IT zanimanja
U VAZDUHU · trend

Za neke poslove koji su pre pet godina mnogima bili potpuno nepoznati, danas na tržištu vlada ogromno interesovanje. Najveća poslovna društvena mreža LinkedIn sprovela je istraživanje 259 miliona profila s te mreže kako bi utvrdila koji to poslovi nisu postojali 2008. godine

Na prvom mestu našli su se iOS i Android developeri, odnosno programeri za mobilne aplikacije. Za samo pet godina, broj Android programera na ovoj mreži povećao se skoro 200 puta, sa svega pedesetak 2008. godine, do više od 10.000 koliko ih je bilo 2013. godine. Ovo se poklapa s analizom koju je uradila Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS, koja je pokazala da se od avgusta potražnja za programerima mobilnih aplikacija znatno povećala na tržištu rada u Srbiji.

U KORAK S VREMENOM

Svetlana Anđelić, profesorka na ITS objašnjava da je istraživanje trajalo tokom 2013. godine, pregledanjem svih oglasa iz IT kategorije na portalima www.poslovi.rs i www.poslovi.infostud.com. Istraživanje je nastavljeno i u 2014. Svake godine radi se slična analiza kako bi se dobio uvid u kretanje trendova na tržištu rada u Srbiji. Na osnovu ovih zaključaka, prilagođavaju se i osmišljavaju nastavni programi. Najvažnije je da studenti budu u toku sa savremenim poslovima i da njihova znanja budu aktuelna. Istraživanja su pokazala da su od svih zanimanja u IT kategoriji najtraženiji programeri, i to programeri koji poznaju savremena okruženja za rad.

Na prvom mestu su Java i PHP programeri, a potom i C#. Evidentno je da se u većini oglasa traži slično poznavanje jednog od navedenih jezika, ali se kao prednost smatra poznavanje sva tri. Pored ovoga, traži se znanje bazâ podataka (prvenstveno relacionih), kao i određene lične karakteristike (timski rad, odgovornost, ambicioznost i slično). Takođe, treba istaći da su ti oglasi najčešće pisani na engleskom jeziku i da je obavezno njegovo napredno poznavanje.

PRIMENA RAČUNARA I MOBILNIH TELEFONA

Na razvoj novih zanimanja uticala je ekspanzija novih tehničko-tehnoloških dostignuća, kako u domaćinstvima, tako i u privredi. S obzirom na činjenicu da sva preduzeća koriste računare i internet u svom poslovanju, kao i da oko 74 odsto njih ima svoj veb-sajt (prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku), razumljivo je da je najveća potražnja za veb-programerima. Upravo to i pokazuju rezultati istraživanja – da se najviše traže programeri koji rade na pravljenju sajtova i drugih veb-aplikacija.

– Ovi podaci ne treba da nas iznenađuju, jer se računar i internet koriste ne samo u poslovne već i u privatne svrhe. Razvoj IKT je veliki i sasvim je očekivano da će potražnja za ovim zanimanjima nastaviti da raste. Informacione tehnologije danas ulaze bukvalno u sve oblasti poslovanja i bez njih je bilo kakav oblik moderne ekonomije gotovo nemoguć – objašnjava Svetlana Anđelić.

Zanimljivo je da se od avgusta 2013. godine povećala potražnja za Android i iOS programerima, odnosno programerima mobilnih aplikacija. Ovo se poklapa i s Linkedinovim istraživanjem, gde su se na listi poželjnih poslova koji nisu postojali pre pet godina na prva dva mesta našli baš iOS i Android developeri. Ako uzmemo u obzir da čak 87 odsto stanovništva koristi mobilne telefone (prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku), razumljivo je da je veliki poslovni izazov za firme da bar donekle omoguće poslovanje njihovom primenom, što dalje dovodi do potrebe da se razviju aplikacije za mobilne uređaje. Prema predviđanjima, potražnja za programerima mobilnih aplikacija i dalje će nastaviti da raste.

PRAKTIČNO ZNANJE

Anđelić navodi da je najmanja, skoro zanemarljiva potražnja, bila za programerima koji poznaju Pascal programski jezik, odnosno Delphi programerima. Takođe, vrlo malo se tražilo znanje Visual Basica.

Ova istraživanja su značajna jer jasno ukazuju na to koji su kadrovi traženi na tržištu, što dalje implicira neophodnost usaglašavanja obrazovnog sistema. Ovde se misli da se nastavni planovi i programi moraju menjati shodno potrebama. Obrazovni sistem se teško prilagođava brzom razvoju IT tehnologija, o čemu govori podatak da ne prepoznaje neka zanimanja, uvedena pre nekoliko godina, a koja su veoma tražena.

Kroz ovakve analize jasno se mogu videti potrebe tržišta i koja se zanimanja konkretno traže. U ITS se svake godine osavremenjuju nastavni planovi, koliko je to moguće. Pored ovoga, studenti imaju mogućnost sticanja praktičnog znanja kroz učestvovanje na projektima. Tako su, recimo, u toku prošle školske godine, a to se nastavlja i u ovoj, studenti radili projekte koji su podrazumevali razvoj Android aplikacija. Ovo nailazi na veliko interesovanje studenata za izučavanje novih tehnologija. Cilj je da se mladi ljudi pripreme za one zahteve koji ih sutra čekaju kod budućih poslodavaca.

Musical bananas klavir od banana „Klikom“ od ideje do finansijske podrške Vreme je za ples Vreme je za ples Romantika Šta to beše romantika? Gnezdo Biznis inkubatori: Podrška kad je najpotrebnija · ·