Novogodišnje krstarenje
KULTURA · pozorište

Koncertna predstava za decu i roditelje pod nazivom „Novogodišnje krstarenje sa Marinom“, čiji je autor pijanistkinja Marina Milić Apostolović, biće izvedena na Sceni „Raša Plaović“ 29. decembra u 12 časova. Na ovom krstarenju, u režiji Aleksandra Nikolića, kroz priču o Kostjukovljevim gusarima koji su ukrali čarobnu lutku, kapetan broda i posada, uz pomoć putnika pokušavaju da reše ostavljene tragove u vidu zagonetki i povrate brodsku maskotu sa najlepšim glasom na svetu.

Gusari, nevaljali. a pametni, začikavaju kapetana i posadu, navodeći ih da traže savet od Svetog Stefana Dečanskog, Njegoša koji ih sa visokog Lovćena savetuje; svezani za Detinjce, u vezi sa publikom, dva irvasa i Sneško, preko zavejanog Durmitora, Alpa, Norveške, Rusije, uz troglasnu fugu Baha, Grigove komade, Šopenov Preludijum… napreduju u potrazi. Za to vreme, čudesna lutka mučena od gusara, zatočena u Engleskoj peva Greensleeves.

Napokon oslobođena, očarava sve na brodu arijom Olimpije iz Hofmanovih priča (Ofenbah). Uz božićne pesme: Jingle Bells, Silent Night, ali i valcer Na lepom plavom Dunavu, uz koreografiju dece plesnog studija Kostjukov, ova uzbudljiva epizoda se ne završava, nego se nastavlja na Novogodišnjoj žurci u foajeu scene „Raša Plaović“.

U okviru tog 40-minutnog produžetka programa, kapetani posada pojavljuju se u svojim formalnim uniformama, a Prvi oficiri – umetnici solisti, u najatraktivnijem kostimu u kojem su nastupili na programu krstarenja. Na svakom koktelu posebno se predstavlja i član posade koji je važan za krstarenje, ali nije viđen na sceni, kao što je, na primer, režiser, dramaturg, majstor za osvetljenje… Sastavni deo koktela je i dodela nagrada najaktivnijoj deci, ali i odraslima koji su se istakli u znanju „pređenog programa“ nakon krstarenja.

Glad Pozorišna kritika: Glad InstaHamlet InstaHamlet – šta Šekspir znači mladima danas? BDP Pozorišna kritika: Moj sin samo malo sporije hoda JDP Harold Pinter Premijera Pinterove „Izdaje“ sutra na sceni Bojan Stupica