, koji je nastao pre njegovog odlaska u Pariz 1965. godine, kao i delo iz kasnijeg perioda – Požar. Pripada umetnikovoj stvaralačkoj fazi koja je počela sa ratovima na ex-Yu prostoru, koju odlikuje zloslutna apokaliptičnost, sa dominantnim motivima požara i gavrana. Predstavljeni su i autentični rani radovi Đorđa Ivačkovića iz formativnog perioda, kada je stvarao u Beogradu, pre odlaska u Pariz, 1962, godine. Pored ranih, izloženi su i Ivačkovićevi radovi iz 1971. i 1983. godine, iz faze u kojoj je dosegao punu umetničku zrelost, kao i pastel iz 1992. godine.

Posetioci mogu da vide i sliku Haube Petra Omčikusa, koja je nastala 1974. godine. Poznato je da je Omčikus živeo i stvarao na relaciji Beograd-Pariz-Dalmacija, podsećaju kustosi Galerije Rima. I dodaju da kontinuitet sa francuskom umetničkom scenom održava i savremeni umetnik Mihael Milunović, unuk čuvenog umetnika Mila Milunovića. Mihaelov rad Crvena linija iz 2018. godine, deo je serije njegovih najnovijih radova. Galerija Rima nudi i pogled na dela savremenih umetnika Mrđana Bajića, Ivana Šuletića i Tadije Janičića. Oni stvaraju u različitim medijima i odlikuje ih stvaralaštvo bogatih značenjskih potencijala – u svojim delima na osoben način komentarišu društvo, ideologiju i politiku. Tako Mrđan Bajić koristi simbole iz perioda Titove Jugoslavije, Šuletić analitičkim pristupom preispituje mogućnosti prizora, a Janičić provocira ustaljene kanone moralnog, društvenog i političkog.

U galeriji Rima se može videti i Delo 65/13 iz 1967. godine, slika-objekat Aleksandra Tomaševića, umetnika koji je spojio svoju viziju srednjevekovnog nasleđa sa savremenom geometrijskom apstrakcijom, kao i zanimljivo delo Radomira Damnjanovića Damnjana, Elementi u prostoru iz 1966. godine, koje je u galeriji postavljeno naspram njegovih radova nastalih na početku druge decenije XXI veka.

Letnja škola-cover City letnja preporuka #42: Letnja škola savremene estetike i teorije umetnosti collage Ulična umetnost koja će vam odmah popraviti raspoloženje Pixar tetovaze Tetovaže inspirisane „Pixar“ crtanim filmovima page-cover City letnja preporuka #77: Ilustracije koje reflektuju snove · ·