The Bye Bye Man
KULTURA · film/TV

Kraj marta donosi nekoliko svežih filmskih naslova u naše bioskope. Predstavićemo vam po jedan horor film, političku dramu, naučnofantastični i animirani film. Za svakoga po nešto!

1. The Bye Bye Man

Očigledno svaka generacija mora da ima tajanstvenog makabričnog ubicu koji se pojavljuje kad mu se ime ponovi nekoliko puta. Prvo smo imali Bitlđusa – ako samo tri puta kažete njegove ime, gotovi ste od strane najstrašnijeg dosadnjakovića. Samo nekoliko godina kasnije imali smo strahotniju verziju u Kendimenu čije ime treba da ponovite u ogledalu čak šest puta. Danas imamo Baj Baj Mena gde takođe treba biti prilično ekonomičan u ponavljanju njegovog imena. U pitanju je visokooktanski horor blistave produkcije, izvanredne montaže i manje-više prepoznatljive priče, međutim, garantovano je bar pet poskakivanja iz stolice.

Prirodno, tu su studenti, pa njihov hormonalni disbalans kao da priziva zlog monstruma koji se pojavljuje na najstrašnije i manje strašne načine. Kao i svaki moderni horor, premisa mu je slična biserima japanske strave i užasa, a po dizajnu najviše podseća na Lights Out koji smo nedavno gledali. Možda samo neki put pomislite da je u pitanju komedija zbog preterivanja, ali držaćemo se žanrovskih stereotipa do kraja. Obratiti pažnju na Fej Danavej koja je zbog blama na Oskarima dobila mlađe fanove.

Uloge: Daglas Smit, Lusijen Laviskon, Fej Danavej

Režija: Stejsi Titl

Početak prikazivanja: 16. mart

2. Američka pastorala

Kao svaki glumac srednje generacije koji počne lokalno a vrlo brzo krene da deluje globalno, morate da imate opsesivni projekat kojim ćete eventualno dokazati da niste samo lepo lice i lepo telo. Juan Mekgregor je i te kako prepoznatljiv lik, kako zbog oba dela Trejnspotinga tako i zbog toga što je glumio Obi van Kenobija. Ovog puta se pojavljuje i kao reditelj i kao glumac u ekranizaciji svoje omiljene knjige istoimenog naziva koju je napisao dobitnik Pulicera – Filip Rot.

U pitanju je žestoka liberalna drama o sunovratu porodičnih vrednosti američkog sna koji se dogodi u tek nekoliko trenutaka. Vreme: šezdesete, povod: politički radikalizam. Izvrsna Dženifer Koneli i mala Dakota Fening.

Uloge: Juan Mekgregor, Dženifer Koneli, Dakota Fening

Režija: Juan Mekgregor

Početak prikazivanja: 23. mart

3. Moćni rendžeri

Pre pola veka najpoznatija tinejdžerska serija koja je koristila pastoralni život američke provincije s manga intoniranim amorfnim herojima. Baš kao i Transformersi, i ova franšiza tri decenije kasnije dobija redefinisanje tako da i dalje imamo privlačnu i raskošnu priču o tinejdžerima koji pokušavaju da spasu svet. A kad su radili išta drugačije?

Uloge: Naomi Skot, Dakr Montgomeri

Režija: Din Israelit

Početak prikazivanja: 23. mart

4. Mali šef

Koliko puta nam se desilo da gledamo osmomesečnu bebu koja liči na Orsona Velsa i koja nas gleda svojim (uvek) inteligentnim okicama i samo očekujemo da progovori na čistom nemačkom? Upravo je snimljen film s ovom roditeljskom fantazijom, samo što u originalnoj verziji bebi glas pozajmljuje Alek Boldvin. Od drugara koji su nam doneli Šreka stiže urnebesna priča o spasavanju roditeljsko-bebeće ljubavi na visoko zaverenički način. Konačno animirani film sa svežom premisom.

Uloge: Alek Boldvin, Stiv Bušemi

Režija: Tom Mekgret

Početak prikazivanja: 13. april

16836265_1439201092778528_7772134461953597837_o_cover1 Martovski festival: 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma horor Kako ekipa čudnih likova iz horor filmova izgleda u stvarnom životu "Duh u oklopu" Od četvrtka „Duh u oklopu“ u bioskopima "Tišina" Skorseze Filmska kritika: „Tišina“ Martina Skorsezea · ·