page-cover
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Nije prošlo ni mesec dana od požara u katedrali Notr Dam u Parizu, a arhitekte širom sveta su već izašle sa svojim predlozima za rekonstrukciju ovog velelepnog zdanja. Predstavićemo vam deset njihovih rešenja za novi krov slavne francuske građevine.

Svet je 15. aprila gledao u neverici kako gori čuvena pariska katedrala Notr Dam. Ljudi su se plašili da će ona biti totalno sravljena sa zemljom, ali na kraju je samo krov nastradao, zajedno sa šiljatom kulom izgrađenom u 19. veku. Francuski predsednik Emanuel Makron je obećao da će katedrali biti vraćen stari sjaj i u tu svrhu je država osnovala fond za rekonstrukciju koji je za kratko vreme sakupio preko milijardu evra donacije. Vlasti zemlje su takođe objavile informaciju da planiraju da organizuju konkurs za novi dizajn krova što je ohrabrilo mnoge arhitekte i dizajnere da ponude svoja rešenja za rekonstrukciju.

Ostaje da se vidi da li će njihovi predlozi stvarno biti uzeti u obzir ili će katedrala zadržati originalni izgled budući da javnost ne gleda baš blagonaklono na ovakvo igranje sa istorijom. Pogledajte kako su arhitekte zamislile novi krov u našoj galeriji i prosudite sami da li su u ovom slučaju u pravu modernisti ili tradicionalisti.

Nova vizija Notr DamaOtvori galeriju
BINA 14. Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture – BINA page-cover Neke od najružnijih kuća na svetu se nalaze u Belgiji cover www.db-a.co i www.gcwengineering.com Svetli primeri zelene arhitekture Tepisi u Palati Srbija radjeni su prema unapred osmsljenim kartonima Marina Benzona i Boska Petrovica (foto Tamara Stojanovic) Zanimljiva istorija: Zavirite u Titov i Rankovićev kabinet · ·