Novi Sad
U VAZDUHU · grad

Ove nedelje u Novom Sadu počinje Egzit (Exit), najpoznatiji muzički festival u Srbiji i jedan od poznatih i prepoznatljivih u svetu. Skoro dve decenije na Petrovaradinskoj tvrđavi se tokom nekoliko dana u julu okupljaju poznate muzičke zvezde i posetioci iz celog sveta. Pored ovog poznatog kulturnog događaja, sada već i sa dugom tradicijom, Novi Sad je zajedno sa Temišvarom izabran za Evropsku prestonicu kulture za 2021. Dva dobra razloga da se ovaj grad ceni, a svi koji ga posećuju znaju i milion drugih razloga da se ovaj grad voli i istinski uživa u njemu.

Meni je jedan od dva omiljena grada u Srbiji, drugi je Subotica. Da bi se proveo lep letnji vikend u ovom gradu (ko ima više vremena, može ostati i duže) iz Beograda se može stići autobusom, vozom ili kolima. Novi vozovi su ubedljivo najlepši i najprijatniji, a trenutno i najjeftiniji prevoz, a ukoliko putuje više osoba, ili ukoliko imaju više stvari ili kućnog ljubimca, onda je najbolje i najjeftinije krenuti kolima, posebno ko želi da poseti i okolna mesta i Frušku goru. Trenutno je komplikovano ići starim putem zbog radova koji su u toku, tako da je preporuka svim ljubiteljima lepih pejzaža na starom putu, kao i onima koji se plaše prebrze vožnje ili osećaju nelagodu zbog plaćanja putarine, da ipak krenu auto-putem.

Pored Petrovaradinske tvrđave i Dunava, Novi Sad je najprepoznatljiviji po Katedrali ili Crkvi Imena Marijinog, katoličkoj crkvi iz 18. veka, koja se nalazi na Trgu sloboda. Ovde počinje i poznata pešačka zona u kojoj su smešteni kafići, restorani i prodavnice. Za sve koji dolaze u ovaj grad preporuka je da posete i ovu katedralu, ulaz je besplatan, a strancima je uvek na listi obaveznih turističkih atrakcija u ovom gradu. Kada se od Katedrale krene prema Vladičanskom dvoru, s leve strane je Kulturni centar Novog Sada i trenutno se u njemu održava Festival evropskog filma, ulaz je besplatan, a filmovi odlični.

Desno od Vladičanskog dvora počinje Dunavska ulica, takođe jedna od poznatih u ovom gradu po brojnim ugostiteljskim objektima, prodavnicama i haustorima, u kojima su takođe prodavnice i kafići, a na kraju ulice počinje Dunavski park – bogata oaza svežeg vazduha u centru gradu i mirno mesto za šetnju, odmor i uživanje u prirodi. Prekoputa Dunavskog parka nalazi se Muzej Vojvodine. Zanimljivo je videti za 200 dinara, koliko je cena ulaznice, u desetak sala u kojima su izloženi muzejski eksponati počevši od najstarijih, istoriju Vojvodine i kako se ona društveno, kulturno, prosvetno i verski razvijala, ali i koliko je neprocenjivo kulturno bogatstvo proisteklo iz života različitih nacija i religija na ovom prostoru.

Gastronomija
Svima je poznata bogata gastronomija severne pokrajine, naročito velikim gurmanima. Međutim, ono što se meni posebno dopada u Novom Sadu je savršena sposobnost praćenja novih trendova, ali i skladno spajanje tradicije i modernog. Novi Sad je grad u kome se nalaze neki od najpoznatijih veganskih restorana u Srbiji i sigurno u odnosu na ukupan broj stanovnika ima više veganskih i vegetarijanskih restorana od Beograda.

Drugi gastonomski trend poslednjih godina je zdrava hrana, obično pripremana po tradicionalnim vojvođanskim receptima sa namirnicama proizvedenim na vojvođanskim salašima. Neke novine poslednjih godina su restorani koji imaju dnevni meni, neuporedivo finansijki pristupačniji, ali obično ne rade nedeljom, kao i restorani s gotovim jelima – izbor nekoliko jela po pristupačnoj ceni.

Ovome treba dodati i sjajne gradske pijace na kojima je moguće kupiti lokalne mlečne i mesne proizvode, ali i domaće kolače i testeninu, džem, ajvar i med, zapravo savršeno uživanje u gastronomiji, koje je moguće poneti kući kada se završi vikend ili odmor u ovom gradu. Moja omiljena pijaca je Riblja pijaca, na manjem i nedavno sređenom Trgu republike, a u blizini Vladičanskog dvora. Osim sjajnog izbora proizvoda, ova pijaca je zanimljiva i po svojoj arhitekturi – po malim drvenim kućicama u kojima su smeštene prodavnice, mesare, ribarnice, ali i neki restorani i kafane.

Petrovaradinska tvrđava i gradska plaža Štrand
Ukoliko se u ovaj grad dolazi na dva do tri dana, u posetu obavezno treba uvrstiti već pomenutu Petrovaradinsku tvrđavu, do koje je jednostavno moguće doći i pešice preko Varadinskog mosta, posebno za one koji žele da potroše višak kalorija unetih tokom neodoljivog isprobavanja novosadske gastronomske ponude. Osim zanimljive tvrđave iz 18. veka i poznatog sata (podjednako je predivna panorama grada i tokom dana i u noćnim satima), ovde je moguće posetiti Muzej grada, popiti piće na prekrasnoj terasi ili se upustiti u obilazak Petrovaradina. Druga nezaobilazna lokacija, osim Petrovaradina, svakako je gradska plaža Štrand na Dunavu i može se napraviti ceo krug duž Dunava, počevši od Dunavske ulice, preko dela Podbare do Štranda i povratak preko Bulevara oslobođenja, Futoške pijace, Jevrejske ulice do Katedrale i kraja Zmaj Jovine ulice. Zanimljivo je da u Novom Sadu, osim predivnih, širokih i sređenih bulevara, postoji i velika pokrivenost biciklističkim stazama, što je ogromna prednost u poređenju s centralnim gradskim ulicama u Beogradu, u kojima ne postoje biciklističke staze!

Belgrad Dan u Beogradu, a da ostane i za sladoled… qg6 Queens Garden: Kafe & more Crowne Plaza-Nedeljnik-1 Crowne Plaza: Mesto vašeg sastanka Italijanska vina Isprobajte specijalna italijanska vina · · · ·