1001-film-filip-visnjic
KULTURA · film/TV

Nedavno se u srpskim knjižarama pojavilo ažurirano izdanje knjige „1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš“. Ovaj svetski poznat filmski izbor preveden je na preko trideset jezika i, u raznim inkarnacijama, prodat u preko milion i po primeraka. Koje su mane i prednosti novog izdanja?

Izdavačka kuća Filip Višnjić pobrinula se da čitaocima ponudi luksuznu knjigu u koloru i na gotovo 1000 stranica. Na koricama ovog izdanja je Rutger Hauer kao replikant Roj Beti u Skotovom Istrebljivaču (sve sa golubicom), a između korica… 1001 film koji morate da pogledate pre nego što umrete. Knjiga počinje predgovorom Ijana Hajdna Smita, urednika desetog izdanja, i uvodom kritičara Stivena Džeja Šnajdera. Zatim slede odabrani filmovi i to poređani hronološkim redom

Prvo ostvarenje u knjizi je Put na Mesec (1902) Žorža Melijesa, a poslednje Mesečina (2016) Berija Dženkinsa. Između ova dva filma nalazi se izbor iz bogate istorije svetske kinematografije. Naravno da će neki od vaših omiljenih filmova biti izostavljeni, ali treba imati u vidu da je ovo samo jedan od mogućih izbora. Knjiga je bogato ilustrovana od korica do korica sa 500 originalnih filmskih plakata i stotinama fotografija, a hronološki poređane odrednice omogućavaju čitaocu da se listajući stranice podseti poznatih favorita, ali i da pronađe naslove za koje ranije nije čuo. Tu su, na primer, čuveni Metropolis (1927) i Pandorina kutija (1929), ali i neki manje poznati nemi filmovi poput Avantura princa Ahmeda (1927) ili Luckastih žena (1923). Kasnije dolaze ton i kolor, kao i niz velikih filmova iz svih važnijih svetskih kinematografija: Prohujalo s vihorom (1939), Građanin Kejn (1941), Kazablanka (1942), Buntovnik bez razloga (1956)… Dominacija američkog filma jeste neosporna, ali je pronađen prostor i za ključne autore iz Francuske, Nemačke, Rusije, Italije, Švedske, Španije… Tekstovi o filmovima su kratki i informativni, služe pre svega kao podsetnik i podsticaj za dalja istraživanja, pošto prostora za dublju analizu nije bilo.

Poseban kuriozitet srpskog izdanja jeste što je u njemu povećan broj filmova domaćih autora, pa su se u izboru našli filmovi: Kad budem mrtav i beo Živojina Pavlovića, Skupljači perja Aleksandra Petrovića, Čuvar plaže u zimskom periodu Gorana Paskaljevića, Majstori, majstori! i Nacionalna klasa Gorana Markovića, Ko to tamo peva i Maratonci trče počasni krug Slobodana Šijana, Sećaš li se Doli Bel Emira Kusturice, Lajanje na Zvezde Zdravka Šotre, Lepa sela lepo gore Srđana Dragojevića i omnibus Kako je propao rokenrol. Iz izvornika su preuzeta dva teksta o filmovima srpskih autora koji potpisuju Anel Nevic (WR: Misterije organizma) i Džonatan Rozenbaum (Podzemlje), dok su ostali napisani specijalno za srpsko izdanje i nalaze se samo u njemu. Srpskom izdanju pridodat je i jugoslovenski ratni spektakl Bitka na Neretvi Veljka Bulajića.

O srpskim filmovima pisali su Dragan Jovanović, glavni urednik u izdavačkoj kući Filip Višnjić, muzičar/novinar Aleksandar Petrović (Aca Seltik) i Igor Blažević (Prljavi inspektor Blaža). Jovanović je pisao o filmovima Lepa sela lepo gore i Lajanje na zvezde, dok je sa Blaževićem zajedno napisao tekst o filmu Čuvar plaže u zimskom periodu. Blažević je živopisao filmove Sećaš li se Doli Bel?, Kad budem mrtav i beo i Skupljači perja, dok je Petrović bio najvredniji (Bitka na Neretvi, Nacionalna klasa, Majstori, majstori!, Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Kako je propao rokenrol). Ove srpske dopune/izmene su najupitniji deo knjige. Da li Šotrino Lajanje na zvezde zaslužuje da iz knjige potisne Skorsezeovog Razjarenog bika? Teško. Da li su Šijan i Marković morali da budu zastupljeni sa po dva filma, a da se u knjizi nije našlo mesta za jednu Soju Jovanović? Zašto Kako je propao rokenrol stoji rame uz rame sa Vrtoglavicom i Totalnim opozivom? Ali, dobro… Kao što sam već napisao… Ovo je samo jedan od mogućih izbora. Dajte mu šansu: prelistajte ga i procenite da li je po vašem ukusu.

Plakat 25. FEF Palic 25. Festival evropskog filma Palić 2323 Nova sezona neobične serije na AMC kanalu Plan bekstva 2 Filmski jul ufo-trailer Džilijan Anderson nije završila sa vanzemaljcima · ·