Rock'N'Roll Pilot 101
KULTURA · film/TV

Nakon primetnog i sveobuhvatnog uspeha mini-serije „Pokažite mi heroja‟, HBO se ponovo opredelio za rikverc, posegnuvši još jednom za minulim vremenima i prikladno stilizovanim retro-štimungom. Da ne dužimo, sredinom februara stiže nam mini-serija jednostavnog naziva „Vinil‟,koju, prema našem mišljenju, nikako ne bi trebalo da propustite

A fabula glasi: Godina je 1973, Riči Finestre je direktor izdavačke kuće, voli kokain, kuluči u ne baš srećnom i prijatnom braku sa Divon, sada domaćicom u predgrađu, a nekada glumicom, modelom i delom svite Endija Vorhola. Izdavačka kuća koju Riči vodi kako ume i zna očigledno je na nizbrdici, a Ričija ponovo mami nekadašnji raskalašni boemski život. Na sve to, Riči ne može da se otrese senke partnera Zaka Jankoviča, iz dana u dan sve traženijeg igrača na diskografskoj sceni.Naravno, slede dani i meseci velikih sukoba, krupnih otkrića i korenitih promena.

A časne zvanice su: Možda najglasnija preporuka na prvu loptu jesu imena producenata – reč je o Miku Džegeru i Martinu Skorsezeu; osim toga, Skorseze je režirao i prvu epizodu, a sam Džeger je napisao jednu od epizoda. A seriju je osmislio i većim delom pisao Terens Vinter, scenarista Skorsezeovog Vuka sa Vol Strita, ali u čijoj radnoj biografiji stoji i (takođe HBO-ova) serija Carstvo poroka (Boardwalk Empire) i podosta epizoda Sopranovih.

A glumi li neko poznat: Kako da ne, glavnu ulogu tumači kod nas u ovom trenutku možda nedovoljno voljeni Bobi Kanavale, gotovo u svakoj roli izvrstan i osoben. Kanavale, sa već stotinjak uloga u karijeri, u mnogo navrata dosad bio je zapažen kao vrhunski epizodista (pomenimo samo neka od ostvarenja u kojima je igrao značajne uloge: The Station Agent, Antman, Tužna Jasmin, Romansa i cigarete, Špijunka, Deni Kolins…), a ovo je možda i krunska prilika da Kanavale široj, televizijskoj i srodnoj publici podrobnije predstavi svoj glumački dar, i to u glavnoj ulozi. Valja napomenuti da je Kanavale već osvojio dve nagrade Emi za bravure u epizodnim ulogama – u već pominjanoj seriji Carstvo poroka, te u nezaboravnom sitkomu Vil i Grejs (gde je, da podsetimo, glumio Vilovog dečka, policajca sa akutnom fobijom od rukavica!).

I ko još: Osim Kanavalea, u Vinilu glumačko kolo predvode i krasotica Olivija Vajld (primećena u filmovima Tron, Rush, In Time, Ona), Rej Romano (naravno, Rej iz sada već klasične TV komedije Svi vole Rejmonda), nepogrešivo jedinstvena Džuno Templ… a ljubitelje trivije možda obraduje i podatak da u svim epizodama Vinila važnu ulogu igra i Džek Kvejd, sin Meg Rajan i Denisa Kvejda.

Ja to tako: Kanavale ne krije da je neizmerno uživao pripremajući se za ovu ulogu. Provodio je dosta vremena sa tzv. pravim ljudima, drugovao sa Peti Smit, Lenijem Kajem, te Dejvidom Džohansenom, frontmenom New York Dolls-a, a na istu temu otkriva još i ovo: „Da bih lik Ričija Finestrea doneo na uverljiv način, čitao sam mnogo o muzici tog perioda, između ostalog i knjigu  Love Goes to Buildings on Fire, o revolucionarnim formama zvuka sedamdesetih, kao i hroniku Hit-Men‟.

Naslovna strana 10 odabranih WTF filmova Vrele noći Belgije Premijera filma „Vrele noći Belgije“ na FEST-u Akcione heroine Top 5: Najbolje akcione heroine Tri nove serije Tri serije koje morate pogledati: „Džesika Džouns“, „Eš protiv zlih mrtvaca“ & „Prostranstvo“ ·