Food in Italian Literature 01
PULS GRADA · gastro

Više od 1300 događaja u 110 zemalja sveta obeležilo je III Nedelju italijanske kuhinje u svetu, a brojni događaji u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici doneli su ukuse „Mediteranske ishrane” koja je ponovo osvojila građane Srbije.

Od 2010. godine, mediteranska ishrana je priznata od strane UNESCO-a kao zaštićeno dobro i uvrštena je u Listu usmene i nematerijalne baštine čovečanstva, a sve više je zastupljena i na trpezama građana Srbije. Za mnoge gurmane sinonim italijanske kuhinje su pasta, pica, sir, vino i naravno maslinovo ulje, ali malo je poznato da je samo u ovoj godini izvoz italijanskog ulja u Srbiju porastao za 71,5% u poređenju sa prethodnom godinom, što ukazuje na promene u navikama i ishrani stanovništva Srbije, koje sve više pokazuje da ceni kvalitetne prehrambene proizvode iz Italije.

Zato je III Nedelja italijanske kuhinje otvorena degustacijom Ukusi Italije u Srbiji na kojoj su predstavljeni proizvodi karakteristični za Italiju, a specijalitete večeri pripremao je italijanski kuvar ovenčan Mišelin zvezdom, Eros Piko.

 Već sledećeg dana, kroz dva veoma posećena seminara, predstavljene su brojne zanimljivosti o italijanskim sirevima i maslinovom ulju. Njegova istorija je duga 6000 godina i do danas je poznato više od 2000 sorti maslina od kojih se proizvodi maslinovo ulje. Istog dana održan je i seminar Sirevi Italije – umetnost i veština, a Snežana Đuričin, istoričar umetnosti i ekspert za mlečne proizvode, istakla je sve zanimljivosti nastanka najpoznatijih italijanskih sireva koji datiraju još od XV veka.

 Sve tajne Hrane u italijanskoj književnosti ljubiteljima italijanske kuhinje otkrio je profesor Đan Mario Anselmi, a kroz tematsku večeru Italijanska kuhinja među oblacima predstavljen je i meni prve klase, Magnifica, italijanskog nacionalnog avio prevoznika Alitalia.

Dašak Italije ušao je u mnoge domove građana Srbije zahvaljujući promotivnoj ponudi italijanskih proizvoda Italija po vašem ukusu u Maxi supermarketima u Srbiji, koja traje do 28. novembra, ali i zahvaljujući dvodnevnom sajmu Made in Italy in Serbia na kome su se predstavili italijanski proizvođači koji tek treba da stignu na srpsko tržište. Sajam su otvorili ambasador Italije Karlo Lo Kašo i Anino De Venecia, član Upravnog odbora Komore italijansko-srpskih privrednika. Ovom prilikom održan je i seminar Teritorija, kvalitet, hrana, zdravlje u organizaciji ambasade i ministarstava poljoprivrede Italije i Srbije.

Ljubitelji italijanske gastronomije uživali su u specijalno osmišljenom italijanskom meniju u 26 restorana Beograda, Novog Sada, Niša i Subotice, a za sve one željne ne samo ukusa već i znanja, svoje kulinarsko umeće pokazao je na delu i poznati srpski kuvar Nenad Veljković koji je dva vikenda kuvao italijanske specijalitete u Maksi supermarketu Alonso.


ALX_5732 Lulu pekare: Da li ste probali krafin? snow-restaurant-mountains-sky Koja su najpopularnija piva na svetu? naslovna Ove namirnice su još zdravije kada se jedu zajedno Neuro_Cuisine2_0 Nauka o ukusu · · · · ·