cover
PULS GRADA · lepota

Negovane ruke podjednako su važne kao i besprekorna šminka i sređena frizura. Sada je period kada, zbog promenljivog vremena i temperature, dodatna pažnja treba da se posveti nezi noktiju i očuvanju kože ruku. Zbog toga smo pripremili i izdvojili nekoliko najvažnijih saveta koji će vam pomoći, i učiniti da svi s uživanjem kažu: “ljubim ruke!”.

Higijena ruku na prvom mestu

Važno je da vam ruke i predeo oko noktiju budu čisti. Dobro i temeljno skinite lak, koristeći sredstvo koje u sebi ne sadrži aceton, jer on isušuje nokte. Nanesite blagi sapun na vlažnu četkicu za nokte, koja nema pregrube dlačice, i blago ih istrljajte. Na taj način ne samo da ćete ih očistiti, već ćete i napraviti neku vrstu pilinga koji će odstraniti odumrlu kožu.

Budite nežni prema noktima

Dakle, koristite blagu četkicu i ne previše agresivne alatke koje mogu oštetiti krhku strukturu noktiju. Nikako, ali nikako ne grizite nokte. Nemojte koristite ni suviše agresivnu metalnu turpiju, pogotovo kada čistite deo ispod nokta, jer može oštetiti kožu, a kao posledica mogu se javiti infekcije.

Sve je u tajmingu

Redovno sečenje noktiju je podjednako važno kao i skraćivanje krajeva kose. I kad ih puštate, opet morate, s vremena na vreme, da ih skratite. Na taj način će biti jači i otporniji. Preporuka je da ih na svake dve nedelje malo sistematizujete.

Dobro razmislite o dužini noktiju

Dugački nokti su lepi, nema sumnje. Ali, mogu biti skloni pucanju, krzanju i generalno se lako lome. Savet je, barem dok ne ojačaju, da budu kraći i obli. Na taj način ćete ih očuvati, i budite bez brige jer će izgledati podjednako atraktivno kao i bilo koji aktuelni trend vezan za stil noktiju.

Uvek nosite turpiju sa sobom

Ako se često bavite sportom i manuelnim poslovima, zgodno je da vam se turpija nađe u tašni. Tako ćete, ukoliko oštetite nokat, odmah jednostavno moći da ga popravite i zaustavite dalje krzanje.

Ne secite zanoktice

Verovali ili ne, zanoktice imaju veoma važnu svrhu. One povezuju i učvršćuju deo nokta povezan za meso/kožu. Tako da, kada ih isečete ili iščupate, ta veza se gubi. Nokti postaju slabiji, a koža oko njih iziritirana. Zbog toga, koliko god da vam smetaju, nemojte ih dirati. Nežno ih vratite na područje između nokta i prsta, i umasirajte kvalitetnu kremu za ruke, a možete i onu predviđenu konkretno za zanoktice.

Vodite računa o alatkama

Dezinfikovanje makazica, turpija i grickalice podjednako je važno kao i čišćenje četkica i četki za šminkanje. Održavanje higijene ovih alatki je važno, jer se na taj način odstranjuju bakterije. A, ako se slučajno ubodete ili posečete, svakako ne želite da dođe do upale ili infekcije. Operite alatke za nokte blagim, tečnim sapunom, i prebrište ih alkoholom. Takođe, treba ih povremeno zamenti novim, pogotovo turpije od materijala nalik šmirgli. Ako više ne vrše svoju funkciju, nema potrebe ni da ih zadržite.

Ne zaboravite na bazu za lak

Bez obzira da li idete na manikir ili sami sređujete nokte, nema izgovora da preskočite ovaj korak. Osim što će predstavljati zaštitni sloj, jer nisu svi lakovi za nokte kvalitetni, i sama boja će biti postojanija i izraženija.

Čitajte etiketu

Baš kao kreme za lice ili šminka, nisu svi proizvodi podjednako dobrog kvaliteta, zbog čega uvek pročitajte sastav sa etikete. Iz tog razloga, ne birajte lak za nokte isključivo po boji, već i po elemntima od kojih je sazdan. Izbegavajte one koji u sebi sadrže dibutyl phthalate, formaldehyde, i toluene. To su komponente koje su obično odgovorne za pucanje i listanje noktiju.

Pustite nokte da se odmore

Stilovi i trendovi kada je izgled u pitanju samo se nižu: od svih mogućih oblika noktiju, do onih koji na sebi imaju aplikacije, sličice, pa čak i krzno. Međutim, istina je da morate malo da rasteretite nokte svih lakova i dekoracija. Egzibicije ostavite za specijalne prilike, a tokom regularnih dana nanesite samo sloj bezbojnog laka sa dodatkom vitamina. Ukoliko vam nokti nisu u najboljem stanju, obavezno koristite lakove za jačanje i obnovu noktiju.

Koristite zaštitu prilikom posla i lošeg vremena

Rukavice, moje dame, rukavice! Ako perete sudove, čistite kuću, sređujete biljke, obavezno ih nosite kako biste zaštitile ruke od hemikalija koje nagrizaju. S obzirom da su rukavice uglavnom od gume ili plastike, potrudite se da nađete one koje su postavljene nekom tkaninom, na primer pamukom. Kao što vidite, vreme je sve hladnije, pa će vam uskoro biti potrebne rukavice i za van kuće.

Ne zaboravite na negu ruku i noktiju

Svako veče pred spavanje namažete kremu na lice, ili barem na predeo oko očiju, zar ne? Ista nega potrebna je i vašim noktima. Pored specijalnih krema za tu namenu, preporučuje se bademovo ili avokadovo ulje. Ako vam ta opcija zvuči previše masno, dodajte samo par kapi u svoju kremu i promešajte.

Ishrana je važna

Treba da znate da su nokti sačinjeni od proteina koji se zove keratin. Kao što možete poboljšati kvalitet vašeg tena i sjaj kose, tako možete unaprediti i nokte unoseći nekoliko zdravih izmena u ishranu. Pored vitamina, pogotovu E, važni su biotin i riblje ulje. Tako da jedite više pasulja, bundeve, avokada, ribe, semenki i koštunjavih plodova. Naravno i hidratacija je uvek važna, pa ne zaboravite na unos tečnosti.

po Od ružnog pačeta do labuda up Muške frizure za ovu jesen cover Šljokice na usnama: Ogledalca i reflektori io Kako se menjao standard muške lepote · · ·