Novogodišnje odluke
U VAZDUHU · trend

Da li vam je ova 2014. prošla prebrzo, pa ste zatečeni? Ili se otegla, pa ste joj kraj jedva dočekali? Ili samo stojite pred poslednjim listom u svom kalendaru, svesni da je opet vreme za odbrojavanje – do još jednog kraja, i još jednog novog početka…

Priliku za promenu imamo svakog dana. Bez obzira na to da li se ta odluka već izvesno vreme krčkala ili je odjednom buknula zahvaćena neopaženim plamenom, promena je izvodljiva sad, ovog trenutka.  Ali… mi volimo da mislimo da ne zavisi sve od nas. Da nismo mi ti koji treba nešto da urade. Da istupe. Ili odstupe. Volimo da mislimo da je za velike promene potrebna pomoć. Magija. Najbolje – novogodišnja.

Minus vs Plus

Jeste li od onih sa listama? Liste za kupovinu, liste obaveza, liste za… odstrel? Kraj godine je onda tradicionalno vreme za vašu Listu Nad Listama. Lako se pravi. Doduše, nešto teže na osnovu nje deluje… Recimo da znate gde ste grešili. To je ona kolona pod „Minus“. Ona nam je sad bitnija. Nećemo biti prestrogi. Hajde da realno, kad već sabiramo minuseve, ne odemo u onaj nedozvoljeni. Na polju racija i emocija, nedozvoljeni minus celogodišnjih odluka bio bi onaj u kome ste te loše platili super kul paketom neograničene anksioznosti, nesanice, grča u želucu, bola u ramenima, kajanja zbog prošlosti i zebnje zbog budućnosti. Ukratko – nokaut.

Od tela i duše nema bežanja. Svako na svoj način signalizira da sa nekim tamama niste raščistili. Možda ste odbili da preuzmete odgovornost za svoje postupke, uporno upirući prst u druge. Možda ste činili nešto praveći se nevešti i naivni, duboko u sebi sve vreme znajući da je to što radite pogrešno. Možda ste jednostavno bili nesrećni, ogorčeni, razočarani, zavidni, neshvaćeni, tužni i besni. Ah, koliko negativnih emocija izbija samo iz spiska ovih loših reči. Zamislite tek štetu nanetu postupcima kojima su one rukovodile…

U konačnom sagledavanju, jedino važno je da ste to uvideli i sebi priznali. Lako rešenje bilo bi da kažete sebi da ste u datom trenutku, u datim okolnostima i sa informacijama kojima ste raspolagali, delovali najbolje što ste umeli. To je sasvim OK, reći sebi nešto tako. Onda malo duboko disati, šetati, pušiti i pojesti celu čokoladu. Prva pomoć. Izlečenje traje malo duže. Pogotovo što je terapija, ne znam da li su vam rekli,  eksperimentalna. Možda ozdravite. A možda ubedite sebe da se ništa loše zapravo i nije desilo, pa šta, moglo je biti i gore, živ sam i te fore, pa vas isti fras zadesi i na kraju one tamo godine. Ili umrete.

In vs Out

Svi su drugi budale, samo sam ja car. Svakodnevna mantra mnogih, na kraju godine ume da rezultira infarktom, čirom ili besnim odlaskom na spavanje pre ponoći. Prespavao sam! – zlokobno pobedonosno razglašavate sutra svima, prećutkujući kao najveću tajnu da ste se, u nameri da odbacite doček, veselje, poljupce i obećanja, cele noći prevrtali pod jorganom udareni kao maljem svaki put kada prasne vatromet ili petarda. Ala ste im svima pokazali, svaka vam čast.

Vi ste onaj koji grešku neće priznati, pa makar crk’o. Tokom cele godine svi drugi su kasnili, vi ste se zadržali. Svi su grešili, vi niste razumeli. Dok svi nešto rade, vi pričate – da biste sve to što drugi rade uradili bolje. Ne možete da pohvalite kolegu jer ste zavidni, bože sačuvaj da pomognete jer ste prepotentni, a zapravo nesigurni. Redovno vam pobegne autobus, zakinu vam kusur, pauk odnese auto, komšija raznese zajednički zid dinamitom u tri popodne, deca bezobrazna, žena vara itd, itd….jednom rečju, ceo svet se urotio protiv vas, divnog, skromnog, plemenitog i dragog čoveka koji jednostavno mrzi sve, iz prostog razloga što potpuno iskreno i iz sveg srca mrzi – sebe. U priči oko novogodišnjih odluka, vi ste Mr Scrooge lično.

Vile, jednorozi i ostali bauci

A sve je počelo da se računa još onog prethodnog 1. januara… kada ste se probudili zgužvani i mamurni, sa još po nekom zalutalom konfetom u kosi, navukli patofne sa zekama, odgegali se po kafu i zavalili u fotelju (da se odmorite od spavanja) i dok su na ekranu TV-a promicali ski skokovi i bečki valceri, mozgom na auto-pilotu odgovarali na srećna-nova-sms-ove. Neće proći dugo, vratićete se u ustaljenu svakodnevicu. Još i pre nego krene da se topi sneg po ulicama, istopiće se svo ono ponoćno ushićenje na prelazu između dve godine. Januar je uveliko odmakao, februar je takoreći tu, a vi ne umete sebi da objasnite zašto se osećate – prevareno.

