Novi srpski filmovi
KULTURA · film/TV

U tekstu koji sledi, imaćete priliku da se upoznate sa četiri srpska filma koja su u prethodnih mesec-dva imala svoje svetske premijere. To su „Dnevnik mašinovođe“, „Inkarnacija“, „Ona je živa“ i „Sporazum“. Takođe, saznajte i kad nas očekuju premijere filmova „Na mlečnom putu“, „Zemlja bogova“, „Svi severni gradovi“ i „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato.“

Novi film Miloša Radovića, Dnevnik mašinovođe, svoju svetsku premijeru je imao 29. juna, u okviru glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg izdanja Moskovskog filmskog festivala. Radović je publici već dobro poznat po ostvarenjima Mali svet (2003) i Pad u raj (2004), a Dnevnik mašinovođe predstavlja njegov povratak režiji posle decenijske pauze. Slično kao i u prethodna dva ostvarenja, Radović i u najnovijem balansira između apsurdizma i (crne) komedije.

Glavna uloga je, očekivano, poverena Radovićevom omiljenom glumcu, Lazaru Ristovskom. Ristovski tumači lik Ilije, mašinovođe pred penzijom koji drži neslavan rekord od dvadeset i osam gaženja. Bez obzira na potencijalno mračnu tematiku, Dnevnik mašinovođe je vizuelno dopadljiv film koji dobro komunicira sa gledaocima (u Moskvi je, na primer, dobio nagradu publike). Fotografija Dušana Joksimovića je izvanredna, a u filmu se, pored Ristovskog, pojavljuje čitav niz popularnih srpskih glumaca među kojima najviše prostora dobijaju Mirjana Karanović, Jasna Đuričić i Mladen Nelević. Naravno, Ristovski je glumački dominantan i prisutan u gotovo svakom kadru. Dnevnik mašinovođe je definitivno njegov šou, mada sve pohvale zaslužuje i mladi Petar Korać koji glumi Ilijinog posinka Simu. Ristovski i Korać predstavljaju odličan tandem, scenarista/reditelj Radović ih je pametno spojio u ovom filmu. Nakon prikazivanja na festivalima u Novom Sadu (Cinema City), Vrnjačkoj Banji (Festival filmskog scenarija) i Nišu (Filmski susreti), Dnevnik mašinovođe u redovnu bioskopsku distribuciju ulazi već 14. septembra.

Svoju svetsku premijeru triler Inkarnacija je imao na festivalu Cinema City, u okviru selekcije Nacionalna klasa. U pitanju je debitantsko ostvarenje Filipa Kovačevića, filmska priča o mladiću (Stojan Đorđević) koji iznova i iznova pokušava da pobegne četvorici maskiranih muškaraca koji ga uvek stignu i ubiju. Inkarnacija je izgrađena na konceptu neprestanog ponavljanja i sadrži ambiciozne akcione scene koje do sada nisu viđene u srpskom filmu. Kovačević je svoj debi snimao nekoliko godina, uglavnom u Knez Mihailovoj ulici i okolini, odlično iskoristivši odabrane lokacije.

U pitanju je moderno i vizuelno ispolirano ostvarenje koje će, nadajmo se, poslužiti kao dragocena preoporuka u daljoj karijeri mladog reditelja. Kovačevićev debi svakako zaslužuje pažnju poklonika kvalitetnog žanrovskog filma, pa i šire. Uspeh je veći imajući u vidu da je film nastao bez pomoći države. Uz Otvorenu Momira Miloševića, još jednog ovogodišnjeg prijatnog iznenađenja nastalog izvan glavnih srpskih filmskih tokova, Inkrancija uliva nadu u mlade i još uvek neafirmisane filmske stvaraoce koji su spremni da „zagrizu“ i isteraju svoju viziju bez obzira na hronični nedostatak novca. Još uvek se ne zna kada će Inkarnacija ući u domaće bioskope, mada postoje indicije da bi se to moglo dogoditi ove jeseni. Kada se to dogodi, ne propustite priliku da pogledate ovaj film na velikom platnu.

Na jubilarnom, četrdesetom izdanju Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, svoja prva prikazivanja u Srbiji su imala dva domaća filma. Ona je živa, debitantsko ostvarenje Strahinje Mlađenovića, po atmosferi i bizarnosti dosta podseća na Apofeniju Marina Maleševića, trosatni film koji je svoje premijerno prikazivanje imao početkom godine na FEST-u. Ova dva filma se mogu opisati sintagmom „vojvođanski bizar“, uz napomenu da se radi o ostvarenjima koja pre svega mogu i treba da privuku pažnju gledalaca sklonih ekstremnom art-house ugođaju.

Ona je živa je priča o dve komšinice koje dele zajedničko dvorište i provode živote odsečene od sveta. Starija je majka dvoje dece i baka (Suzana Vuković), žena odbačena od supruga koja vapi za muškom pažnjom. Mlađa (Minja Peković) je nekadašnja operska pevačica, sada očajnica koja se brine o svom šlogiranom suprugu (Zoltan Pletl).. Mlađenović je otkrio da je projekat prvobitno trebalo da predstavlja adaptaciju zbirke priča pisca Gorana Petrovića, te da je je nova verzija scenarija u svom središtu zadržala istu centralnu temu – izopštenost pojedinaca u urbanom okruženju. Stilizacija direktora fotografije Slavenka Smiljanjića zaslužuje pohvalu, kao i neka rediteljska rešenja. Na žalost, bez obzira na trajnje koje ne prelazi okvire konvencionalnog (88 minuta), film mladog Mlađenovića poseduje brojne viškove i mnogo bi bolje funkcionisao kao kratko, polusatno ostvarenje, nego u svom sadašnjem celovečernjem obliku.

Drugi film premijerno prikazan u Vrnjačkoj Banji je Sporazum u režiji Peđe Radonjića, drama u kojoj glavne uloge tumače Aleksandar Mihajlović, Vasilija Kokotović i Bora Nenić. Radnja filma je smeštena u 2008. godinu i govori o povratku Srba na Kosovo i Metohiju, te njihovom problemima sa neprijateljski nastrojenim Albancima. U pitanju je prvi srpski film sniman na KiM posle rata, a treba posebno naglasiti da su sve lokacije autentične. Nenić i Mihajlović glume povratnike, oca i sina, koji upadaju u zasedu Albanca. Nakon ubistva oca Petra, ranjeni Aleksandar dobija ponudu da odustane od identifikovanja napadača i tako zaradi 300.000 evra. Sporazum je amatersko ostvarenje snimljeno u veoma skromnim produkcionim uslovima koje će zbog teme privući pažnju srpske javnosti, ali koji definitivno ne poseduje umetničke kvalitete potrebne da bi se privukla pažnja stranih festivala – bar ne onih prestižnijih. Zanimljivo je da Ona je živa i Sporazum dele istog direktora fotografije, te da je Strahinja Mlađenović na Sporazumu sarađivao kao pomoćnik reditelja.

Šta nas još očekuje od novih srpskih filmova u doglednoj budućnosti? U Lokarnu je 5. avgusta svoju svetsku premijeru imao prvi dugometražni filma Daneta Komljena – kamerna drama Svi severni gradovi. Zemlja bogova, novi film Gorana Paskaljevića će svoju svetsku premijeru imati 10. septembra u Torontu, dok će u Montrealu 26. avgusta biti prikazan film Ime: Dobrica, prezime: nepoznato u režiji Srđe Penezića. Dugoočekivani film Emira Kusturice Na mlečnom putu će svoju svetsku premijeru imati na Filmskom festivalu u Veneciji 9. septembra 2016. godine.

landscape-1471946176-mulholland-drive Proglašen najbolji film 21. veka "Opasne mame" Stižu septembar i „Opasne mame“ Filmovi o sportu Top 8 filmova na temu manje popularnih sportova Frka na venčanju cover City letnja preporuka #37: Film „Frka na venčanju“ · ·