Aladinova carobna lampa_cover
KULTURA · pozorište

Upoznajte se sa tri predstave koje možete pogledati u beogradskim pozorištima ove sezone.

PREPORUČUJEMO

Mala škola rokenrola

Tekst Ljubivoja Ršumovića nastao pre dvadesetak godina kao replika na sada već kultni Rokenrol za decu koji je i dan danas u glavama sada već odraslih ljudi predstavlja ne samo nostalgično putovanje u vreme kada su dečiji sadržaji u pozorištima i na televizijama imali drugačiju strukturu i formu već predstavlja i omaž jednom od najvećih rokenrol muzičara na ovim prostorima, Vladi Divljanu. Ovoga puta jedan od najvećih domaćih pozorišnih reditelja, Jagoš Marković, uz muziku Vlade Divljana i Srđana Gojkovića – Gileta, oživljava predstavu za nove generacije, za decu dece koja su pre tridesetak godina uživala u Rokenrolu za decu  i Maloj školi rokenrola. Kultna muzika kao i rediteljski postupak Jagoša Markovića sigurno garantuju sledeću pozorišnu avanturu o kojoj će se pričati godinama i koja će biti inspiracija nekim novoj deci baš kao što su prethodne bile inspiracija njihovim roditeljima.

Premijera Male škole rokenrola je bila 10. marta u Malom pozorištu „Duško Radović“, a uloge tumače Bojan Lazarov, Sandra Rodić – Janković, Ljiljana Peroš, Lana Karaklajić i Arsenije Tubić. Pisac teksta je Ljubivoje Ršumović, režiju i scenografiju potpisuje Jagoš Marković, a u ekipi predstave su još Milan Gromilić koji je koreograf i kostimografkinja Marija Marković.

PREMIJERA

Tvoj ruka u mojoj

U režiji Nebojše Dugalića, a po tekstu Tvoja ruka u mojoj Kerola Rokamore, publika će moći da vidi scenski uobličenu istinitu priču o jednom od najvećih svetskih književnika – Antonu Čehovu i njegovoj ženi – slavnoj glumici Olgi Kniper.

Kao inspiracija za predstavu o ovoj nesvakidašnjoj ljubavi poslužila su pisma Čehova i Olge, njih 412, koliko su ih razmenili za šest godina svoje ljubavi. Čehov je prerano umro, u 44. godini svog života, ostavivši brojna pripovedačka dela i kultne drame koje služe za žanrovski uzor predstavi, a žanr se može okarakterisati kao komedija po Čehovu.

Premijera komada Tvoja ruka u mojoj je 17. marta na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum. Reprize su 20. i 23. marta. U ulozi Čehova je Igor Filipović a Olge Vjera Mujović. U autorskom timu su, pored Nebojše Dugalića koji je i scenograf projekta, jos i kompozitor Milan Nedeljković, kostimograf Tijana Sićević i asistent scenografa Vladimir Ćirić.

Aladinova čarobna lampa

Predstavom Aladinova čarobna lampa, pozorište Boško Buha se, posle nekoliko sezona, vraća svom izvornom opredeljenju – klasičnoj bajci za decu.

Aladin je jedan običan mladić iz Bagdada. Ni mnogo pametniji, ni mnogo lepši, ni mnogo hrabriji od drugih. Ono čime se on izdvaja jesu dobrota, čast i poštenje. Upravo zahvaljujući tim osobinama, on stiče naklonost Duha iz čarobne lampe, naklonost kakvu nije imao još nijedan njen prethodni vlasnik. Ipak, Aladin odrasta i sazreva, i shvata da nešto u životu mora da učini i sam. Tako on na kraju svojom hrabrošću (uz sasvim malu pomoć Duha) dobija za ženu Princezu o kojoj je sanjao. Osim Princeze, on dobija i veliko bogatstvo. Autori predstave su odlučili da umesto afirmacije životnih vrednosti iz prošlih vremena (u prethodnoj verziji Aladin i Princeza se dobrovoljno opredeljuju za život u siromaštvu), uz blagu ironiju, pošalju poruku da nije pogrešno uživati u blagodetima koje pruža život, odnosno, u ovom slučaju, poznantstvo sa Duhom.

Potpuno svestan da naša publika ima predznanje o ovoj priči, dobijeno iz Diznijevog klasika iz 1992. godine, i samim tim određena očekivanja, reditelj Milan Karadžić se opredeljuje za sasvim drugačiji pristup. Tamo gde se u crtanom filmu za stvaranje čarolije koristi bogata i sve naprednija tehnologija, u predstavi se magija postiže glumačkom igrom. A da bi slika bila potpuna – deca će je, što je još jedna od vrlina pozorišnog jezika, dovršavati u svojoj mašti.

Pored reditelja Karadžića u autorskom timu su i dramaturškinja Milena Depolo, kostimografkinja Dragica Laušević, scenograf Boris Čakširan i kompozitor Ljubomir Ninković. Uloge tumače Slaven Došlo, Aleksandra Simić, Danilo Lončarević, Đorđe Stojković, Aleksandar Radojičić, Goran Jevtić, Olivera Bacić, Boba Latinović, Bojana Ordinačev i Branislav Platiša.

Dame biraju  (5)_cover Veliki pozorišni hit „Dame biraju“ ponovo u Beogradu! _COD0034 Audicija u Pozorištu na Terazijama Drzavni-posao-2-670x447_cover Predstava „Državni posao“ u Domu sindikata pomorandze-za-zbogom foto Marija Ivanisevic_cover Pozorište u martu · ·