dv cover
U VAZDUHU · grad

Beograđani definitivno sele svoje potrebe u zanimljive nestandardne prostore i time prate svetske trendove. Poslastičarnice i kancelarije se premeštaju u kafiće, predstave se igraju u prostorima koji nisu pozorišta, večeri društvenih igara organizuju se van kuća. Vodimo vas u nesvakidašnju avanturu po novom i neobičnom kvartu Cetinjske 15.

Autori: Ljiljana D. Ćuk i Sonja Kovačev

Kancelarija 21. veka

Na jutarnju kafu, dok nosite zalogaje doručka u rukama i laptop pod miškom, uputite se na parking stare BIP-ove pivare, nedaleko od Bajloni pijace. Već od devet sati ujutro svoja vrata digitalnim nomadima, ljubiteljima kafe ili onima koji vole da jutra započnu u kafićima, otvara većina objekata u ovom urbanom kvartu. Kao sjajno mesto za rad izdvajamo Zaokret. Stolovi su dovoljno prostrani za rad, internet je odličan, svi gosti u lokalu su u jutarnjim satima fokusirani na posao, a muzika je odlična. U saradnji s Laptop friendly organizacijom jedan sto u Zaokretu redovno se bukira kao svojevrstan coworking prostor.

Čim se javila ideja otvaranja kafića, postojala je ideja da jedan njegov deo bude namenjen freelancerima i svima onima koji ne žele da rade od kuće. Videćete dizajnere, arhitekte, novinare, studente kako prepodneva provode u udobnim stolicama Zaokreta radeći svoje poslove. Zaposleni u Zaokretu zaista vode računa o svojim gostima, utičnice su vam na raspolaganju, a klima je uključena. Osećaćete se maženo i paženo dok radite. Ako se uželite nečeg slatkog, u ponudi imaju sjajne čizkejkove koje pravi Đu’s Homemade.

Pauza za ručak

A šta kad završite s poslom ili ogladnite? Za sada u Cetinjskoj 15 nema nijednog restorana, ali zato pivnica Jedno mesto, koja se nalazi odmah pored parkinga, može da bude sjajno alternativno rešenje. Ako ste u Zaokretu, samo pozovite kafanu i naručite klopu. Doneće vam je besplatno. A kafana u svojoj ponudi ima sendviče, jela s roštilja, obrok-salate, čorbe, i sve je ukusno i veoma pristupačno. Naravno, možete i prošetati do njih, bašta je ogromna, lepa i prijatna. Ovo je sjajan primer kako lokali na parkingu žive u simbiozi.

Vreme nakon posla

Kad parking Cetinjske 15 zavrvi od ljudi, vreme je da isključite laptop i krenete u provod. Primetićete da se bašte kafića pune a muzika pojačava. Trenutno nijedan objekat nema zvanični afterwork program, ali zato većina lokala ima dobre fejsbuk profile na kojima se iz dana u dan ažurira satnica zbivanja koja radnim danima započinje već od 18 časova. Ako je utorak, ne propustite Dnevni rejv u Rokanju. U pitanju je nešto noviji prostor gde uglavnom izlazi ekipa koja sluša gitarsku muziku. Lokalne DJ-eve i prave hipstere uglavnom ćete naći u Zaokretu, muzičari će biti u Elektropioniru, gitaristi u Rokanju, gradske face u Dvorištancetu, ali vikendom se sva ta masa slije u pulsirajuće jezgro koje vrvi na parkingu i svako svakom „zalazi“ u teritoriju.

Kalendar zbivanja

Ako niste za rejv, a volite radio, utorkom obavezno posetite Zaokret jer je tada Radio dan. Svaki put gostuje neko poznato radijsko lice, a emisija se snima uživo. U galeriji Polet, odnosno u umetničkom distriktu i klubu avangardne i nove misli u Beogradu, sredom možete prisustvovati raznim kulturnim i umetničkim događajima. Inače, u ovom lokalu, koji je i prvi otvoren u Cetinjskoj 15, zidove uvek krasi nečija izložba. Konkurs za izlaganje je uvek otvoren. Česte su književne večeri, antropološke debate, performansi, kod njih postoji zanimljiv filmski i televizijski program, a nedeljom je vreme za Poezin.

