Ginger
PULS GRADA · gastro

Daleka i prostorno i gastronomski, azijska kuhinja se ipak „odomaćila“ u Srbiji i postala prepoznatljiva i prilično omiljena. Čini se da je „odomaćenje“ ponekad isuviše uspelo, pa neka jela imaju više srpski nego dalekoistočni dojam, ali je u poslednje vreme prisutan trend da se pripremaju i serviraju jela originalnih ukusa i sastojaka

Kina

Kineskom kuhinjom zapravo počinje ulazak azijskih ukusa na ovo podneblje. Restoran Peking u Vuka Karadžića dugo je bio prvi i jedini, s početka poprilično skup i konvencionalan, potom je prošao kroz razne faze da bi danas bio sasvim solidna destinacija za kinesku hranu.

Devedesetih desila se prava ekspanzija restorana sa kineskom hranom. U međuvremenu broj kineskih restorana je rastao, ali samo u Beogradu i Novom Sadu. Izuzetak je čuveni restoran Boss u Subotici koji je svom internacionalnom meniju dodao i kineski segment, i to vrlo uspešno. U Novom Sadu istakao se Dva štapića koji je izgradio prepoznatljiv brend koji se dalje širi fast food lokacijama i u Beogradu (TC Ušće, Kralja Milana). U Novom Sadu vredi pomenuti i restoran 88 nadomak Mercatora, kao i Veliki Peking nadomak Železničke stanice. U Beogradu je Makao nastavio da se širi, mudro otvarajući lokale/franšize u pojedinim delovima grada i zadržavajući standarde. Pojavio se i Li/Lee, kuvar ponikao u Ludoj kući, koji je vešto spojio kinesko-srpske (i obrnuto) ukuse sa niskim cenama. Hong Kong se podelio, deo je ostao na staroj lokaciji, a deo pokušao u samom centru grada, na Obilićevom vencu, i nije uspeo. Pomalo skrajnut, ali svakako originalan, pa time i česta destinacija boljestojećih Kineza je Quan Ju De na Senjaku koji nudi drugačiji i još autentičniji pogled na kinesku kuhinju.

Ipak, da se trendovi menjaju i da je moguće napraviti nešto drugačije, govore moderne verzije restorana kineske kuhinje. Sve je počelo odličnim i neprežaljenim Mao Tao. Luda kuća je kompletno promenila enterijer i dizajn, uvela i deo za running sushi, a na meniju ponudila nove i sveže kombinacije. Jedna od najuspešnijih i najradikalnijih promena desila se u poznatom Absintu, koji je zadržao prepoznatljiv bistro ambijent, a hrabro i kreativno uveo modernu kinesku/azijsku kuhinju. I to se oseti i vidi u svakom zalogaju, a spremnost i otvorenost ka inovacijama pozicionira ovo mesto kao jedno od najuzbudjivijih kada je azijska kuhinja u pitanju.

Ipak, ukoliko ste sasvim neustrašivi, skloni Bordenovskim avanturama poseta restoranu „Kod Đane“ u srcu China towna u bloku 70 istinski je izazov. Već prekoputa je ozbiljan i enterijerski znatno pristojniji Wang Fu sa ozbiljnom ponudom, a kada zamaknete ka Ledinama čeka vas ogroman i potpuno kineski Kineski zid.

Azija, kompletna

Otvaranje restorana Ginger u sklopu kompleksa Grand Casino označilo je novo poglavlje poimanja azijske kuhinje kod nas. Na ovoj lokaciji, ovakav restoran nas je pre svega iznenadio, a potom totalno osvojio. Po principu švedskog stola i otvorene kuhinje, gde majstori woka i grilla pred vama pripremaju jela, Ginger je ponudio mogućnost da na jednom mestu probate specijalitete iz svih delova Azije. Gostovanja vodećih azijskih kuhinja, korišćenje originalnih začina i sastojaka, ambijent u diskretno dalekoistočnom maniru uz ljubazno i upućeno osoblje, a sa pogledom na Dunav, od ovog je mesta napravilo odličan izbor i za početnike koji imaju jedinstvenu priliku da probaju od svega po malo, i za ljubitelje koji bi da istražuju dalje.

Japan

Kuhinja koja možda izaziva i ponajviše predrasuda, dolazila je u Beograd oprezno. Dugo usamljen, Ikki sushi bar drži se tradicije na kvalitetan način opstajući na istoj lokaciji zahvaljujući doslednosti i kvalitetu prezentacije japanske kuhinje koja nije ostala samo na sušiju. Moon sushi se pojavljivao na nekoliko lokacija (Jimmy Woo, Soho bar), varirao sa raznim oblicima sušija, ima i razne opcije jela sa nudlama, ali se čini da ide promenjivim putevima i da mu najviše nedostaje konstantnost. Prive na Vračaru, odnosno Bizu na Senjaku mogu se pohvaliti odličnim sušijem, koji je takođe zablistao i u nekoliko delivery verzija. Možda najubedljivije čitanje japanske kuhinje, bez sušija, ponudio je sasvim neobično i ekološki dizajniran restoran Medijapan, te smo baš tu probali neka od originalnih i sasvim osobenih japanskih jela, ali je ta doza autentičnosti očigledno bila prevelika za Srbiju na početku druge decenije dvadeset prvog veka, i restoran je zatvoren.

