A STAR IS BORN pic
KULTURA · film/TV

Hteli – ne hteli, uskoro će i naše bioskopske repertoare zapljusnuti nova lavina rimejkova cenjenih i voljenih filmskih bisera. Kao i pred svaku nepogodu u najavi, valja nam se na vreme spremiti. Ima tu čudnih kombinacija, a ima i nekoliko razloga za sitnu radost, naravno, ovako napamet. Predstavljamo osam najambicioznijih novih prepravaka filmskog blaga

A Star is Born – američka premijera 28. septembra 2018.

Šta: Ponovo stara matrica – ostarela i alkoholom izmučena rok-zvezda nastoji da pomogne mladoj i perspektivnoj glumici/pevačici da se domogne slave. Ovo će biti četvrti rimejk ovog staroholivudskog hita (podsećamo, u ranijim su glavne uloge tumačili Dženet Gejnor i Frederik Marč, odnosno Džudi Garland i Džejms Mejson, odnosno Barbara Strajsend i Kris Kristoferson).

Zašto: Ovo će biti rediteljski celovečernji debi Bredlija Kupera, koji je ovde sebi obezbedio i glavnu mušku ulogu. Partnerka mu je Lejdi Gaga, koja će na špici najverovatnije biti navedena pod svojim jezikolomnim svetovnim imenom. Za sada stoji obećanje da će muzički film biti pozicioniran na tački uvek dobrodošlog i uhu milog zvuka amerikane. Stoga, tu je i Sem Eliot u epizodnoj ulozi.

Avaj: Iskustvo nas uči da je predostrožnost često nužna kad se radi o rediteljskim prvencima popularnih i poštovanih glumaca, jer oni kao reditelji često umeju da „nagaze emociju“, a sve u silnoj želji da već pri prvom pokušaju bespogovorno oduševe sve raskošnošću svog umetničkog dara.

Death Wish – američka premijera tokom ove godine

Šta: Nakon što mu u činu manijačkog i ničim izazvanog nasilja nastrada porodica, do tog trenutka smireni otac i muž kreće u krvavi osvetnički pohod. I nova varijanta će, tako obećavaju, zadržati ovu svedenu idejnu osnovu, koja je u prethodnim slučajevima (dugovečnom serijalu sa Čarlsom Bronsonom u glavnoj ulozi, a potom i u gotovo neprimećenom rimejku iz 2007. s Kevinom Bejkonom) ostavljala dosta prostora za nadogradnju i obilje krvoločne filmske akcije.

Zašto: Režija je sada poverena Ilaju Rotu (Cabin Fever, Hostel, Green Inferno), što po automatizmu znači izobilje grafički (pre)naglašenog nasilja u svakoj mogućoj (filmskoj) prilici. Obećava i glumačka podela – tu su Brus Vilis, Vinsent D’Onorfio, Elizabet Šu, Din Noris…

Avaj: Ilaj Rot je pokazao da je jednako vičan i da pogodi pravo u metu i da omaši čist zicer; u tom smislu, nova Smrtonosna želja će biti pravi rulet, što je dobro, da se opustimo, da se ne ulenjimo, zar ne?

Flatliners – američka premijera 29. septembra

Šta: Dugo se čekalo (i strepelo, a to u ovoj priči nekako ide u paketu) i na ovaj rimejk; prvobitni film (kod nas distribuiran kao Tanka linija smrti) datira još iz 1990. godine. Osnovni zaplet i dalje u fokusu ima tajne pokušaje grupe odvažnih studenata medicine da, istražujući potencijale iskustava blizu smrti, pobede i smrt samu.

Zašto: Polazni film vrveo je od mladih zvezda (Kifer Saterlend, Džulija Roberts, Kevin Bejkon, Vilijam Boldvin, Oliver Plat), a sada su tu Nina Dobrev (Vampirski dnevnici), Dijego Luna (I ja tebi kevu, Zaštitnik), Elen Pejdž (Džuno), dok, s druge strane, jedino Kifer Saterlend ponavlja istu ulogu.

Avaj: Reditelj Nils Oplev (Devojka s tetovažom zmaja, Plan osvete, Kapgang, Gospodin Robot) na dosadašnjem uzorku pokazao je da ume i da oduševi i da silno razočara, a izvorni klasik u režiji Džoela Šumahera je, sumnje nema, voljeno delo, te otud poziv na (umereni) oprez.

Jacob’s Ladder – američka premijera tokom ove godine

Šta: I ova nova varijanta ponavlja osnovu radnje prvobitnog filma (kod nas je bio popriličan hit u VHS eri, pod nazivom Džekobova lestvica košmara), dakle, priča će i sada pratiti košmare i muku povratnika s vijetnamskog ratišta, izmrcvarenog sećanjima na užase kojima je svedočio, a u kojima je možda i učestvovao tamo.

Zašto: Reč je o priči i postavci s podosta potencijala za efektna i zanimljiva nova čitanja i prepakivanja, posebno na planu vizuelnog. Osim toga, prvi Jacob’s Ladder je u sećanjima istinskih filmofila i dalje draga uspomena, pa će barem oni, pa bilo to i uz nelagodu i škrgutanje zubima, ovoj novoj verziji dati šansu.

Avaj: Pomalo neizbežno i ovde su najupitnija stavka minuli radovi novog reditelja i novih scenarista, ali hajde da ne trčimo pred rudu i ne pokleknemo pred negativnim predrasudama. Možda nas i prijatno iznenade.

