10687273_811659928896141_4869231534286279108_o
KULTURA · strip

Iako se opskurni karakter opusa Hauarda Filipsa Lavkrafta najčešće objašnjava krhkošću njegove mentalne konstitucije i preosetljivom psihom, prepustiti se otkrivanju agonija trošnosti i organske propadljivosti, proširivati procepe koji vode u ponore koje ljudski um teško može da prihvati i procesuira, ipak ne može biti obeležje nejakog ljudskog karaktera, već uzburkanog duha, istina iznurenog i podjarmljenog patnjama.

Jer, doista, privlačnost njegovog dela i potiče od razbuktavanja strepnji od kojih je patio i u koje je unosio svu svoju žestinu i mahnitost.

Erik Krik, poznati holandski strip-autor, u novom izdanju Besne kobile S one strane i druge priče, adaptirao je pet Lavkraftovih priča, među kojima se nalazi i jedna od najpoznatijih novela Senka nad Insmutom.

Krikova strip-transpozicija upoznaje nas s likovima koji su primorani da raskinu s prividima u kojima su dotle živeli, te ih postavlja u bezizlazne situacije, progoni i pritiska u stupicu u kojoj se moraju suočiti sa svim pojedinostima novootkrivene užasne realnosti. Tako nas autor pomera s ugodnih pozicija neznanja i dovodi do mesta u koje unosi svu oštrinu i budnost svojih strahova.

No, specifičnost ovog izdanja jeste kvalitet Krikovog likovnog ekspozea žanra, koji sprečava njegovu atrofiju uprizorenjem napetosti ogoljene nelagodnosti u duhu savremene strip-estetike. Pedantno i marljivo ujedinjuje kvalitete tradicionalnog horor stripa raznovrsnim izborom rakursa, čistih obrisa i prefinjene kulture poteza, i istančani senzibilitet savremenog strip-izraza.

Zapravo, kvalitet opreme i grafički dizajn izdanja, s ljupkim vinjetama po obodu, koje brzim okretanjem strana oponašaju svedenu animacijsku iluziju, doprinose sveukupnom kvalitetu ove strip-knjige.

Posebno rešenje naslovne strane, samostalno delo visoke grafičke vrednosti, sumira kako sve predstavljene priče, tako i celokupni opus autora – telo kao krhku, a opet zastrašujuću stvarnost, psihu kao velikog snabdevača užasima, i čoveka kao nepoznanicu, ostavljenu na pola puta između organske ništavnosti i kosmičke ravnodušnosti.

Calvin & Hobbes Calvin & Hobbes: Dnevna doza filozofije u stripu Dylan Dog II 2014. Dylan Dog 2014: Volume II Manuele Fior Večeras se otvara Međunarodni salon stripa Stripovi kolaž Novi stripovi iz Darkwooda – „Ejmi Vajnhaus“, „Parker 1: Lovac“, „Lokot i ključ 2: Glavolomke“