Konačno, otvaranjem restorana Ebisu u okviru hotela Square Nine, prestonica je dobila japanski restoran prestižnog i svetski relevantnog kvaliteta. Svaki detalj i svaki zalogaj osmišljeni su i vođeni sigurnom rukom kreativnog tima koji je uspeo i da savršeno predstavi tradiciju i da istu maštovito ukrsti sa modernim tendencijama savremene kuhinje.

Indonezija

Iako je indonežanska ambasada vrlo agilna u promociji svoje zemlje, naročito kuhinje, osim novosadske Surabaje i promotivnih nedelja ove kuhinje, u restoranu Ginger i hotelu Hajat, nije bilo indonežanskih jela u Beogradu. Onda se pojavio Indo food, najpre kao fast food ispostava, a od ovog leta i kao mali restoran na Cvetnom trgu. Koloritna i uzbudljiva, ova kuhinja predstavljena je u izvornom obliku, puna sjajnih kombinacija boja i ukusa, sa puno povrća i puno začina. Obavezno je probajte i proširite vidike gastro prostranstava Azije.

Tajland

Restoran Bangkok pamtimo i iz centra grada i sa reke, kao jedino mesto gde smo intrigantne thai ukuse mogli da probamo u Beogradu. Kada se ovaj restoran ugasio, ostala je praznina koju su gotovo istovremeno popunila dva restorana tajlandske kuhinje. Eat Thai je neformalniji i tokom lepih dana deluje na Adi u okviru kafe-restorana Na kraj sveta, gde stižu prepoznatljivi thai specijaliteti po vrlo korektnim cenama. Thai Time, sada na Dorćolu, u novom prostoru koji i efektno i moderno dočarava adekvatan thai ambijent insistira na originalnim i sjajnim ukusima. Sa ekipom kuvara baš sa Tajlanda koji ni malo ne odstupaju od autentičnih recepata i sastojaka, ovo mesto je idealno za degustaciju svih thai ukusa, od osvežavajućih do pikantnih.

Indija

Verovatno ne postoji čudnija lokacija za indijski restoran od one koju ima Maharadža (nekada Indian Palace). Tik do autoputa, u sasvim skrajnutoj ulici na Konjarniku, sa ušuškanom baštom i ambijentom koji nedvosmisleno uvodi u mirise i boje Indije. Ostajući dosledan tradicionalnoj indijskoj kuhinji, menjajući cene od neočekivano visokih do sasvim pristojnih, kao i garnituru ljudi koja ga je vodila, ovaj restoran ostaje do daljnjeg jedino mesto gde možete u Beogradu naručiti originalni tandoori i tikka masalu. Dokle, ostaje da se vidi. U Novom Sadu pak, u samom centru Centra, na Trgu Modene, otvoren je Real India sa preduzimljivim kuvarom koji vešto i razmahnuto, a po više nego popularnim cenama donosi široku lepezu indijskih ukusa. Sve što smo tamo probali bilo je zaista i dobro i autentično, jedino što je ostalo da se u čudnom spoju knjižare-restorana-kafea kockice poslože baš kako treba i restoran zaživi punim plućima.

Bliski i Srednji istok

Iako geografski najbliži, delikatesi sa ovih prostora nekako su nam poslednji stigli u punom sjaju. Restoran Byblos svi pamtimo na prvobitnoj lokaciji sa famoznim setom od čak osamnaest malih porcija, i čini se da na obodu Karađorđevog parka nikada nije dosegao ove domete. Definitivno najveći bum doživeli su humus i falafel u Hummus Marketu smelim i nasmejanim pristupom vlasnika i kreatora ovog sasvim posebnog fast i nikako samo fast food koncepta. Takođe u centru, na početku Svetogorske ulice, Hanan nas je isprva osvojio orijentalnim poslasticama a zatim suvereno krenuo u ozbiljne i ubedljive restoranske ponude.

Fuzija

Za kraj, a zapravo možda je trebalo o njima pisati na početku, su oni koji su pomerali granice i povezivali i prožimali Istok i Zapad. Prva je, ne samo u ovome, bila legendarna Iguana, koja je na vračarskoj lokaciji kroz australijsko gastro iskustvo vlasnika donela puno dalekoazijskih momenata povezanih sa evropskim ukusima. Potom je stigao Supermarket koji je i konceptom i menijem pomerao i brisao granice, sa osetnim uplivom i uticajem Azije, od legendarnih fuzea do interesantnih glavnih jela. A od ovog leta na scenu stupa Toro, donoseći svetski aktuelan, neobično uzbudljiv spoj Latinske Amerike i Azije.

Salata Kulinarski blogovi na Instagramu – Feed My Eyes djeram_2.jpg Đeram gnezdo_5.jpg Gnezdo Burger House Burger House · · · ·