Beoizlog
PULS GRADA · dizajn

U Beoizlogu, na Trgu Republike, ovog decembra predstavljena je nova kolekcija suvenira BGD alfabet koju čine – majice, torbe, kecelje, šolje, podmetači, poslužavnici, magneti, satovi… Novi šarmantni suveniri su autorski rad grafičke dizajnerke Ivane Baćković, čije su dve ranije kolekcije, iz 2010. i 2011, doživele velike uspeh i još uvek se prodaju u Beoizlogu.

Ovoga puta Ivana je na suvenirima predstavila interesantno grafičko rešenje – na sva slova imena „Beograd“ asocijativno se naslanjaju jednostavni i upečatljivi crteži, sa raznim idejama i emocijama.

B su Beograđani, naravno. Zato što ja mislim da svaki grad čine ljudi koji u njemu žive. To slovo je i lako i nije lako. Tu su razni crteži, postoji mala ambijentalna celina života. Meni je to bilo najlakše slovo, odmah mi se javila ta asocijacija na ljude Beograda. E je energija. Ovaj grad je pun energije – ima je mnogo više nego u bilo kom drugom gradu u Srbiji. Nekom ona može da bude loša ili lepa, ovakva ili onakva, ali Beograd sigurno ima prepoznatljivu energiju i duh. O mi je bila asocijacija za – ostaci starog grada. To je, uslovno rečeno, podela Beograda na grad koji je ispod i onaj koji je iznad zemlje – to su vidljivi i nevidljivi delovi grada, podela na prošlost i budućnost. Slovo G je sam grad, dočarane su neke mikroatmosfere, a slovo R je asocijacija na ratove. Ja znam mnogo ratova na ovom tlu, to je, nažalost, tematika ovog područja. Ako prošetate Kalemegdanom imaćete mnogo asocijacija na ratove. Mi ovde imamo tu istoriju koju vučemo kao breme. Slovo A je Avala. Toranj na Avali se pojavljivao u nekim ranijim kolekcijama, i ta zanimljiva priča oko njega. D je Dunav. Moji roditelji su iz Zemuna tako da je ovo slovo pokupilo moj osećaj Zemuna kao dela Beograda koji ima posebnu atmosferu“, kaže Ivana Baćković, predstavljajući kolekciju BGD alfabet u razgovoru za City Magazine.

Ona objašnjava da se u ovoj kolekciji poigravala slovima stavljajući ih na razne predmete:
„To je duhovita konzumacija Beograda. Kad vidite Beograd ispisan svim tim slovima to može da se čini dosta banalno. Ali kad krenete da razmišljate o Beogradu na taj način shvatite koliko ga poznajete. Ima dana kada vam je divno što živite u Beogradu, i dana kada biste najrađe pobegli negde daleko. Ovaj moj ispis slavi život – i ono lepo i ono manje lepo u njemu“,
Ivana navodi da je prilikom rada na kolekciji BGD alfabet imala potpunu slobodu kao autor, odrešene ruke da realizuje svoje ideje. Ona ističe i da je čitava kolekcija proizvedena u Srbiji, u saradnji sa 14 srpskih proizvođača (Arilje, Dobro drvo, Kliker studio…).

Kolekcija sadrži i dečji program, kao i drvene suvenire (zakačaljke, vešalice, sat koji ima siluetu beogradske panorame…) koji predstavljaju novitet u ponudi suvenirskog programa. Svi suveniri iz kolekcije BGD alfabet se od 11. decembra mogu naći u Beoizlogu (i videti u sva tri njegova izloga).

Stolice neobičnih oblika Odmorite se u ustima opakih predatora cover1 Posteri kultnih filmova u stilu vitraža Nove boje za 2016. Pantone: Nove boje za 2016. godinu Akvarijum umesto javne govornice Javne govornice pretvorene u simpatične gradske akvarijume · · ·