extra_large-1543329766-cover-image
U VAZDUHU · tech/web

Jedan novi proizvod mogao bi drastično da promeni živote paralizovanih ljudi i omogući im da obavljaju neke aktivnosti koje do sada nisu mogli. U pitanju je moždani implant koji im omogućava da pomoću misli upravljaju računarom.

Zahvaljujući tom implantu veličine jedne male tablete koji se stavlja u motorni korteks pacijenata sa raznim bolestima, oni su pomoću senzora povezani sa računarima koje kontrolišu mislima. Senzor u stvari dekodira moždanu aktivnost i šalje je u spoljne uređaje. Na testu sa tri pacijenta koji pate od paraplegije u pitanju je bio tablet pomoću koga su mogli da surfuju internetom, četuju sa prijateljima i čak sviraju na virtuelnom klaviru.

Kompanija koja stoji iza svega, BrainGate, već godinama radi na tome da na neki način pomogne ljudima koji su izgubili motorne sposobnosti da pomoću tehnologije obavljaju svakodnevne aktivnosti. U pitanju je isti princip koji omogućava ljudima sa robotskim ekstremitetima da ih kontrolišu. Ovo je veliki napredak za nauku i značajno može poboljšati živote ljudima bez motornih sposobnosti. Ne samo da će tako moći da ostvare neke želje koje do sada nisu mogli, već je to i lakši način za komunikaciju sa svima koji će pomoći njihovim starateljima da se bolje brinu o njima.


Kjetil Skogli - "lovac na Auroru" Huawei: Kako zvuči polarna svetlost? dan-drugi_fb_237_foto-Nemanja-Djordjevic-1 Games.Con: Manifestacija za sve ljubitelje igrica, stripova i pop kulture naslovna Ogromni superkompjuteri slabiji od današnjih pametnih telefona Huawei pro mate Sigurni uz Huawei Mate 20 Pro · · · · ·