Predivna iranska džamija
KULTURA · art

Mohammad Domiri je talentovani fotograf na čijim se radovima najčešće nalaze zanimljive građevine, a ovoga puta, on je uspeo da prikaže džamiju iz severnog dela Irana, koja svojom veličanstvenošću zaista oduzima dah.

Arhitektura na Srednjem istoku je veoma prepoznatljiva, ona se može pohvaliti elegantnim lukovima, spiralno okićenim stubovima i kupolama. Mnoštvo kadrova koje je Domiri napravio prikazuju način na koji je u džamiji ostvarena arhitektonska ravnoteža između vitraža, geometrijskih dekoracija i koloritnih mozaika. Kako ne bi pokvario utisak, odnosno, kako bi što preciznije prikazao savršenstvo graditeljske ruke, autor je koristio specijalna širokougaoni objektiv. Obzirom da je reč o istorijskom spomeniku, verskog karaktera, nije redak slučaj da je u džamijama poput ove ograničeno ili sasvim zabranjeno fotografisanje. Stoga su Domirijevi radovi još vredniji i plemenitiji, namenjeni svima onima koji nikada neće biti u prilici da ovakvu građevinu i sami obiđu.

Džamija u severnom IranuOtvori galeriju
Ana Kraš Izložba crteža Ane Kraš u Njujorku Knjige kao umetnička platna Kad knjige posluže kao platno Najskuplje slike na svetu 10 najskupljih slika na svetu Skulpture vila od žice Delikatne skulpture vila napravljene od žice · · · ·