DYNASTY piccover
KULTURA · film/TV

Pozdrav s osmatračnice! Donosimo vam u hitrom i ekonomičnom maniru osvrte na ono što možete očekivati od deset novih serija koje će tokom jesenje sezone pred nama stići na male i više ne tako male ekrane (a ubrzo potom i znate već gde, zar ne?).

  • The Orville (već od 10. septembra)

O čemu je: Kad ovaj broj bude u vašim rukama i pred vašim cenjenim očima, već će krenuti emitovanje ove parodije na naučno-fantastične teme. Priča prati posadu ne baš funkcionalnog istraživačkog broda u Zemljinoj međuzvezdanoj floti, i sve to 400 godina u budućnosti.

Zašto: Već od trejlera gikovima i ostalim dobronamernicima ide voda na usta, ali hajde da se držimo faktografskih mamaca – osim zavodljive teme i oku ugodnog šarenog vizuelnog aspekta, naglasimo da je seriju osmislio i da u njoj glavnu ulogu tumači Set Mekferlejn (nevaljali meda iz filmskog diptiha Ted), a tu je i lepotica Adrijan Palicki (Friday Night Lights).

Ali: Na dosadašnjem komičarskom, ali i scenarističkom i rediteljskom uzorku, poznato je da je Mekferlejn i te kako sklon preterivanju, i iz tog pravca zasad treba očekivati jedinu opasnost po kvalitativne domete ove serije.

  • Will & Grace (od 28. septembra)

O čemu je: Da zaboravne podsetimo a novopristigle uvedemo u suštinu ovog sitkoma – Vil i Grejs su najbolji prijatelji i dele stan u Njujorku. On je advokat i gej, ona je dizajnerka i strejt.

Zašto: Naravno, ovde nije reč o novo-novoj seriji, ali kako je reč o povratničkoj sezoni nakon predugih jedanaest godina potpune pauze i hibernacije, možemo je smatrati i sasvim novim početkom, zar ne? Pitanja svih pitanja ovde su dva – da li i dalje vlada ona čudnovata i neponovljiva hemija između dvoje glavnih glumaca (Erika Mekormaka i Debre Mesing)? I kako će polemički duh i munjeviti humor ove serije delovati u današnjem kontekstu?

Ali: U novim epizodama, avaj, avaj i avaj, neće biti (sluškinje) Rozario!

  • Ghosted (od 1. oktobra)

O čemu je: Osvedočeni skeptik je prisiljen da radi s nepokolebljivim pobornikom vere u paranormalno na slučaju neobjašnjivih dešavanja u Los Anđelesu.

Zašto: Kreg Robinson i Adam Skot (Parks and Recreation) već sada deluju kao uverljiv i zanimljiv dinamični i međusobno zakrvljeni dvojac. Formula „odd couple“ (čudan par) retko kad promaši metu, a Ghosted mami i kao obećana sprdnja na Dosije X teme. Tu je i dalje zanosna Eli Voker (Univerzalni vojnik, Profajler).

Ali: Sve pomenuto, osim krasotice Eli Voker, naravno, moglo bi da krene i po lošem. Videćemo.

  • Wisdom of the Crowd (od 1. oktobra)

O čemu je: Inovator osmišljava i u pogon stavlja složenu i revolucionarnu aplikaciju i mrežu kako bi uhvatio ubicu svoje ćerke, ali i preokrenuo u korist pravde klonulu borbu protiv kriminala u San Francisku.

Zašto: Tu iole smislenog spora, molićemo lepo, nikako i ne može biti – nepogrešivi i zbilja unikatni Džeremi Piven (Entourage, Mr. Selfridge) u glavnoj ulozi je već sam po sebi adut s velikim A. Pa još potera za ubicom, pa još tehnološke skalamerije…

Ali: Zasad nije opažen ozbiljniji/uverljiviji povod za osnovanu strepnju.

  • Dynasty (od 11. oktobra)

O čemu je: I u ovom povratničkom pokušaju priča prati sukobe i ukrštanja dve najbogatije a mnogoljudne porodice, zakrvljene po mnogo osnova.

Zašto: Ovde se, naravno, radi o prepravku dobro poznatog TV klasika i tek uslovno rečeno novoj seriji, mada, kako javljaju, od starih postavki praktično nije ostao ni kamen na kamenu. Recimo, Kristl je sada mlađana latino lepotica, nimalo sluđena i bojažljiva, a Semi Džo je u ovoj TV inkarnaciji – muškarac!

Ali: Neće tu biti intelektualno podatne analize društvene dinamike i neprolaznih falinki u ljudskoj prirodi, ali svaki iole ambiciozniji i osvešćeniji konzument serijskog sadržaja mora na godišnjem meniju da ima barem jedno grešno zadovoljstvo. Dinastija to prvenstveno i jeste, te nije mudro da joj pristupaju oni inače tom soju neskloni.