Murder on the Orient Express – američka premijera 22. novembra

Šta: Naravno, reč je o još jednoj ekranizaciji možda i najvoljenije od svih misterija i dalje neprevaziđene majstorice, Agate Kristi. Takođe nenadmašni detektiv Herkul Poaro moraće da razreši ubistva u čuvenom vozu Orijent-Ekspres, a među glavnoosumnjičenima mahom sve sama aristokratija i pripadnici ekonomski vidno relaksirane klase.

Zašto: Režije se prihvatio Kenet Brana, koji ovog puta glumi Poaroa, a tu su još i Mišel Fajfer, koja se ove godine na nekoliko frontova vraća glumi, te Penelope Kruz, Džoni Dep, Džudi Denč, Vilijam Defo, Džoš Gad, Dejzi Ridli… I da, Orijent-Ekspres će i ovog puta proći starom trasom, dakle, i kroz Srbiju!

Avaj: Kenet Brana, kao glavnokomandujući, već je krenuo da po medijima prilično glasno brani izbor Džonija Depa za jednu od najznačajnijih uloga, a upućeni dojavljuju da se Dep i ovde prepustio iritantnom i karikaturalnom manirizmu, kojim već godinama maltretira i odbija publiku.

Nasty Women – američka premijera tokom naredne godine

Šta: U pitanju je rimejk mnogovoljene komedije s kraja osamdesetih godina prošlog veka, filma Prljavi pokvareni prevaranti (Dirty Rotten Scoundrels) o dvojici lažne braće koje strast ka prevarama nagoni u beskrajni međusobni boj. Sada je izmenjena rodna postavka – bitku će sada biti dve sestre koje to zapravo nisu, a ostrašćene i neumorne prevarantkinje.

Zašto: Majkla Kejna i Stiva Martina odmeniće En Hetavej i Rebel Vilson, a kako je izmenjen i naslov, pitanje je koliko će u novom filmu biti baštine prvobitnog filma. An Hetavej je nakon izvanredne SF komedije Collosal u znatnoj meri privukla i novu i dotad nesklonu joj publiku, a Rebel Wilson (Pitch Pefect 1 & 2) dosad je dokazano umela da blista i u ne toliko sjajnim projektima.

Avaj: Sve i ništa. Sve bi moglo da štima, a opet, dosta toga bi moglo i da pođe po lošem. U to ime – reprizirajte ili premijerno pogledajte Prljave pokvarene prevarante, a isto, molimo vas najiskrenije, učinite i u preostalih sedam ovde izloženih slučajeva. Valja se, i nećete se pokajati. A i bićete spremni kad kucnu časovi za premijere svih ovih prepravaka.

Scarface – američka premijera 10. avgusta 2018.

Šta: S podosta predrasuda moraće da se izbori novo viđenje baš obožavanog Lica s ožiljkom, za koji su bili zaslužni velikani, reditelj Brajan de Palma i scenarista Oliver Stoun; ali ne zaboravimo i da je to Lice s ožiljkom zapravo bilo rimejk čuvenog istoimenog filma iz daleke 1932. godine. Ostaje da vidimo kako će sada izgledati uspon kubanskog emigranta na vrh lestvice američkog kriminala krupnog gabarita.

Zašto: Nakon podužeg većanja i spekulisanja imenima Pitera Berga i Dejvida Mekenzija, režije se prihvatio Dejvid Ajer, što je za ljubitelje izvornih filmova izrazito dobra vest – Ajer je u samo nekoliko prethodnih godina pokazao i publici ponudio dosta toga valjanog, izvanredan ratni film Bes (Fury) i sasvim prihvatljiv superherojski Odred otpisanih (Suicide Squad). Tonija Montanu ovde će igrati očito veoma uposleni meksički internacionalac Dijego Luna. A novi scenario je delo braće Koen!

Avaj: Dakle, nema „avaj“, samo dišite duboko.

Suspiria – američka premijera tokom ove godine

Šta: Nakon nekolicine neuspelih pokušaja konačno je spravljen rimejk ovog nezaboravnog klasika iz rediteljskog opusa Darija Arđenta, nekada nepogrešivog maga giallo horora i krimića. Da podsetimo – zaplet se tiče mlade Amerikanke koja stiže u Evropu, a gde će spoznati istinsku stravu u zlokobnoj i misterioznoj plesnoj akademiji duge tradicije.

Zašto: Reditelj Luka Gvadanjino dobro se pokazao i rečito preporučio svojim filmom Ja sam ljubav, a mnogima se dopao i njegov nedavni rediteljski rad – Rasprskavanje (A Bigger Splash). Nakon 50 nijansi sive Dakota Džonson i ovim filmom pokazuje da može i bolje i pametnije od u trenu kvarljivih erotskih drama, a osim nje, u novoj Suspiriji igraju i Kloe Grejs Moric, Mia Got, Tilda Svinton (očito omiljena Gvadinjanova glumica), te Džesika Harper, koja je nekada davno, u izvornom filmu tumačila glavni lik.

Avaj: Jedini očigledni razlog za strepnju moglo bi da bude prisustvo Dejvida Kajganiča (možda i naše gore lista?) na mestu scenariste; naime, Kajganič se početkom milenijuma prilično izbrukao scenarijem za onaj nesrećni prepravak Invazije kradljivaca tela.

Kadar iz filma "Rakka" (foto izvor taringa.net) Nil Blomkamp protiv Holivuda: Pogledajte kratke SF filmove „Rakka“, „Firebase“ i „Zygote“ darkest_hour_cover Geri Oldman kao Vinston Čerčil u filmu „Darkest Hour“ Otvaranje 12. izdanja festivala_cover Festival Slobodna Zona: Konkurs za selektore 103_009r_-_h_2017_cover Stranger Things: Stigli su tizer i poster za drugu sezonu ·