Marina Abramović
KULTURA · art

Ovog leta, Marina Abramović će imati izložbu u Londonu u poznatoj galeriji Serpentine tokom koje planira da ništa ne radi.

„Neću izlagati radove, neću ništa raditi. Publika će pružiti materijal za ovu izložbu. To je najradikalniji, najčistiji rad koji sam do sada izvela,“ rekla je umetnica, samozvana „baka performansa“, u izjavi za BBC.

Posetioci ove izložbe moraće da ostave po strani svoje torbe, jakne, satove, telefone i kamere, čime će biti odvojeni od onoga što čini njihovu stvarnost. Marina će pored sebe imati nekoliko svakodnevnih predmeta koje će publika moći da koristi. Ona očekuje da će se svakog dana nešto desiti, pošto će posetioci biti lišeni stvari koje ih povezuju sa njihovim stvarnim životom i moraće da reaguju na novonastalu situaciju na neki način.

Novo „delo“ Marine Abramović predstavlja improvizaciju na temu njenog prethodnog projekta Umetnik je prisutan koga je izvela u njujorškom Muzeju savremene umetnosti (MOMA).

Sava Šumanović, Pijana lađa, 1927. Kolekcija MSUB 100 dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti Ivana Popov Izložba Ivane Popov u galeriji Remont Sebastian Garcia Huidobro Otvaranje izložbe LIVING SYSTEMS čileanskog umetnika Sebastiana Garcije Huidobra Prvi podvodni muzej na svetu: Jason deCaires Taylor Prvi svetski muzej na dnu okeana