  • Mindhunter (na Netflixu od 13. oktobra)

O čemu je: Jednostavno i kratko – mladi i prpošni agent FBI, iz tamošnjeg elitnog odeljenja za lov na serijske zločinitelje, ulazi u trag serijskim ubicama i silovateljima.

Zašto: Na prvom i nekoliko narednih mesta – zbog Džonatana Grofa, kome smo se divili u krajnje nepravično ukinutoj HBO seriji Looking. Potom, tu je ova vazda privlačna tema. A onda su tu i producenti – Šarliz Teron i rediteljski superstar Dejvid Finčer, reditelj tematski srodnog filma a remek-dela Sedam (Seven). Čini se da je u pitanju, što bi rekli oni stari TV izveštači, da je ovo pravi „samit na vrhu“.

Ali: Molim?!?

  • SEAL Team (od 27. oktobra)

O čemu je: U pitanju je prikaz života najelitnijih među elitnim odredima čuvenih Mornaričkih foka, a priča će ih pratiti dok prolaze kroz obuku, uvežbavaju i izvode najopasnije misije sa sve budućnošću i sigurnošću Amerike kao glavnim ulogom.

Zašto: Mačizam je potvrđeno u većini slučajeva izrazito filmičan, a dodatnu veru u srećan ishod ovog noviteta uliva činjenica da je SEAL Team osmislio Bendžamin Kavel, koji je radio na serijama Homeland i Justfied. Dakle, puno mišića i podosta paranoje, uz Dejvida Boreanasa (Bones) i Maksa Tijerija (Bates Motel).

Ali: Iskustvo nas uči da slični zahvati umeju da skliznu put desničarske beslovesnosti, otud i ovih nekoliko reči umerenog opreza.

  • A.P. Bio (od oktobra)

O čemu je: Bivši profesor filosofije prihvata se posla srednjoškolskog nastavnika biologije za naprednije i koristi svoje učenike kako bi se osvetio onima koji su se ogrešili o njega.

Zašto: Premisa deluje obećavujuće, osvetničke komedije često bivaju čist zicer, a magiju garantuje vrsni Glen Hauerton, koji je svoj sporovozni, zlokobni a nadasve neodoljivi šarm snažno demonstrirao u serijama Vesele osamdesete i It’s Always Sunny in Philadelphia.

Ali: Komedije iz nastavničkog i školskog života na uzorku nekoliko poslednjih godina nisu bile dugog veka, brzo ih je stizala producentska sekira, ali hajde da se o tome brinemo kasnije. Sada uživajmo u obećanjima i mogućnostima.

  • Godless (na Netflixu, od 22. novembra)

O čemu je: Odmetnik Frank progoni svog bivšeg partnera a sada neprijatelja Roja. Tokom potere Frank nailazi na misteriozni grad nazvan La Bel, u kome žive – isključivo žene!

Zašto: Na stranu potentna i intrigantna premisa, koja sluti i na vazda plodno rodno i polno nadgornjavanje, ova mini-serija (s planiranih samo šest epizoda) pobuđuje i na osnovu imena i dosadašnjih postignuća ključnog autora – Skot Frenk je prekaljeni prvoligaški holivudski scenarista, u čijem opusu stoji nekoliko vanredno uspelih i valjanih filmova – Malice, Get Shorty, Out of Sight, Logan… a izvršni producent je znameniti Stiven Soderbeg. Najznačajnije uloge u Bezbožnome tumače: Džef Danijels, Džek O’Konel, Skut Meknari, Mišel Dokeri, Kim Kouts…

Ali: Teško da se u ovom trenutku može naći neko ubedljivo „ali“; jednostavno, vestern je u kvalitativnom smislu ponajpre vazda bio i ostao žilava sorta, s podosta divnih plodova tokom svoje duge i burne istorije.

  • Splitting up Together (sredinom jeseni)

O čemu je: Ovo je priča o paru čiji propali brak dobija novu šansu i podsticaj za povratak strasti i ljubavi u vidu same najave razvoda.

Zašto: Na prvom mestu, ovo je napokon veliki povratak sjajne komičarke Džene Fišer (The Office) serijsko-sitkomskom svetu. Kao drugo, reč je o prepravku uspešne danske televizijske komedije. Treće, scenaristkinja Emili Kapnek nas je zadužila minulim radom – vrsnim i slasnim sitkomima Suburgatory i Selfie.

Ali: Izvinjavamo se nabeđenim perfekcionistima i nepopravljivim zakeralima, ali ovo jednostavno mora da valja. Mora!

Fear of the Walking Dead Fear the Walking Dead: Da li u apokaliptičnom svetu ima mesta za ljubav? 21-isle-of-dogs.w1200.h630cover Stigao je trejler za novi animirani film Wesa Andersona „Isle of Dogs“ Tomb-Raider-Postercover Trejler za akcionu avanturu „Tomb Raider“ Vetar Film „Vetar“ ekskluzivno u Dvorani kulturnog centra