44895589_1177063545784563_8202801139180109824_n
KULTURA · art

Rim je jedan od najlepših gradova na svetu i tu nema dileme, pa zašto je onda važan jedan novi mural na zgradi u ovom gradu? Odgovor je da je u pitanju prvi evropski mural koji se bori protiv zagađenja.

Kako to da jedan mural može imati ikakav uticaj na zagađenje vazduha, naročito u gradu veličine Rima? Ovo delo milanskog umetnika Federika Mase, nazvano Lov na zagađenje, napravljeno je u potpunosti od posebne farbe koja neutralizuje efekte smoga i drugih zagađivača. Po nekim procenama, količina farbe iskorišćena za ovaj mural od 1.000 kvadratnih metara ima isti efekat pročišćenja vazduha kao šuma sa 30 stabala.

Za oslikavanje murala umetniku je bio potreban 21 dan, a morao je da radi brže nego sa običnom farbom, jer se ova stvrdnjava za samo četiri sata. Na njemu je prikazana trobojna čaplja koja živi u priobalnim zonama Severne i Južne Amerike. Inspiracija je došla iz činjenice da je ova ptica ugrožena vrsta, a umetnikova želja je da skrene pažnju na ekološka pitanja i probleme.

Federiko se nada da će oslikati još neki ovakav mural u Rimu, ali i u drugim svetskim gradovima. Zamislite samo koliki bi uticaj umetnost mogla da ima na očuvanje prirodne sredine kada bi svi murali imali isti efekat kao ovaj!


naslovna Izložba kostima Narodnog pozorišta u Rajićeva Shopping Centru page-cover-stepenice Umetnički oslikane stepenice širom sveta collage Kako izgleda svet očima kratkovidih osoba weird-museums-banana-museum-760x506-cover 5 najčudnijih muzeja na svetu · · · ·