Da su okrenuti nešto drugačijim vidovima zabave, vidi se i iz samog uređenja kluba. Obratite pažnju na čaše iz kojih se služi piće. Sve je rustično i vintidž. Ovde se okupljaju i mladi hipsteri i stariji intelektualci, jugonostalgičari, umetnici i urbane gradske face. Trenutno se koncept okreće ka različitim radionicama, te je u saradnji sa Gallery 1250 organizovana radionica keramike, a uskoro se očekuju i one za izradu nakita i prodajne izložbe. Ovo je zaista klub angažovane misli i novih ideja. Zato, nakon radnog dana i klope, skočite do Poleta na izložbu ili književno-umetničko veče i razmrdajte svoje vijuge.

Alternativni teatar

Showroom Live je dobar izbor u toku radne nedelje jer se ovde održavaju pozorišne predstave. Primarna ideja ovog prostora bila je upravo da ovo bude mesto na kome će se tokom godine organizovati preko 250 različitih javnih događaja iz svih disciplina umetnosti, a prostor se može koristiti i za probe mladih umetnika.

Tropski bar na gradskom pločniku

Jedno od kultnih mesta Beograda jeste Dvorištance koje se suvereno šareni na starom parkingu. Lokal je uvek pun, a prenose se i sportski događaji. Ekipa je ostala ista kao u Savamali, urbane gradske face, ljubitelji uživancije. Ovde je uvek dobar izbor vina i koktela, pa je hedonizam najvišeg reda smešten baš ovde. Svi se slažu da je klub uspeo da prenese duh lokala iz Savamale. Bašta ovog kafića je najpopunjenija preko dana jer je zaista dobro pozicionirana i u hladovini je, i podseća na baštu nekakvog tropskog bara.

Mesto koje spaja

Elektropionir je pravi klub u ovom distriktu i verovatno klub s najboljim ozvučenjem. U njihovoj bašti od četvrtka do nedelje čućete samo kvalitetne DJ-eve. Ovo mesto je pravo za ljubitelje muzike, ne samo zbog dobrog zvuka, već i zato što se ovde održavaju koncerti koji su retki u gradu. Od najboljih domaćih i stranih bendova do promocija novih albuma. Ovde ćete u isto vreme sresti osobe u starkama i osobe u belim košuljama koje piju koktele. I svi uživaju u istoj muzici i istom prostoru. Ali, suština lokalâ u Cetinjskoj 15 jeste da zadovoljavaju sve potrebe savremenog čoveka – od utičnice za laptop do najboljeg provoda.

U Zaokretu od srede do subote gostuju gradski DJ-evi koji često puštaju drugačiju muziku od one na koju ste navikli da čujete. Polet je postao poznat po večerima kad se puštaju šlageri, i njihov muzički koncept se zasniva na svim muzičkim žanrovima u kojima nema uticaja elektronske muzike.

Programi nedeljom

Nedeljom se u Zaokretu smenjuju dva programa – kviz ili nastup benda. U kvizu proveravajte svoje (bespotrebno) znanje i zabavljate se s ostalim ljudima koje vikend u Cetinjskoj 15 nije pregazio. Kviz je toliko popularan da je već dan nakon objave popunjeno svako mesto. Polet ima mirnu nedelju, Poezin party ili se pušta neka od kultnih jugoslovenskih emisija i vrši detoksikacija gostiju uz veliki izbor retro posluženih čajeva. Dvorištance ima nedeljni matine s nekim od rezident DJ-eva, a Bluz i pivo ne misle da je nedelja dan za odmor već dan za provod. Nedeljom ovde možete sresti i mnogo porodica koje zajedno sa decom uživaju u najurbanijem gradskom kvartu.

Zanatska piva 2. Regionalni festival zanatskog piva fpss-belef cover BELEF: Tradicionalni letnji festival kulture u prestonici Beer_garden_2016_najava cover Beer Garden: Pivo i dobra zabava OW-Cover Facebook cover Orange Week – nedelja holandske kulture u Beogradu · · · ·