Divlja plaža, New Plymouth
PULS GRADA · destinacija

Novi Zeland. Prve asocijacije – nestvarno daleko i filmska egzotika. A zapravo? Jeste, zemlja snova. Glavom i bradom. Bajka uživo! Nikad veće sreće zbog dvadesetčetvoročasovnog leta. A kada stanete na kopno, prvi snažan utisak je prostranstvo. Posle toliko napora, ostanete bez reči. I čini vam se da je za odmor dovoljan pogled na zelenilo ili plavetnilo, koje je tu, gde god da se okrenete. I samo duboki udah! Otkriće je pred vama.

Imala sam sreće da istraživanje ove zemlje nastavim u kamper kombiju. To spada u potpuni kiwi lifestyle. Kiwi su novozelandski lokalci, a ovaj termin se odnosi na ležeran i opušten stav prema životu. Život u kamper kombiju par meseci? Zašto da ne?

U pitanju je neki drugi svet, savršeno izolovan i sačuvan od kontaminacije u svakom smislu. Nama Evropljanima je potrebno vreme da se prilagodimo na ovaj mir i da usporimo. Činjenica je da Novi Zeland nije dovoljno naseljena zemlja i zato pruža taj osećaj širine. Prvi doseljenici bili su Polinežani u periodu oko 1300. godine i oni su razvili domorodačku Maori kulturu. Evropsko naseljavanje je započelo 1642. godine, a nešto kasnije Novi Zeland postaje kolonija Velike Britanije. Novozelanđani kao nacija i sam Novi Zeland su izvanredno napredovali u svakom smislu, pa država kao takva danas u svetu ima status zemlje blagostanja. Upravo je ta izolovanost i geografsko pozicioniranje pružilo mogućnost bujanja vegetacije, a pametnim stanovnicima izgradilo svest o tome da čuvaju to svoje blago.

Fitrzoy, Novi ZelandOtvori galeriju

Kljlučna stvar koju sam shvatila jeste da je ova zemlja savršeno mesto za umetnike: dovoljno je izolovano, ali istovremeno prepuno izazova za stvaranje. U jednom manjem surferskom gradu Reglanu upoznala sam umetnicu Denise Fort, Nemicu koja je na svom proputovanju odlučila da ostane i napravi svoju umetničku radnju i atelje. Eto, tek tako. To je lepota odluke i slobode. U istom gradu ili bolje rečeno selu održavao se i art vikend i cela glavna ulica je postala velika galerija. Da, bio je to sjajan vikend na selu.

Nju Plimut je nešto veći grad u oblasti Taranaki sa fantastičnom galerijom The Govett-Brewster Art Gallery. Ovaj grad ima vrlo jaku umetničku scenu zahvaljujući osnivaču ove galerije Monici Brewster. Ona je galeriju kompletno posvetila liku i delu umetnika Len Lye, pa u njoj mogu da se vide sva njegova dela iz kinetičke umetnosti, ali i ostale vrste umetnosti kojima se bavio. Sama zgrada poseduje umetničku posebnost. Pored stalne postavke, tu je i postavka aktuelne umetničke scene.

U ovom gradu naišla sam na sjajan art shop sa delima značajnih umetnika kako likovne, tako i primenjene umetnosti. Kina NZ Design and Art space je ujedno i galerija sa trenutnom postavkom. Gledajući ponudu umetnina, shvatila sam koliko su sva dela politički rasterećena, koliko se bave plemenskom kulturom i tom predivnom prirodom u svojoj bazičnosti.

Život na kraju sveta je tako jednostavan. Na ovoj zemlji sve niče čim se posadi. Možeš da se baviš i konkretnim i apstraktnim stvarima. Možeš malo da putuješ, pa da se vratiš. A možeš i da budeš na proputovanju i odlučiš da se usidriš malo na ovom raju. Osetiš slobodu. Vratiš se sebi.

oseti prirodu_cover Kopaonik: Novi doživljaj leta Majorka Filip Travel Prošetajte obalama Španije i Italije underwatersupersuite-hero-main_cover 5 neverovatnih podvodnih hotela Krapina Krapina je oaza za ljubitelje prirode · · · · ·