5a9cce62487ff938008b4592-960-649-cover
KULTURA · film/TV

Završila se i 90. dodela Oskara. Izabrani su pobednici u različitim kategorijama, a opšti je utisak da nije bilo velikih iznenađenja.

Romantična fantazija „Oblik vode“ je izabrana za najbolji film godine. Njen autor, Giljermo Del Toro, je odneo kući statuu Oskara za najboljeg režisera, a film je još trijumfovao u kategorijima za najbolji produkcioni dizajn i najbolju originalnu muziku.

Giljermu Del Toru je ovo prva pobeda posle četvrte nominacije. 90. dodela Oskara je bila srećna i za cenjenog direktora fotografije Rodžera Dikensa koji je nakon 14 nominacija konačno nagrađen statuom za svoj rad na naučnofantastičnom filmu Blejd Raner 2049.

U glumačkim kategorijama favoriti na kladionicama su završili kao pobednici. Geri Oldman je za svoju rolu Vinstona Čerčila u Najmračnijem času zasluženo nagrađen Oskarom za najbolju glavnu mušku ulogu. Kolege iz filma Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju, Fransis Mekdormand i Sem Rokvel, su pobedili u kategorijama najbolje glavne ženske uloge i najbolje sporedne muške uloge, dok je Oskar za najbolju sporednu žensku ulogu završio u rukama Alison Dženi (Ja, Tonja).

Autor horor filma Beži, Džordan Pil, je dobio Oskara za najbolji originalni scenario, a u kategoriji za najbolji adaptirani scenario trijumfovao je Džejms Ajvori za svoj rad na filmu Zovi me tvojim imenom. Za najbolji dugometražni animirani film je izabran Koko, dok je predstavnik Čilea Fantastična žena nagrađen Oskarom za najbolji strani film.

Dunkirk je dominirao u tehničkim kategorijama. Popularni ratni film je nagrađen Oskarima za najbolju montažu, miks zvuka i montažu zvuka. Blejd Raner 2049 je očekivano izabran za film sa najboljim specijalnim efektima.

Najveći gubitnici večeri su Spilbergov Doušnik i i film o odrastanju Lady Bird rediteljke Grete Gervig. Oni su završili bez ijedne nagrade na ceremoniji 90. dodele Oskara.

(foto mpaa.org)-cover Zlatno doba televizije Casablanca Svi dobitnici Oskara za najbolji film u jednom videu tmp_NRucyn_07c553625e69ab3b_ant-cover Ant-Man and the Wasp: Trejler za nastavak Marvelovog hit filma grace-jones-bloodlight-and-bami_poster Uskoro projekcija dokumentarnog filma o Grejs Džouns · · ·