wES cRAVEN
KULTURA · film/TV

Pretposlednjeg dana avgusta upokojio se Wes Craven, jedan od sedmorice velikana modernog horora, čovek koji je režirao nezaboravne hitove „Strava u Ulici brestova“ i „Vrisak“.

Uz De Palmu, Carpentera, Argenta, Cronenberga, Hoopera i Romera, Craven je tokom sedamdesetih promenio lice žanra. Njegov uspon je bio postepen. Karijeru je započeo na samom rubu Holivuda, radeći u gerilskim uslovima.  Debitovao je 1972. godine bizarnom eksploatacijskom preradom Bergmanovog Devičanskog izvora. Njegov prvi film, Poslednja kuća sa leve strane, šokira i dan-danas svojom beskompromisnošću i surovošću.

Pet godina kasnije, usledio je još jedan nasilni niskobudžetni horor – Brda imaju oči (1977). Priča o pustinjskim kanibalima i njihovim žrtvama je osam godina kasnije dobila i (nepotrebni) nastavak, takođe u Cravenovoj režiji.

Početkom osamdesetih, snimao je sve češće. Usledili su zanimljiv ali neujednačen Smrtonosni blagoslov (1981), a zatim ne previše uspešna ekranizacija čuvenog stripa Stvorenje iz močvare (1982)…

Godine 1984. Craven je svetu podario Freddyja Kruegera – famoznog ubicu iz snova. Strava u Ulici brestova je postala pokulturni fenomen bez presedana i izrodila pet nastavaka, televizijsku seriju i rimejk. Craven je napisao i producirao treći deo (Strava u Ulici brestova III: Ratnici snova, 1987); a deceniju nakon premijere prvog filma je režirao nadahnuti omaž svom najpoznatijem junaku (Nova noćna mora, 1994), jedan od prvih meta horora.

Ređali su se filmovi… Zmija i duga (1988), Napadač (1989), Ljudi ispod stepenica (1991)… Sredinom devedesetih, u vreme kada je izgledalo da mu je karijera na zalasku, Craven je režirao slešer Vrisak (1996) i vratio se u horor elitu. Tokom narednih godina, režirao je čak tri nastavka Vriska – četvrti deo iz 2011. godine je ujedno i njegov poslednji film.

Wes Craven je u karijeri imao uspona i padova, nisu svi filmovi koje je potpisao bilo vrlo dobri ili odlični (filmove kao što su Vampir u Bruklinu, Ukleta i Uzmi moju dušu je najbolje zaboraviti), ali je tokom svoje tridesetogodišnje karijere imao mnoge blistave trenutke. Nije režirao samo horore, oprobao se i u drugim žanrovima. Za njegovu dramu Muzika srca (1999), Meryl Streep je bila nominovana za Oskara. Režirao je i jedan segment omnibusa Pariz, s ljubavlju (2006), a na blagajnama je odlično prošao njegov triler Noćni let (2005). Umro je tiho, bez pompe, kao pravi gospodin. Opus koji je ostavio iza sebe je zaista impresivan – dok je god onih koji vole horor, živeće i njegovo ime.

Filmovi za povratak u školu „Back – to – school“ filmovi za povratak u školske klupe Kill Your Friends Uspeh po svaku cenu – pogledajte trejler filma „Kill Your Friends“ cover 10 poznatih holivudskih režisera koji se stide svojih filmova NOVI BIOSKOP ZVEZDA photo by Fadil Sarki City letnja preporuka #49: Terasa Novog bioskopa Zvezda