Making History
KULTURA · film/TV

Najnoviji izveštavaj sa naše osmatračnice glasi – već zaukani „bindžeri“, kao i svi oni na ovaj ili onaj način serijašenju skloni, čujte i počujte: završnica zime donela nam je i nekoliko novih TV amerikanskih komedija sitkomsko-nesitkomskog tipa na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Evo zbirnog osvrta na tri dovoljno primamljive nove komedije.

Crashing

O čemu je: Crashing je još jedan pokušaj prevođenja iz domena stend-up komedije u za većinu ipak prijemčiviji oblik. Pete Holmes manje-više glumi sebe u nekom trenutku svog postojanja – glavni lik je Pete Holmes, nesnađeni i prilično anksiozni stend-up komičar u pokušaju, u trenutku kada ga supruga nenadano napušta zbog drugog muškarca.

Zašto: I Crashing, kao podosta skorijih radova poslednjih godina (na primer, Better Things Pamele Adlon lane), uverljivo titra na međi gorkog humora, cinizma i samoironije, i duhom zauzdanog sentimentalizma. Osim toga, Pete Holmes očitava dovoljno šarma, a njegov komičarski stil se može predstaviti kao spoj Raya Romana, Jerryja Seinfielda i Louisa CK-ja.

Ali: Crashing na uzorku od pet epizoda nudi fino artikulisan i vidno intelektualistički naglašen humor i pristup, što možda nije ono što bi većina najradije videla.

Making History
O čemu je: Usamljeni i blago mahniti mlađi profesor sa uspehom pravi mašinu za put kroz vreme, uz pomoć koje svako malo hita u prošlost, u sam osvit građanskog rata u Americi, gde je našao ljubav svog života, temperamentnu i jednako romantičnu devojku, i nazad, u američko „sada“. Srećom, u pitanju je prefinjen a opušten radikalniji humor, te komično ne proizilazi prvenstveno iz već davnih dana potrošenog koncepta sudara udaljenih kultura.

Zašto: Pa, iz mnogo razloga; u glavnim ulogama zatičemo izvanrednog Adama Pallyja (Happy Endings, The Mindy Project) i očigledno veoma nadahnutu Leighton Meester (Goosip Girl), a iza serije stoje Phil Lord i Christopher Miller (Padaće ćufte, Lego film). Ono što je ipak od same krštenice daleko važnije, reč je o punom pogotku, istinski zabavnoj i duhovitoj komediji.

Ali: Gotovo da nema „ali“, osim ako ovoj seriji na matičnom tržištu ne zasmeta ovako slobodarsko i svesno sprdanje sa slavnom istorijom.

Trial and Error
O čemu je: Malo je reći ekscentrični i suludi profesor jedini je osumnjičeni za surovo ubistvo bogate supruge, a pomoć treba da očekuje od smotanog velegradskog advokata i šačice lokalnih čudaka. Trial and Error u isti mah pokušava da bude recimo, parodija i lažni dokumentarac, a na temu navodno realistički ustrojenih serija koje se bave istinitim slučajevima iz domena crne hronike.

Zašto: Na planu spiska uvaženih zvanica, tu su John Lithgow, te Jayma Mays (Glee, The Millers) i Nicholas D’Agosto (Election, Masters of Sex), a što se tiče nekog mogućeg referentnog okvira, navedimo da Trial and Error prilično neprikriveno pokušava da popuni prostor koji je iza sebe ostavila nedavno okončana a stilski prilično bliska, sada već legendarna serija, Parks and Recreation. Znate već, kada u kući nema mlečne čokolade, onda ona za kuvanje ume da posluži!

Ali: Mali je uzorak u pitanju (četiri epizode tek), ali sva je prilika da Trial and Error ipak neće dobaciti do tih nedodirljivih visina na kojima je tron i dalje rezerivisan za Parks and Recreation. Međutim, kako je reč o šarmantnoj i dinamičnoj komedji, koja i dalje može da biude podvrgunuta popravkama, Trial and Error može da posluži svrsi i zavređuje barem probu bez predrasuda.

Moja-genijalna-prijateljica-3D cover Knjiga „Moja genijalna prijateljica“ postaje TV serija Automatski nacrt Pogledajte trejler za „It“ The Bye Bye Man Nove filmske preporuke 16836265_1439201092778528_7772134461953597837_o_cover1 Martovski festival: 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma · · · · ·