KILLING EVE pic
KULTURA · film/TV

Nošeni nadom da vam dobro dođe i da ste zahvalni za svaki orijentir koji pomaže da se snađete u ovom sve gušćem nepregledu od novih TV serija, mi nastavljamo potragu za onim najboljim i najneodoljivijim. Tako smo stigli i do ovog trojca novijih serijskih aduta – naslova „Here and Now“, „Killing Eve“ i „The Alienist“.

Here and Now

O čemu je: Multirasna porodica, koju čine suprug, supruga, troje usvojene dece iz Liberije, Vijetnama i Kolumbije, i jednog biološkog im deteta, spoznaju da njihove veze nailaze na krupne izazove i prepreke kada jedno od njihove dece krene da viđa stvari koje ostali ne mogu ni da opaze.

Zašto: Na prvom mestu jer je ova serija novo TV čedo scenariste i kreatora, Alana Balla, malo je reći zapaženog po uspešnim i voljenim TV serijskim radovima kao što su: Six Feet Under, True Blood, te filmovima American Beauty (za koji je, doduše, „samo“, pisao scenario) i Towelhead, koji je i režirao. Na idejnom planu Here and Now bi mogao da bude posmatran kao dete ljubavi, napredno, jedinstveno i neodoljivo dete ljubavi serije Six Feet Under i filma Towelhead. Ball se nakon (neumerenih i raspomamljenih) ekstravaganci kakve su bile serije True Blood i Banshee, napokon iznova okreće televizijskom ekvivalentu američkog književnog potpravca nazvanog histerični realizam. I u daleko širem smislu, Ball se, izrazimo to tako, vraća na fabričke postavke, te Here and Now, osim obilja humora, vrhunske glume (tu su Holly Hunter i Tim Robbins i silina novih glumačkih lica i pojava), odlično postavljenih likova i odnosa, te vešto tempiranih zaokreta, može da se podiči i neupitnim intelektualističkim štihom, koji jeste bio i mora, uprkos svim izazovima, da ostane u osnovi pristupa i samoga Balla kanala i produkcije kao što je HBO, koja stoji iza ovog odličnog serijskog rada.

Ali: Imajući u vidu izobilje seksa, te činjenicu da su gotovo svi likovi, koji nikako da shvate šta da čine sa sobom, ali i bez drugih na koje su sudbinski i po vlastitom nahođenju upućeni, prilično seksualno osvešćeni i oslobođeni, ovakav sadržaj bi mogao da zasmeta (možda) onim smernijima među gledaocima.

Killing Eve

O čemu je: Reč je o adaptaciji romana Luka Jenningsa o smušenoj ali i neustrašivoj operativki tajnih službi koja lovi surovu i enigmatičnu ženu ubicu, krajnje eluzivnog identiteta.

Zašto: Iako se na prvi pogled ova već sada i vrsna i slasna nova serija (načelno barem) može podvesti pod talas nazvan girl/woman empowerment (osnaživanje žena), ipak se ovde radi o znatno uspelijem i sveobuhvatnijem novom radu. Naravno, na nivou zapleta i polaznih osnova radnje, Killing Eve je zbir svega i svačega (u najboljem smislu eklektičnog pristupa izradi televizijskog i filmskog programa), počev od Bessonove Nikite, ali autori su ipak uspeli da iznađu dovoljno autentičnosti. Likovi su i simpatični i osobeni, ritam pripovedanja je uspelo strukturiran, zaplet dovoljno razmahan i poletan, uz panevropski šmek i sveopštu vizuelnu uglađenost, a tu je i zbilja uspeo cinično-ironični humor kao važan dodatak. Ipak, us sve ostale hvalospeve, ključni aduti ostaju tumači glavnih uloga, odlični svi do poslednjeg, a na čelu sa Sandrom Oh (Gray’s Anatomy), Jodie Comer (My Mad Fat Diary),  Kimom Bodnijom (U Kini jedu pse), Fionom Shaw…

Ali: Nema, zaista nema, osim ako neke tamo neumorne cepidlake ne krenu da insistiraju na ionako nimalo prikrivenoj osnovi Killing Eve.

The Alienist

O čemu je: Što se samog zapleta tiče, recimo da on može da se ukratko izloži ovako – novinski ilustrator Džon Mur udružuje snage sa kriminologom (psihologom–alijenistom), doktorom Laslom Krajclerom kako bi skupa istražili ubistva, dela serijskog ubice, u Njujorku tokom poznog devetnaestog veka.

Zašto: I ovde je reč o ekranizaciji bestselera – u pitanju je Alijenista Kejleba Kara, sjajan retro-triler koji upravo ovih dana doživljava reizdanje u beogradskoj Laguni. U pitanju je istinski uspeo roman, uz to dušu dao za ekranizaciju; ovde moramo da budemo pošteni i priznamo da je, uprkos neospornim kvalitetima ovog, serijskog Alijeniste, šteta što od ove građe nije, kako je, uostalom godinama bio ozbiljan plan, nastao „samo“ film, budući da bi ovoj priči to bila prava mera. Međutim, ljubitelji napetih i jezivih priča sa istorijskim (ili paraistorijskim) štimungom, bez uslovljanja i zadrške mogu da uživaju u onome što na dosadašnjem uzorku pruža Alijenista. Na planu faktografije, naglasimo da glavne uloge igraju Luke Evans, Daniel Bruhl, Dakota Fanning, Brian Geraghty (a ima malo i velike Sean Young!), a da je, između ostalih, seriju osmislio i u ovaj oblik postavio Cary Fukunaga (recimo, reditelj filma Sin Nombre i prve sezone serije True Detective).

Ali: Posle šepave i ne izrazito ubedljive prve epizode, serija brzo dođe na svoje, a među zamerkama, sva je prilika, kao najkrupnija se ističe izvesna produkcijska (scenografsko i šire shvaćena vizuelna) nedostatnost, koja na (srećom, retke) mahove upadne u oči iskusnijih i usredsređenijh gledalaca.

Nesreća nevinih Serija po romanu Agate Kristi: „Nesreća nevinih“ je sasvim kontroverzna Disenchantment Tvorac „Simpsonovih“ ima novu seriju Klub zadovoljnih žena Klub zadovoljnih žena: Idealan film za mame, sestre, drugarice papillon „Papijon“ – da li će novi film zaseniti uspeh knjige?! · · ·