Sveti gral lažnih obećanja poznat kao „počeću da učim-krećem na dijetu-od sutra vežbam“ lako se tokom godine prenosi sa ovog na sledeći ponedeljak i tako do momenta kada se svečano spakuje u zlatni papir i crvenu mašnu i proglasi novogodišnjom odlukom. Pa, pobogu, zašto? Šta je to što će vas 1. januara naterati da učinite nešto što niste bili u stanju 365 prethodnih dana? Prvi list na kalendaru? Još neotpakovan rokovnik? Nov početak? Početak čega? Objektivno, realno i racionalno gledano, 1. januar dan je kao i… 18. jul. Zašto 18. jula (koji, recimo pada u četvrtak) ne započnete da učite/vežbate/držite dijetu? Zato što, isto tako objektivno, realno i racionalno gledano, vrlo dobro znate da apsolutno nemate ni najmanju nameru, volju ni disciplinu da to zaista i sprovedete u delo. Radije ćete proživeti desetine ponedeljaka započetih euforičnim trčanjem, doručak tost, ručak list zelene salate, večera nesvestica, pa u petak pola kile bureka, nego da zaista sagledate šta vas to koči u menjanju. Možda upravo promena kao takva.

Naravno, ne verujete u Deda Mraza. Možda ste čak jedan od onih klasičnih prazničnih hejtera. Ali, nešto… u tom prvom danu prve godine čini da verujete da će želje zamišljene upravo tad, biti ostvarene. Zašto? Zato što su želje. A ne odluke. A kad je nešto želja, pa uz to još i novogodišnja, neka magija, nešto… odozgo, učiniće to umesto vas.

Kako NG odluku i -ostvariti

Saradnik časopisa Forbes, Stephen J. Meyer krajem ove 2014. pozabavio se upravo greškama koje ćemo, donošenjem novogodišnjih odluka, napraviti i ovog puta. Kao i razni drugi portali, i Forbes je proučavao listu najčešćih novogodišnjih odluka: smršati, redovno vežbati, promeniti posao, provoditi više vremena sa decom. Da li ćemo to i uraditi? Naravno da nećemo. Optimizam i entuzijazam, kaže Meyer, sa uspešnošću sprovođenja novogodišnjih odluka, imaju malo veze. Najbolji pokazatelj toga koliko ćete svoj život u narednoj godini zaista i promeniti nije ono što ćete reći ili uraditi 1. januara 2015. već ono što ste uradili tokom 2014.

I sam bi, kaže Meyer, bio pesimista oko cele stvari u vezi sa novogodišnjim odlukama, da nije nečega što se zove „sprovođenje namere“ (u originalu „implementation intentions“ , prim.aut.) a čime se u svojoj poslednjoj studiji bavio psiholog Peter M. Gollwitzer, koji na njujorškom univerzitetu više od trideset godina izučava postizanje ciljeva. Ukoliko vam je jedna od novogodišnjih odluka da zablistate u teretani, primer „sprovođene namere“ bio bi sledeći obrazac:

„Tokom sledeće nedelje, vežbaću najmanje pola sata dnevno________(upisati kojim danom ili danima) u______(koliko sati) u_______(mesto, gde tačno)“.

Probajte. Bez obzira na to o kojoj oblasti života da je reč. Ono što ste do sad radili, ne funkcioniše, to vam je bar jasno. Ponašati se tokom godine kao nošen vetrom bez jasne namere i plana, ali sa molim te-molim te-molim te željom u ponoć 31. decembra neće doneti ništa novo. Razmislite sad, u ovom trenutku, šta je to što biste želeli u svom životu da promenite. Postoji li segment kojim niste zadovoljni, za koji biste želeli da u sledećoj godini bude potpuno drugačiji.

I poslednje pitanje – da li vam se posle toliko preispitivanja i nečinjenja sve dovoljno smučilo da ćete ovoga puta konačno napraviti prvi (is)korak?

Čuli ste za iskoračivanje iz zone komfora?

Naravno da taj prvi korak neće biti ni lak, ni prijatan. I možda nemate apsolutno nikakvu ideju kuda ćete posle tog prvog koraka. I znate da će vas mnogi smatrati potpunim ludakom. I strah vas je. Ne više ni tog prvog koraka, već onih narednih, koji su još uvek u mraku, ne vidite ih i nemate pojma idete li uopšte pravom stazom. A najviše vas plaši to da naredne korake nećete umeti, ni znati da napravite, da ćete ostati u tom nepoznatom mraku, u kom vas niko ne vidi i u kom vas niko nikad više i neće pronaći.

Ali, znate šta? Dešava se još nešto paralelno sa svim tim strahom od nepoznatog. Nešto što ste jednom davno osetili, ali se vremenom izgubilo, i nemoguće je vratiti ga na bilo koji drugi način nego promenom. Desiće se neverovatan osećaj da radite pravu stvar. To je neprocenjivo. A kada to osetite, neuspeh nije opcija.

Pinterest trendovi u 2015. Pinterest: Preporučeni trendovi za 2015. godinu Balmain reklamna kampanja za 2015. Balmain reklamna kampanja za 2015. El Teide opservatorija
na ostrvu Tenerife Zvezde, crne rupe i rokenrol Kurt Kobejn, Nirvana Podsećanje: Devedesete