dog-1451448_1920
U VAZDUHU · životinje

Ukoliko imate psa, sigurno volite da on sedi pored vas u kolima tokom vožnje. Međutim, to nikako ne bi trebalo da praktikujete.

Treba imati na umu da ni ljudi ne bi trebalo da sede na prednjem sedištu, a da se prethodno nisu vezali. To važi i za pse, s tim što oni ne mogu da se vežu sigurnosnim pojasem, pa samim tim i ne treba tu da sede.

Saobraćajne nesreće

To se podrazumeva, ali svejedno treba reći: Nesreće se dešavaju, i to vrlo često. Stotine kućnih ljubimaca se povredi ili čak nastrada svake godine u saobraćajnim nesrećama, jer vlasnici kućnih ljubimaca postaju opušteniji u pogledu sigurnosti, naročito kada im ljubimac uputi molećiv pogled.

Stvar je u tome da je pas na prednjem sedištu podjednako ugrožen tokom sudara kao i osoba na istom mestu. To bi moglo značiti prolazak kroz vetrobransko staklo, udaranje u armaturnu ploču ili ekstremni trzajni udarac.

Ne biste dozvolili da se vaš prijatelj vozi bez sigurnosnog pojasa, zašto onda rizikovati sa svojim psom? Ova praksa je neverovatno opasna i povećava verovatnoću da će pas u slučaju nesreće biti bačen ili kroz vetrobran ili u automobilu, što može prouzrokovati veće povrede njega i drugih putnika.

Takođe je poznato da neobuzdani štenci izlaze iz vozila nakon sudara i idu direktno u saobraćaj. Trauma i zbunjenost od sudara su zastrašujuće. Psi koji mogu da pobegnu žele da pobegnu iz olupine što je pre moguće.

Vazdušni jastuci

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da deca mlađa od 13 godina ne bi trebalo da se voze na prednjem sedištu, jer bi pozicioniranje vazdušnih jastuka moglo prouzrokovati ozbiljne štete ako se oni aktiviraju tokom sudara. Ovo verovatno ima više veze sa visinom nego što je starost, tako da je dobro pravilo da se zapamti da sigurnosni pojas treba da padne preko grudi osobe, a ne preko vrata.

Kada je reč o ljubimcima, tačnije psima koji se voze napred, njima ni ne možete da prikačite sigurnosni pojas, čime je rizik znatno veći.

Naslovna fotografija (foto magazinlovuzdar.sk) Pazite na Bambija: Mladunci srna stradaju prilikom košenja trave pjimage (30) Mitovi o ishrani pasa koji nisu tačni gorilla-selfie-0 Ovako gorile poziraju za selfi Mrnjau vikend (2) 7. Mrnjau vikend u Domu omladine Beograda · ·