Oas1s kuća zelena
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Zamislite da živite u gradu, okruženi samo zelenilom, a cveće i povrće uzgajate na fasadi oko prozora i terasa. Ovakvu je viziju imao danski arhitekta Raimond de Hulluja, koji je rešio da napravi zelenu kuću u okviru brojekta građevinskog biroa Oas1s. Njegova zamisao je bila da napravi kuću koja će i „telom i dušom“ biti zelena, što će reći da takva kuća koristi energiju iz prirode, a svojim spoljašnjim izgledom oponaša stabla.

Raimond de Hulluja je rešio da kombinuje stabla i kuće kako bi stvorio Oas1s tip kuće koja se pravi od recikliranog drveta i sadrži organski tip izolacije, i koja je svojim dizajnom bliža izgledu šumskog stabla nego stambenoj jedinici. Ovakva kuća nudi 160 metara kvadratnih prostora raspoređenog u 4 etaže. Enterijer je moderan, a korišćenje drveta stvara toplinu. Svaki sprat je ukrašen velikim prozorom i jednim francuskim balkonom na samom vrhu.

U „zelenim oazama“ živi se potpuno odvojeno od komunalnih, elektro ili vodenih instalacija, što današnjem stanovniku metropole može izgledati veoma neprivlačno. Vizija danskog arhitekte zastupa veru u život na 100 odsto ekološki ispravan način, a ukoliko se poveća broj zainteresovanih uskoro bi mogle da se pojave i prve urbane naseobine u šumama.

Oas1s - Zelene oaze u kojima je pravo zadovoljstvo živetiOtvori galeriju
Najbolji kafići na svetu Više od kafića: Najlepša mesta za blejanje Kreveti na sprat 13 ideja koje će promeniti vaše mišljenje o krevetima na sprat covver 10 najzanimljivijih javnih toaleta The Senator, Baltimore, MA Najlepši stari bioskopi u Americi · ·