covernovitrendovikafa
PULS GRADA · gastro

Ako smatrate sebe iskusnijom kafopijom, koja se razume u svako zrno kafe i načine njegove pripreme, spremite se da budete prijatno iznenađeni. Odložite na čas domaću šolju vruće kafe, kapućino sa likom mede koji vam se smeši iz pene, i moku sa egzotičnim ukusom, pa se upoznajte sa novim trendovima. Biće tu malo azota, malo reciklaže, koji hrskavi kornet, prah od pečuraka.., ali pre svega ima puno kafe.

Kafa sa pečurkama

Zvuči kao krajnje neobična kombinacija koju će čak i zaklete ljubitelje kafe biti teško naterati da probaju. Odnos kafe i pečuraka biće otprilike pedeset prema pedeset odsto. Naime, finska firma Four Sigmatic pokušava da plasira blagodeti oksidansa i minerala koji se nalaze u vrsti pečurke po imenu chaga. Navodno, ako jednu kesicu praha od ove čudotvorne pečurke umutite sa vašom jutarnjom kafom, unećete u organizam zdrave sastojke koji će vam dodatno dati energiju, a standardni ukus kafe se skoro uopšte neće promeniti.

Nekuvana kafa sa azotom

Jeste, zvuči kao neko hokus-pokus ludilo sa najavom ispiranja želuca zbog posledica trovanja. Ali samo polako, objasnićemo. Takozvani cold brew sistem pripremanja kafe uzeo je maha poslednjih par godina. Reč je o kafi koja se ne kuva već se potopi u vodu i odloži na dvanaest sati. Na taj način iz zrna kafe se izvlači esencija i dobija se intenzivan ukus. Uz malo mleka, šećera i par kockica leda dobija se najbolja ajs kafa. Pošto ta inovacija sama po sebi nije bila dovoljna, ide se dalje sa ekspeimentisanjem, te tako na scenu stupa azot. Sa njegovim dodatkom ovako pripremljena kafa postaje prozračnija, kremastija i dobija blagu penu na vrhu. U svetu je kafa sa azotom apsolutni hit, ali svakako ne preporučujemo da je pravite sami.

Reciklirana kafa

U duhu ekoloških pokreta koji zagovaraju vođenje računa o resursima i životnoj sredini, evo ideje kako ovakvu filozofiju da primenite i na šoljicu vašeg omiljenog napitka. Cascara je ljuska od biljke poznate kao “kafena višnja”, a to je zapravo bobica koja raste na biljki kafe. U sklopu ideje da se ništa ne baca, pametni ljudi su se setili da se i ovaj deo kafe može iskoristiti, iliti piti. Ukus je daleko blaži od kafe, sa manjim je procentom kofeina, blagom voćnom aromom sličnoj jabuci, te tako više podseća na čaj. Pogodno za sve one koji žele blažu varijantu kafe i koji uvek traže nešto novo da degustiraju.

Turbo kafa

Kada pomešate džin sa kafom zaista dobijate turbo miks, ili bolje rečeno koktel. Ovaj spoj svakako pretenduje da postane “espreso martini” 2017. godine. Možete ga i sami napraviti, i to vrlo jednostavno. Pripremite gore pomenutu kafu koja se ne kuva već stoji u vodi, zatim po ukusu dodajte džin, tonik, parče limuna, i naravno par kocki leda. Sumnjamo da postoji iko ko ne voli džin i kafu, što je razlog više da ih spojite u ovaj koktel koji će vas sigurno dobro razbuditi i prodrmati.

Vijetnamska kafa sa jajetom

Tokom četrdesetih godina mleko je bilo retka pojava u Vijetnamu. U vremenima nestašice pametni barmeni su se setili da u kafu dodaju žumance. Na taj način kafa je bila bogatijeg ukusa i teksture, nalik onoj sa mlekom. Benefit unošenja proteina takođe vas može motivisati da probate ovu kombinaciju. Ukoliko uskoro ne putujete u Hanoj, gde se pije originalna kafa sa žumancetom – cà phê trúng, u vaš standardni espreso ubacite jedno žumance, par kapi ekstrakta vanile i (ako imate) mleko.

Kafa u kornetu

Kafa koja se umesto u standardnoj šoljici služi u kornetu od nedavno je apsolutni hit. Malo gucnete kafu, malo gricnete kornet, i imate pravu slasnu užinu u jednom. Trik je međutim naći odgovarajući kornet koji neće pući, i koji će zaustaviti da vam se kafa ne sliva niz ruke. Zato već postoje kompanije u Australiji, Kini i Engleskoj koje su osmislile specijalne kornete za ovu priliku. Testo je gušće, a unutrašnji deo korneta obložen je debljim slojem čokolade, što sprečava da kafa procuri čitavih deset minuta, ali to je sasvim dovoljno vremena da je sa slašću popijete.

_O2A6245_cover Savršene poslastice: Naučite poslastičarske trikove 15621652_1099992030124022_9198283576065106937_n_cover Oxalis: Restoran koji pomera granice pagecover Japanska kuhinja: Najbolje namirnice za goste Home Made Company_Sibirska torta Home Made Company: Sibirska torta · · · · ·