Cover  - Iravadijski delfin i beloliki saki (foto izvor amazingthailandholidays.com (levo) i cnnturk.com (desno))
U VAZDUHU · životinje

Ukoliko ne putujemo, primorani smo da svet posmatramo sa mesta na kom smo rođeni. Knjige, TV ili internet pomažu, ali mnoga čuda i dalje izmiču pogledu i morate znati gde da ih tražite čak i ako ste redovan posetilac medijske džungle.

Neke životinje su, na primer, potpuno nepoznate na našim prostorima (ili su u najboljem slučaju egzotične), dok su na drugim meridijanima deo uobičajene svakodnevice. Deset vrsta koje vam ovde predstavljamo spadaju u tu grupu, ali smo uvereni da bi nam se činile magičnim čak i kad bi živele pored nas.

Morski kovčeg

Zaštitini znak morskog kovčega su dva mala roga koja ima na glavi. Postoji mogućnost da oni sprečavaju grabljivice da olako progutaju ovu neobičnu ribu, koja nastanjuje koralne grebene oko Indonezije. Ukoliko morski kovčeg ipak ostane bez rogova, oni ponovo izrastu za nekoliko meseci.

Pauk ptičar

Po masi i veličini tela, pauk ptičar je najveći pauk na svetu (najduže noge, međutim, ima jedna vrsta pauka-lovca, koja je otkrivena 2001. godine). Iako deluje zastrašujuće, imajte u vidu da ova tarantula ima više razloga da se plaši nas nego mi nje – pauk ptičar ima ukus poput škampa i često se nalazi na meniju u Južnoj Americi.

Iravadijski delfin

Odlična prilagođenost na varijacije u salinitetu vode omogućava iravadijskim delfinima da otplivaju daleko u korita reka, gde mnogi ribari tvrde da imaju koristi od njih. Po brojnim svedočenjima, delfini pomažu ribolovcima tako da što teraju ribu u njihove mreže. Stanovnici Indije i Mjanmara zbog toga koriste različite tehnike da ih privuku, a jedna od najčešćih je stvaranje zvuka udaranjem drvenom alatkom po čamcu.

Grantova zlatna krtica

Život pod peskom zahteva posebnu vrstu prilagođenosti. Grantova zlatna krtica zbog toga nema ušne školjke, rep joj nije vidljiv, a oči su joj prekrivene krznom. Od drugih podzemnih životinja razlikuje se i po tome što retko pravi stalne tunele i zadovoljava se time da „pliva“ kroz afričke pustinje tek nešto malo ispod površine peska.

Pikasova stenica

Jedanaest prstenastih šara na zelenoj podlozi nisu tu da bi ovu malu bubu povezali sa delima Pabla Pikasa, poznatog slikara po kojem je dobila ime. Šare predstavljaju upozorenje za grabljivice i poručuju da će završiti okružene posebnim smradom ako pokušaju da se počaste osam milimetara dugačkom umetnicom.

Sivi paunasti fazan

U velikim prostranstvima Azije živi više vrsta fazana. Jarke boje čine većinu njih prelepim, ali i čak u tako teškoj konkurenciji ističe se raskošnost sivog paunastog fazana, koji se, u skladu sa svojim imenom, zaista može takmičiti samo sa neprikosnovenim paunom.

Volasova leteća žaba

Čuveni prirodnjak Alfred Volas postao je poznat po tome što je nezavisno od Čarlsa Darvina došao do zaključka da živa bića evoluiraju. Upravo je on otkrio ovu vrstu žabe koja živi na drveću. Kožne membrane između prstiju omogućavaju letećoj žabi da poput padobranca jedri kroz vazduh pri prelasku s jednog drveta na drugo. Let može biti dug više od 15 metara.

Tibetska lisica

Zbog neobičnog oblika glave tibetska lisica ne deluje previše inteligentno. Štaviše, mnogima je smešna. Uprkos tome, lukava je poput njene evropske rođake. Primećeno je, na primer, da često prati medvede koji kopaju zemlju u potrazi za glodarima, u nadi da će glodar koji umakne medvedu završiti u njenim čeljustima.

Nikobarski golub

Ovaj prelepi golub može biti dug do 40 cm i, pored raskošnog perja, zanimljiv je po tome što je najbliži živi rođak izumrle ptice dodo.

Beloliki saki

Mladi mužjaci belolikog sakija veoma podsećaju na ženke, koje imaju svetlije krzno i mnogo manje bele boje na licu. Ali, kada dožive zrelost, mužjaci ne menjaju samo boje već postaju teži i dobijaju raskošan rep. Prilikom opasnosti ovi majmuni upozoravaju ostatak grupe glasom i, ukoliko je neprijatelj manje opasan, beloliki saki će pokušati da ga zastraši pretećim stavom, što uz upečatljiv izgled ne bi trebalo da bude teško.

· · ·